Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Krah autotržišta: Zbog krize Hrvati kupuju sve manje automobila

Oštar pad prodaje u kolovozu rezultat je općeg pada standarda kupaca zbog krize, ali i uobičajen pad u kolovozu
10. rujna 2012. u 13:16 67 komentara 12 prikaza
'20.03.2012., Zagreb - Test automobila Volkswagen Up.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'

U kolovozu u Hrvatskoj je prodano 1727 novih automobila, što je 979 automobila ili 36,2 posto manje nego u srpnju te 1085, odnosno 38,6 posto manje nego u prošlogodišnjem kolovozu, izvijestila je agencija Promocija Plus.

Iz agencije objašnjavaju da je oštar pad u kolovozu rezultat općeg pada standarda kupaca zbog krize, nepovoljnih poreznih propisa pri kupnji automobila u poslovne svrhe, ali i uobičajen pad prodaje u kolovozu, koji je i inače najslabiji prodajni mjesec u godini.

Slaba prodaja ostvarena je i u prvih osam mjeseci, tijekom kojih su u Hrvatskoj prodana 24.634 nova automobila, što je 4978 ili 16,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. 

Najprodavanija je marka automobila u Hrvatskoj od početka godine Volkswagen, slijede Peugeot i Opel. Najprodavaniji je model Opel Astra, slijede VW Polo i VW Golf.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • mravac8:

    Trgovicima poruka - nemojte kukati i plakati, preorjentirajte se na prodaju bicikala.

  • Deleted user:

    Regulacija i upravljanje svih sistema, tehničkih i društvenih, radi se polako i oprezno. Učini se mali pomak u nečemu (porez, devalvacija, poskupljenje, porezne stope....) i onda se čeka neko vrijeme na odaziv kako će sistem reagirati. Ove naše lijepe komunističke ... prikaži još! glavice to ne shvačaju. Oni voze auto i dodaju gas, koče, pale cigaretu, razgovaraju mobitelom, daju žmigavac, ne paze na druge učesnike u prometu, mjenjaju brzine, i sve to u isto vrijeme. I gdje mogu završititi? Naravno u grabi, i ako budu imali sreće, samo sa životno opasnim ozljedama.

  • mravac8:

    liburnik Nemoj tako ! Nisu li upravo HDZ-ovci Sanaderu dva puta kupili i platili ondaj blidnirani BMW a sve samo zato da što više novca ode u državni proračun? To su domoljubi, ajde ti to napravi !