Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISTAN PODATAK

Koliko vas provjerava ovu stvar na automobilu? Zbog nje se u Europi godišnje potroši tri milijarde litara goriva više

Zamjena ljetnih guma zimskima koje su obavezne na vozilima od 15. studenog do 15. travnja
Marko Prpic/PIXSELL
19.11.2022.
u 08:24

Tlak u gumama najbolje je izmjeriti prije vožnje ili nakon nekoliko prijeđenih kilometara. Idealna je vanjska temperatura od 20 Celzijevih stupnjeva.

Svake se godine u Europi potroši tri milijarde litara goriva više, a razlog je - nedovoljni tlak u gumama automobila. Prema stručnjacima njemačkog autokluba ADAC, tlak u gumama trebao bi se mjeriti svaka dva tjedna.

Čak i pola bara niža vrijednost od propisane mijenja vozne karakteristike automobila, npr. povećava se put kočenja, a pogoršava se i prolazak zavojima, piše HAK revija. Ako je tlak u gumama previsok, to negativno utječe na udobnost vožnje, a trošenje je također neravnomjerno. Informaciju o tome koliki je ispravan tlak u gumama možete pronaći na nekoliko mjesta: u korisničkom priručniku, B-stupu vozačevih vrata, na naljepnici u pretincu za rukavice i na web stranici proizvođača.

– Zbog udobnosti proizvođači obično navode samo minimalni tlak. Povećanje od 0,2 bara jedva je primjetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja sigurnosti – savjetuje ADAC-ov stručnjak Ruprecht Müller, prenosi HAK revija.

Tlak u gumama najbolje je izmjeriti prije vožnje ili nakon nekoliko prijeđenih kilometara. Idealna je vanjska temperatura od 20 Celzijevih stupnjeva.

VIDEO Mislio je da je snimio duha, ali otkrio je o čemu se radi: 'Čim sam ugledao, znao sam što je'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije