Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60. obljetnica

'Žaba' je de Gaulleu spasila život, vozili su je Ćiro i Mišo Kovač

Citroen DS
Foto: citroen
1/3
14.05.2015.
u 18:00

DS je prvi auto na koji su se ugradile disk kočnice

Citroen DS ili jednostavnije Žaba, kako od milja zovemo francusku automobilsku ikonu, ove godine slavi 60 godina. U jesen 1955. na pariškom salonu automobila svi su ostali fascinirani kad je s novog modela skinut pokrov. Avangardan dizajn ostavio ih je bez daha, a kako i ne bi kad je kasnije DS (skraćenica od francuske riječi Deesse što znači božica) proglašen najljepšim automobilom u povijesti.

Hidropneumatski ovjes

Ali, možda je još i značajniji zbog naprednih tehničkih rješenja poput hidropneumatskog ovjesa koji je za ono vrijeme bio prava revolucija i DS je činio najudobnijim automobilom tog vremena. Demonstracija skidanja stražnjeg kotača i vožnja na samo tri kotača izazvali su nevjericu, DS je prvi auto na koji su se ugradile disk kočnice, a kasnije je Žaba dobila i duga svjetla koja su se okretala u zavojima u smjeru okretanja upravljača, što je i danas ekskluzivnost skupljih automobila. Stražnje kotače skrivali su obli blatobrani, a stražnji žmigavci bili su na krovu automobila. U samo jednom danu nakon predstavljanja Citroen je primio 12.000 narudžbi. Nadimak Žaba model je dobio zbog izbočenih okruglih svjetala na dugom poklopcu motora, ali i zbog spuštanja ovjesa skoro do tla kad bi se motor ugasio odnosno dizanja pri startanju motora.

Ćiro ga je obožavao

U Žabi su se vozili francuski predsjednici, a Charles de Gaulle je 1962. godine u njoj preživio atentat. Unatoč izrešetanom kotaču vozač je sa DS-om uspio odjuriti. Voljele su ga poznate osobe poput glumice Brigitte Bardot, ali i naše zvijezde. Ćiro Blažević vozio ga je godinama, a jedan od prvih primjeraka u Hrvatskoj vozio je Mišo Kovač. U Žabi je doživio i tešku prometnu nesreću 1971. godine u Zadru nakon koje je pustio svoje famozne brkove.

Foto: citroen

>> BMW-ova Serija 3 slavi 40. rođendan

>> Nasljednik kultne ‘žabe’ nudio je prvi dizelski motor u limuzinama

Komentara 3

NE
Nenad1C
11:56 22.05.2015.

Sjećam se Mišinog Maserati Citroena SM,krajem 70-ih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije