Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna matura 2019.

Maturanti, čitajte novine ako želite proći politiku i gospodarstvo

Državna matura
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
24.10.2018.
u 00:30

Već se znaju datumi pisanja obveznih i izbornih predmeta na maturi. Maturanti već sada trebaju proučiti ispitne knjižice i sva pravila za pisanje najvažnijeg ispita

Bez šestara i kutomjera, uz jedno ravnalo ili trokut, s kemijskom koja piše plavom ili crnom bojom ovogodišnji pristupnici izaći će na ispit iz matematike. Budući da sama geometrija na osnovnoj razini nosi 22,5, a na višoj razini čak 30 posto ispita koji će dočekati maturante kao preduvjet završetka srednjoškolskog obrazovanja, jedan od najtežih ispita gotovo svake mature tako će zbog izostavljanja šestara od ove godine biti još teži.

Kazna je oduzimanje ispita

Naime, sam ispit, prema objavljenim ispitnim katalozima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje na višoj razini, sadržavat će 30, dok će onaj na osnovnoj razini imati ukupno 28 zadataka. Za njihovo rješavanje maturantima koji odaberu višu razinu bit će osigurano 180, a onima koji odaberu osnovnu razinu ispita 150 minuta.

– Na ispitu je dopušteno upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific koje ima: eksponencijalnu funkciju (tipka 10x), logaritamsku funkciju (tipka log x), trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Knjižica s formulama potrebnim za rješavanje ispita sastavni je dio ispitnoga materijala, a pristupnicima nije dopušteno donijeti ni upotrebljavati nikakve druge listove s formulama – ključne su upute maturantima koji će 26. lipnja u devet sati pristupiti tome ispitu. Važne su to napomene, jer svako njihovo kršenje nosi kaznu za maturanta – oduzimanje ispita, a time i nemogućnost završetka mature i upisa na fakultet.

U zasad objavljenim ispitnim katalozima kao ključnim smjernicama za pripremu ispita državne mature, važna promjena tiče se onih maturanata koji će među izbornim predmetima odabrati politiku i gospodarstvo.

Uz obvezno učenje Ustava RH i dobro razumijevanje sadržaja udžbenika autora Đure Benića i Nataše Vulić, za dobru ocjenu na spomenutom ispitu učenicima se savjetuje da umjesto napamet naučenih političkih pojmova tijekom cijele školske godine u medijima prate politička i ekonomska zbivanja u društvenoj zajednici da bi prepoznali, kako navode u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje, širinu i dubinu njihova utjecaja.

Ista uputa dana je i nastavnicima koji predaju politiku i gospodarstvo od kojih se očekuje da učenike, pripremajući ih za maturu, uključe u život zajednice tako da osvijeste mogućnosti vlastitoga utjecaja na društvenu sredinu te da ih, ako je to ikako moguće, odvedu u posjet političkim i gospodarskim institucijama, ali i da sat održavaju tako da učenike potiču na argumentirane kritike i promišljanja gospodarske i političke stvarnosti.

Ispit iz politike i gospodarstva, koji posljednje tri godine zauzima treće mjesto po izboru maturanata, ove će se godine pisati 7. lipnja u 14 sati. Za ukupno 60 zadataka, koliko će ih biti na tome ispitu, maturantima je osigurano 90 minuta, a svaki točan odgovor nosi jedan bod.

Za ispit iz logike 120 minuta

Ovogodišnji maturanti koji među izbornim predmetima odaberu psihologiju za 45 zadataka, koliko ih očekuje, imat će 80 minuta, a na samom ispitu mogu ukupno ostvariti 76 bodova. U tome će ispitu najviše biti zastupljena pitanja koja se odnose na biološke osnove ponašanja, emocije i motivaciju, socijalnu i razvojnu psihologiju te gradivo o osobnostima i psihičkim poremećajima, osjetima i percepciji.

– Kako se naziva proces promjene prostorne specijalizacije u kojemu nema stroge podjele na centar, industrijsku zonu i zonu stanovanja, a karakterističan je za postmoderni grad? Objasnite taj proces – primjer je jednog zadatka s kojim će se suočiti oni učenici koji među svojim izbornim predmetima prijave sociologiju.

Taj se ispit piše 10. lipnja, a u 90 minuta koliko će trajati maturanti će morati riješiti 35 zadataka.

Oni učenici koji odaberu logiku na raspolaganju će imati 120 minuta, a maksimalan broj bodova koji mogu ostvariti je 60. Najviše zadataka očekuje one učenike koji odaberu geografiju – za 92 zadatka učenik može ostvariti ukupno 100 bodova.

 

Komentara 1

NE
Neutralac
23:45 23.10.2018.

Da, citaje VL da biste dobili hrpu vijesti iz Srbije....svaki dan dobru dozu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije