Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI INTERES

Uspješno izdanje obveznice, Marić državi uštedio još 180 milijuna kuna godišnje

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
06.06.2018.
u 19:22

Marić je lani refinanciranjem dugova samo na kamatama uštedio 762 milijuna kuna

Ministar financija Zdravko Marić ponovno niže uspjehe na tržištima kapitala. Ovaj put je izdao obveznicu od 750 milijuna eura uz kupon od 2,7 posto. Interes investitora u hrvatski dug bio je pet puta veći od traženog iznosa, ali kako nam 09. srpnja dospijeva upravo 750 milijuna eura duga Marić je zatvorio transakciju na iznosu koji mu je potreban za otplatu duga iz minulih dana.

Obveznica na naplatu dolazi za deset godina, a u tom periodu plaćat ćemo kamatu od 2,89 posto.  Tim ćemo novcem pak otplatiti obveznicu koja je izdana uz kamatu od 5,875 posto pa ce na godišnjoj razini iz proračuna odlaziti dodatnih 180 milijuna kuna manje nego lani.

- Zadovoljan sam s ovim izdanjem s obzirom na izazove na globalnim tržištima. Pronašli smo pravi trenutak za izlazak na tržište. Temeljem ove transakcije nastavljamo trend smanjivanja rashoda za kamate započet u 2017. godini- kazao je za Večernji list ministar Zdravko Marić.

Pogledajte i galeriju: Ministar Marić pred Povjerenstvom za sukob interesa

Zdravko Marić
1/17

Komentara 37

DU
Deleted user
20:15 06.06.2018.

Ne mogu se a ne nasmijati blesavim objašnjenjima onih koji ne mogu priznati Marićevu sposobnost. Sva su ta zaduženja, kako bi cinbenik, voodoo, filiphorvat i drugi shvatili, refinanciranja po daleko boljim uvjetima. Dug se ne povećava niti za lipu, aa kamate se smanjuju za navedeni iznos. Bravo Zdravko!

IK
ikbmibm
20:34 06.06.2018.

Najbolji ministar financija od samostalnosti. Čestitamo !

DR
Drmiha
19:57 06.06.2018.

bravo mali. za sve ove godine svi su se samo zaduzivali i jos sad pametuju kako nevalja sta radis. Sve ih treba u lijepu ..... materinu poslat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije