Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno iz Barcelone

U2 novom turnejom nadmašili sve viđeno, pa i sami sebe

U2
Foto: Hrvoje Horvat
1/2
07.10.2015.
u 19:30

Svjetska turneja događa se na tri pozornice, četvorka je senzacionalna, a Bono se dotaknuo izbjeglica izjavom da će EU prestati postojati ne nađe li za njih rješenje

Vjerojatno najveći rock-bend na svijetu, U2, u stanju je napuniti parkove, stadione i dvorane. Četiri puta zaredom u jednom gradu. Nakon albuma "Songs of Innocence" velika mašinerija pokrenula se pet godina od zadnjeg svjetskog proputovanja i aktualnom turnejom iNNOCENCE + eXPERIENCE opet porušila donedavne rekorde.

Nakon američkog dijela turneje stigli su u Europu, u Barcelonu, i u ponedjeljak navečer održali prvi od četiri rasprodana koncerta u dvorani Palau Sant Jordi. Pred 17 tisuća ljudi, uz cijene ulaznica koje su u prvom rangu do pozornice stajale 170 eura, a koje su za cijelu turneju planule u nekoliko sati, U2 su u Barceloni odradili maestralnu predstavu.

Jasna politička intonacija

Ovo što U2 rade danas tehnološki i kreativno nadilazi sve što ste vidjeli na rock-pozornicama. Riječ je o multimedijalnoj predstavi uživo koja pomiče granice viđenog te otvara nove mogućnosti onima koji ih žele koristiti i, naravno, mogu si priuštiti ovakvu ekstravaganciju.

U dva sata i dvadeset minuta koncerta na hi-tech pozornici nove generacije U2 ne ostavljaju sumnje da su se ozbiljno pripremili za novo pokoravanje svjetskog tržišta. Golemi videoekran inovativno je razvučen po duljini dvorane iznad glava publike u parteru, kao i istureni dio pozornice koji ide duboko u teren. U2 zapravo sviraju na tri pozornice, onoj "normalnoj", zatim manjoj izvučenoj u parketu i u "rešetki" videoekrana koja se spušta sa stropa. Najsuvremenija audiovizualna oprema ne zasjenjuje suštinu; četiri glazbenika u istoj postavi od prvog dana grupe.

"People Have the Power" Patti Smith puštena s razglasa najava je početka koncerta i daje političku intonaciju kojom U2 opet "laju" s pozornice spajajući angažiranu poruku s artistički izvrsno razrađenim idejama.

Od "The Miracle" sa zadnjeg albuma preko dijela repertoara s početaka karijere – "I Will Follow" i "Electric Co." – odsvirali su i nove: "Iris", "Cedarwood Road", "Song for Someone" i "Raised by Wolves", koje su ispresijecali masivnim starijim hitovima "Vertigo", "Until the End of the World" i "Sunday Bloody Sunday", u drugačijem aranžmanu. Srednji dio koncerta inovativno je odsviran "u videoekranu", čime su otvorili sasvim novo poglavlje scenskih prezentacija.

Tehnološke inovacije

Izvrsne animacije prošarane snimkama kamera koje prate glazbenike iskorištene su simultano i interaktivno, ironično sugerirajući da je novi show "a la Kraftwerk uživo" "Even Better Than the Real Thing", bolji od starih, uobičajenih U2. Ali vidjeli smo i njih; Edgea na klaviru s Bonom na manjoj pozornici u novoj "Every Breaking Wave" i emotivnoj "October", a nakon "Mysterious Ways" u "Elevation", još jednu interaktivnu novotariju; s djevojkom iz publike, koja je mobitelom na pozornici snimala i "prenosila" koncert na veliki ekran i internet instantno skupljajući "šerove" i "lajkove".

Apokaliptična "Bullet the Blue Sky" uvela je koncert u završni dio zapečaćen udarnom "Where the Streets Have No Name", "Pride" i "With or Without You", "starim" U2 na "normalnoj" pozornici i emotivnim pražnjenjem publike u pjesmama u kojima su najvažnija bila njih četvorica. Nedavni katalonski referendum o odcjepljenju nije spomenut, a priču s izbjeglicama Bono je predvidljivo dotaknuo izjavom da će EU, ne pronađe li rješenje za njih, prestati postojati. "Europa je divna ideja, ali treba nam nešto više od ideje", rekao je poentiravši citatom Nelsona Mandele: "Sve izgleda nemoguće dok se jednom ne napravi".

Majstorski "usvirani" U2 ponudili su jedan od prijelomnih i inovativnih spektakala kakve rock-scena do danas nije vidjela. No, unatoč spektakularnim inovacijama, smisla nije nedostajalo. Dapače, Bono može biti zadovoljan; lako što su nadmašili druge, novom turnejom U2 nadmašili su sami sebe.

>>Bono Vox: 'Možda više nikada ne zasviram gitaru'

>>Bono Vox umalo poginuo na letu za Berlin

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije