Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborski fašnik

Kako su od smisla za humor stvorili brend

fašnik
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
06.02.2016.
u 12:00

Razlog nastanka ovog brenda upravo su simpatični Samoborci koji se potrude gostima ponuditi svoju tradiciju

Tomislav Karamarko i Zoran Milanović partijaju zajedno s maškarama.

A Zdravko Mamić para majicu dok Davor Šuker s kartonskim tuljčićem nazdravlja slavljenicima. Predsjednica Kolinda donosi veliki dar za 190. rođendan. Čestitkama se pridružuje i premijer Tim Orešković. A kako bi sve prošlo u najboljem redu, mostarinu prije ulaska na glavni samoborski trg naplaćuje Božo Petrov. Tko zna, možda sljedeće godine premijerka Slobodne fašničke republike bude Severina. Ili Jelena Rozga. Sve je moguće u toj malenoj državici odmah pokraj Zagreba kad na njeno čelo dođu maske. Kratka vladavina pruža im mogućnost da slobodno i javno izraze što god žele. “Zaruže” s vladajućima susjedne Hrvatske. Pa i budu netko drugi. Žene se odijevaju u muškarce. Muževi u supruge. Cijele fašničke povorke trude se odnijeti titulu najboljih. I to tako da budu što luđi, šašaviji, pa i ružniji.

Bitno je samo da na posjetitelje prenesu svoju “ludost”. Jedan od rijetkih događaja kod kojih je bitnije njegovo zatvaranje nego otvaranje uvukao se pod kožu i susjedima. Ni njima, a ni Samoborcima, nije teško smrzavati se na trgu dok čekaju osudu Princa Fašnika, iako njegovu sudbinu znaju već i ptice na grani. Simbol tog grada s godinama je postao i simbol za karneval na kontinentu. Gradić sa samo 30.000 stanovnika po tome prepoznaju i susjedne države. A gotovo dva stoljeća održavanja prilično je impresivna brojka. Razlog nastanka ovog brenda upravo su simpatični Samoborci koji se potrude gostima ponuditi svoju tradiciju. Pa pripreme krafne, kremšnite, ali i druge delicije. A imaju što i pokazati. Osim toga, sve koji dođu već su odavno prozvali intelektualcima. “Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik.” Tom su rečenicom Samoborci svoje goste davno počastili i zauvijek kupili njihova srca. “Kruha i igara” poslovica još iz doba rimskih gladijatora, vrijedi, čini se, i danas. Fašničkoj republici želimo da zauzmu još veći teritorij. A možda karnevalska groznica nagodinu zahvati i glavni grad.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samoborka
22:07 06.02.2016.

Uvijek je sve isto na svakom samoborskom fasniku. Cak su i svi standovi svake godine na istom mjestu. Dosadno, zastarjelo i neatraktivno..to je opis samoborskog fasnika i slika nerada lokalne turisticke zajednice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije