Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poštivanje zakona

Sudovi ukidaju dnevne karte kao kazne, Zagrebparking to nije briga?

Zagrebparking kazna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
02.05.2014.
u 09:36

Sud u Dubrovniku stao na stranu građanina pri naplati parkiranja i ta je odluka dovela u pitanje zakonitost naplate tzv. dnevne karte

Borba građana da dokažu da je dnevna karta, koju ispod brisača zateknu svi koji na vrijeme ne plate parkiranje, kao kazna istovjetna prijašnjoj kazni, koju je Ustavni sud proglasio nezakonitom, dobila je u Dubrovniku i sudsku podršku.

Pristanak šutnjom

Naime, nakon već nekoliko sudskih presuda u korist tvrtki koje naplaćuju parkiranje, Općinski sud u Dubrovniku ovih dana presudio je u korist vlasnika automobila proglasivši dnevne karte nezakonitima.

Sud je stao na stranu građanina s argumentom da nije dopušteno pretpostaviti da korisnici parkiranja njegovim neplaćanjem pristaju na najskuplju opciju.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Djelatnici ne mogu unaprijed znati želi li korisnik ostati na parkirnom mjestu cijeli dan ili sat-dva. Uz to, pristanak šutnjom na dnevnu kartu (kako se pravda njezino izdavanje) može biti dopušten samo zakonom, a ne odlukom tijela lokalne vlasti – stav je dubrovačke sutkinje.

Ova odluka ipak za sada ne znači da će dnevne karte biti proglašene nezakonitima kao što je to bio slučaj s prijašnjim kaznama. Odluka još nije pravomoćna, a nakon toga, tvrtki Sanitat Dubrovnik ostaje žalba i Visokom upravnom sudu koji je u rujnu prošle godine donio presudu u korist komunalne tvrtke u Zadru, a ne u korist građana.

– Možemo komentirati samo dosadašnje pravomoćne sudske presude i ustvrditi da smo zadovoljni njihovim ishodima jer je dnevna parkirna karta proglašena zakonitom – kazao je Ivica Slavica, predsjednik Hrvatske parking udruge.

Zasad bez promjena

Kako su dnevne karte i dalje legalne, Zagrebparking će ih i dalje koristiti. U tvrtki su kazali da oni samo provode odluku gradske uprave i da ne mogu komentirati presude vezane uz druge gradove.

Slično su kazali i u gradskom Uredu za promet.

Odluke se razlikuju od grada do grada, i proglašenje dnevne karte nezakonitom u Dubrovniku, ništa ne mijenja u Zagrebu ili nekom drugom gradu – kazali su u nadležnom uredu. Dnevna karta u Zagrebu je 100, 60 i 20 kuna, ovisno o zoni.

Da bi se nešto ipak moglo odigrati i u korist građana vjeruju odvjetnici koji smatraju da se ulaskom u EU otvorila i veća pravna mogućnost da se ponište loše odluke. Visoki upravni sud ima u postupku tri zahtjeva za ocjenu zakonitosti dnevnih karata u Zagrebu, a iz suda su kazali da su još u postupku rješavanja.

Komentara 11

KR
kresobabi
11:44 02.05.2014.

U Zadru je sve ok u Dubrovniku nije, od grada do grada drugačije presude kao i u slučaju udbaša.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
18:22 02.05.2014.

stvar je vrlo jednostavna..... nezakonitost verlo lako dokazljiva iz dva razloga: 1. Dnevna karta karta je naplata za 24 sata poarkiranja, a parking se naplaćuje vremenski ograničeno razdoblje, npr 7 -20 sati, pa se nameće pitanje temeljem čega se naplaćujeuje i razdoblje 21 do 7 sati u tom slučaju ? 2. Ne može nitko naplatiti uslugu koju nisi tražio (dnevnu kartu) ili koju nije pružio (ako se nisi koirstio parkingom dulje od određenog vremena a manje od 24 sata odnosno vremena kokliko traje naplata). O ovome slučaju sam imao žestoku raspravu sa nekim 'zagrepčancem'.... Naletilićem iz zagrebparkinga prije nekih 2 godine..... Ovo što oni rade je izrugivanje hrvatskom pravosuđu.....

MA
Marino
22:22 02.05.2014.

Još malo pa če biti tako da ono šta važi u Dubravi još dugo ne štima u Centru grada. kad nam neki mulci od lokalnih (radi bili šerifi) određuju red i politiku. BALKAN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije