Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uljezi u sustavu

Otkrili ih slučajno: upisivali lažne podatke i 'opraštali' kazne za parkiranje

Zagrebparking kazne
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
25.03.2014.
u 11:46

Radnici koji su odgovorni za prijevaru i nanošenje štete od 200.000 kuna radili su za tvrtku Rao d.o.o. koja od 1997. radi za Zagrebački holding, vodeći cjelokupni sustav naplate, a autor je i naplate parkiranja putem SMS-a. Umjesto upisivanja ispravnih brojeva tablica kako bi se naplatila kazna i poslala na pravu adresu, unosili su lažne registarske brojeve stranih državljana

Umjesto da naplate kaznu za neplaćeno parkiranje, djelatnici tvrtke Rao d.o.o., koja već godinama vodi cjelokupni sustav naplate (Parking informacijski sustav) za Zagrebparking, mijenjali su registracijske podatke o vozilima čiji su vlasnici počinili prekršaj.

“Zna ljude iz sustava”

Naime, umjesto upisivanja ispravnih brojeva tablica kako bi se naplatila kazna, odnosno poslala na pravu adresu, unosili su lažne, i to registarske brojeve stranih državljana, a na ovaj način su, kako doznajemo, oštetili Holdingovu tvrtku za 200 tisuća kuna.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/Pixsell

– Sasvim slučajno otkrila se ta prijevara. Jedan od naših kontrolora napisao je nekoj gospođi kaznu, a ona je komentirala da neka on samo piše, ona zna ljude koji rade u sustavu koji će to riješiti i na kraju neće ništa platiti – ispričao je djelatnik ZG parkinga.

To je bila zloporaba sustava i sada je napravljeno sve kako bi se on zaštitio i kako se ovakve stvari više ne bi događale. Nismo prekinuli suradnju sa Zagrebačkim parkingom ni raskinuli ugovore, što dovoljno govori da i dalje imaju povjerenja u nas

Zoran Uzelac

Rao d.o.o, direktor

Da se po sustavu naplate stvarno vara, utvrdili su uskoro i u Zagrebparkingu, a i iz Zagrebačkog holdinga potvrdili da su imali uljeza u sustavu koji je mijenjao podatke te kako su zbog svega navedenoga kazneno prijavili tvrtku.

Kaznena prijava

– Točno je da je kaznenu prijavu podnijela podružnica Zagrebparking, a protiv tvrtke Rao d.o.o. U njezine pojedinosti ne možemo ulaziti zbog interesa istrage – poručili su iz Holdinga.
Tvrtka Rao d.o.o. za Holding radi još od 1997. godine, a unatoč kaznenoj prijavi, i dalje im je povjeren posao vođenja sustava naplate.

– Mi smo napravili sve što se od nas tražilo, razgovarali smo sa svima koji su nas pozvali na razgovor. To je bila zloporaba sustava i sada je napravljeno sve kako bi se on zaštitio i kako se ovakve stvari više ne bi događale. Nismo prekinuli suradnju sa Zagrebačkim parkingom ni raskinuli ugovore, što dovoljno govori da i dalje imaju povjerenja u nas – kazao je direktor tvrtke Zoran Uzelac.

Napomenuo je i to da se nešto slično ne može ponoviti jer su uvedene i dodatne mjere zaštite sustava naplate.
– Kontroliramo svaki ulazak i izlazak iz sustava. Ne može se ništa slično ponoviti jer se vodi evidencija o svakom pristupu – dodao je Uzelac.

Njegova tvrtka tehnički je osmislila SMS-naplatu parkinga, a povjeren joj je bio i posao plaćanja karata javnog prijevoza SMS-om dok ZET lani u veljači nije ukinuo tu uslugu putnicima.

Komentara 8

Avatar Bell940
Bell940
12:21 25.03.2014.

dali su dečeci munuli lovu ili ne?, ovo kaj je novinar napisao oni su brisali prave dužnike i ubacivali nove nepostojeće, robin hood ekipa, ili super hik ekipa?

DU
Deleted user
13:04 25.03.2014.

Čim Hrvata primakneš lovi, odmah krade.

SA
samodinamo
15:10 25.03.2014.

Uzelac, a zakaj nisi odmah napravil sve da do ovog ne bi ni došlo uopće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije