Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Milijunska zarada od dnevnih karata legalna, građani izgubili spor

Zagrebparking
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
04.12.2013.
u 11:33

Samo od dnevnih karata Zagrebparking će u prvih 11 mjeseci uprihoditi malo manje od 26 milijuna kuna.

Dnevne karte koje vozači zateknu na vozilima ako na vrijeme ne plate parkiranje prema presudi Visokog upravnog suda nisu protuzakonite i neustavne.

Takva odluka suprotna je uvjerenju brojnih građana koji se žale na njihovu neustavnost jer su one početkom 2010. godine preko noći zamijenile do tada izdavane kazne.

Odluke su razumljive

Iako je riječ o primjeru iz Zadra, očekivati je da će sličnu odluku sud donijeti i u postupku ocjene njihove zakonitosti za područje Zagreba. Odluku je Upravni sud donio 27. rujna odbacivši pritužbu Zadranina koji se ponadao da će dnevnu kartu srušiti na isti način na koji je to u ožujku 2009. godine pošlo za rukom Osječanima.

Tada je Ustavni sud donio odluku kako je naplata parkirnih kazni protuzakonita i protuustavna. Kako Ustavni sud više nije nadležan za ocjenu suglasnosti sa zakonom općih akata jedinica lokalne samouprave, slučaj je razmatrao Visoki upravni sud. U svojoj žalbi, Zadranin smatra da je dnevna karta istovjetna prijašnjoj kazni, što je u suprotnosti s Ustavom i Zakonom o obveznim odnosima.

Spornim navodi i vremensko izdavanje dnevne karte na 24 sata jer se parking ne naplaćuje noću. Sud je odbacio sve navode obrazloživši da su uvjeti pod kojima se smatra da je korisnik parkiranja s organizatorom parkiranja sklopio ugovor o korištenju javnog parkirališta bilo s dnevnom ili satnom kartom propisani na razumljiv i logičan način.

– Budući da se nikakvom odlukom ne propisuje obveza plaćanja ugovorne kazne, prema ocjeni suda zahtjev za poništenje dnevne karte nije osnovan – zaključili su suci.

Iz Hrvatskog parking udruženja koje okuplja tvrtke koje se bave organiziranjem i naplatom parkiranja kazali su kako su slične žalbe još prije odbacivali svi općinski i županijski sudovi pa ih ni ova nije iznenadila.– Radimo na tomu da se donese zakon kojim bi se regulirale sve odredbe vezane uz parkiranje, a ne da, kao sada, dio odluka spada pod Zakon o sigurnosti na cestama, a drugi dio pod Zakon o međusobnim pravima i obvezama – kazao je njen čelnik Robert Mišeta.

Sporna 24 sata

Suprotno misli Zagrepčanin Mihovih Perić.

– Izuzmemo li 10 noćnih sati koji se ne naplaćuju, ostaje za naplatu 14 sati koji su u stvari kazna za neplaćenu kartu, o čemu se Ustavni sud već izjasnio – tvrdi Perić.

Iz Zagrebparkinga su kazali kako su ove godine do 28. 11. izdali 275.219 dnevnih karata. Od toga je u prvoj zoni izdano njih 79.145, drugoj zoni 149.296, trećoj 41.875 te četvrtoj 3674. Samo od dnevnih karata Zagrebparking će u prvih 11 mjeseci uprihoditi malo manje od 26 milijuna kuna.

Komentara 1

MO
Moskvich
14:13 02.05.2014.

Ma koji je to sudija donio da je to zakonito to je govno od suca i od čovijeka a i ova država je koliko sam do sada vidio jedno veliko sranje i ruglo koje služi samo političarima ,lokalnim moćnicima ii privatnim tajkunima i lopovima samo da bi mogli pljačkat i izrabljivat Hrvatski narod ali predviđam kad narod iziđe na ulice i kad počne opravdani bunt tad bi bilo gore navedenim da bježe glavom bez obzira jer kad to počne a uskoro će jer je narod na rubu e onda događanja u BiH će biti dječija jedva čekam da vidim lopine kako bježe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije