Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inozemna iskustva

Upozorenje iz Beča: Kako ćete voditi grad prodate li komunalne tvrtke?

Martin Pospischill
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
15.12.2014.
u 10:00

Gradski prijevoz, ni u Beču ni u Zagrebu, ne može biti u plusu tvrdi Martin Pospischill, rukovoditelj komunalnih poslova u Beču. Istaknuo je kako Zagreb za Bečom zaostaje 30 godina, ali da ima prostora za razvoj i poboljšanje

Advent u Zagrebu, od ove godine bogatiji za klizalište na Trgu kralja Tomislava, rijedak je primjer s kojim možemo stati uz bok europskim metropolama. Za susjedima u ostalim aspektima kaskamo, o čemu govori i to da je Beč, koji nam često služi za primjer, ove godine šesti put proglašen gradom s najvećom kvalitetom življenja u svijetu. Zagreb nije ni na popisu.

Zagreb zaostaje 30 godina

Na to je upozorio i Martin Pospischill, rukovoditelj komunalnih poslova u Beču, za posjeta našem gradu.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

– Zagreb i Beč usporedivi su po arhitekturi i urbanizmu, no ovdje još ima prostora za razvoj. Zagreb danas izgleda kao Beč prije 30 godina – kazao je Pospischill.

Zagreb je, misli on, na dobrom putu, no puno se više ozbiljnosti mora dati privlačenju novca iz EU fondova.

– Tu je najvažnije imati dobre stručnjake koji znaju privući novac. Treba ih pridobiti i jako dobro platiti, jer neće raditi za plaću prosječnog službenika, ni u Beču ni u Zagrebu – upozorava bečki dužnosnik, ističući da se ozbiljnim novcem mogu financirati brojni projekti.

No, tvrdi da projekti moraju zaista biti dobri i imati podršku gradske vlasti. Jedan od ključnih je, tako, i spalionica otpada čije se izgradnje, kazao je, Zagrepčani ne trebaju plašiti. Pojasnio je da se u njima koriste najbolje tehnologije koje sprečavaju zagađenost, no da ipak treba paziti na lokaciju njihove gradnje. Beč ih ima četiri, ali je, kaže Pospischill, ona na zapadu pogrešno odabrana jer otamo često vjetar u centar grada donosi smrad. Bečani su napredni i u recikliranju otpada; imaju kante za miješani otpad, papir, staklo i biootpad.

Za privući novac iz EU fondova morate imati dobre stručnjake. Treba ih jako dobro platiti, jer neće raditi za plaću prosječnog službenika, ni u Beču ni u Zagrebu

– Građani recikliraju jer smo prema njima iskreni. Ne lažemo im tvrdeći da od njih tražimo da otpad razvrstavaju, a da onda sve bacimo na istu hrpu – rekao je Pospischill. Cijena odvoza otpada u Beču je oko 20 eura mjesečno, kubik vode i odvodnja prosječno 4 eura po kubiku. Kada je riječ o plaćanju računa problema nema, rijetko se govori o neplaćanju i ovrhama.

To je uvijek gubitak

Grad Beč ima i poticajne mjere za javni prijevoz, subvencije su za studente, osobe s invaliditetom, đake i umirovljenike, ali je i, kaže Pospischill, obična karta za podzemnu željeznicu prilično povoljna. No, ni bečki javni prijevoz nije u plusu.

– Svaka rasprava o profitabilnom poslovanju gradskog prijevoza je promašena. Uvijek ćete poslovati s gubitkom, pitanje je samo koliki će biti i koliko će biti učinkovita usluga – istaknuo je Pospischill. Ne preporučuje ni privatizaciju gradskih tvrtki.

– Komunalna poduzeća u vlasništvu Grada možete prodati samo jedanput. A čime ćete onda voditi politiku, nećete imati instrumente s kojima možete upravljati gradom – istaknuo je on.

Zagreb napokon dobiva toplice: Bandić obilazi Bečke terme i traži investitore

Komentara 8

Avatar Nexus
Nexus
11:34 15.12.2014.

Gradonačelnik Pospischill istinu govori. Ne da su samo austrijske nego i mnoge njemačke komune dovedene pred sam bankrot zbog otudjenja komunalnih djelatnosti. Kupci su uglavnom anglosaksonski HEDGE FUNDS koji su u njemačkoj poznati kao "HEUSCHREKEN" (najezda skakavaca, jer tamo gdje oni uđu ostavljaju opustošenu zemlju iza sebe). Trend je u Njemačkoj da se sva komunalna djelatnost vrati pod vlastitu upravu.===Osim toga to područje je jako privlačno za podzemlje.

SS
simpatican.simpa
18:34 15.12.2014.

Gospodin Pospischill je sve jasno i jednostavno objasnio i ako možemo od nekog naučiti to možemo ponajprije od Austrijanaca. Koji su nam vrlo kompatibilni po mentalitetu, ali mi očito imamo nekompatibilne, neposobne vladare, političare koji nemaju viziju razvoja naše države,e, naših gradova, sustavno ih uništavaju. Svi oni uredno posječuju gradove, dive se kako oni to imaju sve posloženo, organizirano..a onda kod nas sve kontra. Najprije se pune privatni džepovi i to traje tako dugo dok sve ne unište, potroše..

TH
than
18:48 15.12.2014.

Komunalna mafija je jedna od najstarijih mafija. 'Posao' su usavrsili svojevremeno u SAD-u. Dizali su cijene, a tko nije htio platiti, ostavili mu smece, a ti zivi i radi u blizini gdje smrdi, a stakori trce. Sa vodovodom je jos i 'bolja' situacija, jer covjek bez vode ne moze zivjeti, a samo je nebo granica za pitku vodu iz vodovoda. Odnosno, dok se ne izjednaci s onom iz trgovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije