Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI HUMANITARCI

Dječje božićne želje – mlijeko, lopta, lutka...

josipa cahun ivona lacković
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
30.11.2013.
u 23:13

U samo nekoliko dana uspjeli su prikupiti igračke, a skupljaju i slatkiše

Nikad ih ispod bora nije dočekao dar. I ovaj Božić pedesetero djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa u okolici Zagreba nije ništa očekivalo. No Zagrebački humanitarci odlučili su to promijeniti.

Najteži slučajevi

Pokrenuli su još jednu u nizu akcija “Čarobna škrinjica božićnih želja”.

– Sve su to djeca obitelji kojima smo dosad pomagali, a kada smo im rekli da ove godine mogu zaželjeti bilo što, morali smo ih poticati da svoje preskromne želje ipak malo “pojačaju” – kaže Josipa Cahun, jedna od sedam voditeljica udruge. Birale su najteže slučajeve, kao što je samohrana majka dijabetičarka iz Samobora s teško bolesnim sinom, koji žive s dvjesto kuna mjesečno. Ili deveteročlana obitelj koja živi u 23 kvadrata u Kušlanovoj, a neki spavaju na podu.

– Jedno je dijete zaželjelo mlijeko, jer ga mjesecima nije kušalo – kaže Ivona Lacković, druga voditeljica. Kada su sastavili popis, na listi su se našle lego kocke, lutke, Pokemon karte, autići, košarkaška i nogometna lopta... Molbe za donacije odaslali su svima s kojima su dosad radili, a nakon objave i na društvenoj mreži Facebook u nekoliko su dana sakupili sve igračke. No na tome nisu stali. Pokrenuvši još jednu akciju, sada prikupljaju slatkiše, pa će djeca za Svetog Nikolu dobiti dva poklona. Prijedloge za dodatan broj djece još primaju, a donacije će prikupljati do kraja tjedna, i to uplatom na žiro-račun udruge HR7623600001102376454, pozivom na broj 060/88-44-04, a darove će prikupljati u prodavaonici šešira i kapa Cahun, Pod zidom 8.

Propale akcije

Zagrebački humanitarci funkcioniraju u obliku udruge tek od ljeta. Dosad su hranu i robu prikupljali pomoću stranice na Facebooku, no nakon upozorenja Ministarstva financija, morali su se i službeno registrirati, a iz Facebookove stranice proizašla je još jedna humanitarna udruga. Bilo je i propalih akcija, kažu, kada bi se javljali i oni kojima pomoć nije toliko potrebna, no takvi odmah završe na crnoj listi svih humanitarnih udruga Zagreba.

– Jednoj smo obitelji osmislili meni za mjesec dana i donijeli hrane u vrijednosti od 900 kuna. Zvali su za tjedan dana da su sve pojeli i da ovaj put žele kockice svinjetine za gulaš – priča Cahun.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije