Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore

'Stalno me bole noge od koljena do stopala i brzo se umaram...'

Noge
Foto: Shutterstock
1/3
30.01.2017.
u 14:59

Na pitanja čitatelja odgovaraju Mirela Marić, mag.nut, Nevia Delalle, dr.med., spec. dermatologije i venerologije i Iva Palčić, dr. med., spec.pedijatar, uži specijalist nefrolog.

P: Imam 19 godina i bolujem od kroničnog limfocitnog tireoiditisa. Više puta sam, pretražujući internet kako bih pronašla informacije vezane uz bolest, naišla na informaciju da osobe oboljele od navedene autoimune bolesti ne bi trebale konzumirati hranu koja sadrži gluten. Ako sam dobro shvatila, navodi se da je struktura glutena slična kao i struktura tkiva štitnjače pa zbog toga, kad jedemo gluten, naše tijelo stvara antitijela koja osim glutena napadaju i tkivo štitnjače i dodatno pogoršavaju stanje. Je li to točno ili je samo dio trenda o bezglutenskoj prehrani?

O: Preporuke su da na neko vrijeme izbacite gluten iz svoje prehrane. Kod osoba s autoimunim bolestima koje su osjetljive na gluten, izbacivanjem glutena iz prehrane prestaje autoimuno uništavanje tkiva, smanjuju se antitijela i simptomi nestaju.

Pokušajte se i sami testirati, eliminacijsko-provokacijskom dijetom. Neko vrijeme (mjesec dana) jesti namirnice u kojima se gluten nalazi, i nakon toga izbjegavajte glutenske namirnice. Ako osjećate promjene i vaše zdravstveno stanje se popravi ako gluten ne unosite, nemojte u budućnosti niti konzumirati glutenske namirnice.

U svakom slučaju bih vam preporučila dodatan unos selena kao jakog antioksidansa, u 2-3 mjeseca, te obaveznu kontrolu hormona i antitijela štitnjače za tri mjeseca. Moguće je da se već u tom vremenskom periodu poprave laboratorijski nalazi hormona i antitijela štitnjače. Naravno, sve uz liječnički nadzor.

P: Imam problema s nogama, stalno me bole od koljena pa preko do stopala. Iza koljena me steže te imam težinu u njima i jako se brzo umaram, pogotovo kada idem negdje u brijeg ili po stepenicama. Imam izražene vene i išla sam na pregled color dopplerom.

Nalaz je bio dobar osim što imam površno vensko stablo i insuficijenciju safenofemoralnih ušća. No sve mi je gore jer imam osjećaj težine u nogama i budim se ujutro s bolovima i umorom, a sve češće su mi nožni prsti hladni i ne osjećam ih.

Stalno poblijede kada su mi noge u položaju iznad srca, a kada ih spustim postanu jako crveni i često mi postanu ljubičasti te oteknu i znaju me boljeti i ukočiti se. Kapilare su mi izražene dolje pokraj stopala i po ljetu me znaju boljeti i peckati. Imam još odmalena iskrivljenu kralježnicu, nisam išla na dodatne pretrage i znaju me boljeti leđa. Možete li mi reći kakve pretrage bih trebala obaviti da bi se vidjelo zašto dolazi do toga?

O: S obzirom na to da ste napravili color doppler vena, a nađena je venska insuficijencija safenofemoralnog ušća, glavnih vena donjih ekstremiteta, svakako savjetujem pregled i konzultaciju s vaskularnim kirurgom.

S obzirom na simptomatologiju, uzrok simptoma je oslabljena cirkulacija.

S dermatovenerološke strane mogu se raditi skleroterapije, ali samo kod urednog doplerskog nalaza.

Venska pumpa radi na principu tjeranja krvi prema gore kako bi se izbjeglo gravitacijsko nakupljanje krvi u donjim dijelovima ekstremiteta s posljedičnim simptomima koje imate.

Težina, oticanje i bolovi sigurno su posljedica navedenog insuficijentnog venskog sustava.

P: Beba stara tri i pol mjeseci ima sekret u nosu dva i pol mjeseca. U tom periodu produktivan kašalj imao je sedam dana. U posljednjih pet dana ima drugu seriju kašlja koji je zadnja tri dana u zvuku iskašljavanja. Nos je pun i dalje. Da može nesmetano jesti, štrcam po 2 ml fiziološke u svaku nosnicu tri puta dnevno pa usišem. Stolica je tamnozelena i kašasta. Trebam li ići drugom liječniku i je li prihvatljivo tako dugo štetiti sluznici?

O: Ako beba lijepo napreduje na tjelesnoj masi (a po onom što ste napisali vaša napreduje), tamnozelena kašasta stolica nema nikakvo patološko značenje. Također je moguće da je sekret samo u nosu i da je na bronhima i plućima sve uredno te nije potrebna ni dodatna obrada ni terapija. Jedino što je potrebno jest dobra toaleta nosa (kašalj je u tom slučaju također od sekreta u nosu koji se slijeva u nosni dio ždrijela). Ako ste i dalje nemirni u vezi toga, svakako se javite na pregled pedijatru, svome ili nekom drugom, za drugo mišljenje.

>>'Prije sam pio dosta alkohola, sad osjećam trnce, drhte mi ruke, hvataju me napadi panike...'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije