Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grijanje čak i u garažama

Život u Ojmjakonu na 71 stupanj ispod ništice

sibir
Foto: Reuters/PIXSELL
24.12.2014.
u 07:00

U trenucima kada prosinac u Hrvatskoj više podsjeća na proljeće ili ranu jesen, s drugog kraja svijeta stižu fotografije takozvanog Pola hladnoće, sibirskog gradića Ojmjakona, najhladnijeg stalno naseljenog mjesta na svijetu

U trenucima kada prosinac u Hrvatskoj više podsjeća na proljeće ili ranu jesen, s drugog kraja svijeta stižu fotografije takozvanog Pola hladnoće, sibirskog gradića Ojmjakona, najhladnijeg stalno naseljenog mjesta na svijetu.

Reporteri Reutersa posjetili su gradić u kojem se prosječne temperature u ovo doba godine ne dižu iznad minus pedeset Celzijevih stupnjeva, a rekordno niska temperatura izmjerena u ovom gradiću iznosi minus 71,2 stupnja. U Ojmjakonu danas živi oko pet stotina stanovnika, a nekada, dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, bio je samo usputna stanica stočarima koji su svoje sobove vodili na obližnje izvore termalne vode. Upravo po tim izvorima termalne vode mjesto je dobilo ime jer u prijevodu znači “mjesto gdje se voda ne zamrzava”.

Zanimljivo je da u okolici ne rastu nikakve biljke pa stanovnici gotovo isključivo jedu meso sobova i konja, a u jedinoj lokalnoj trgovini mogu nabaviti osnovne potrepštine za život. Ljudi koji žive u Ojmjakonu većinom su stočari ili pak ribolovci koji love ribu ispod leda. Tijekom zime ne gase automobile ili ih drže u grijanim garažama zbog straha da se neće moći ponovo upaliti ako se zalede, a zamrzavaju se i tinta u olovkama i stakla na naočalama. Mobiteli od hladnoće tamo ne funkcioniraju. Problem su im i sprovodi jer zemlju moraju odmrzavati i po tri dana.

>>Zrakoplov se zamrznuo za pistu, putnici izašli i gurali

Ključne riječi

Komentara 2

LD
lopov drpiga
10:17 24.12.2014.

jedu životinje koje jedu povrće :)

BR
brat123
08:48 24.12.2014.

ne mogu samo jesti meso, treba im i povrća tj. vitamina... kako riješavaju taj problem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije