Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova otkrića

Na norveškom glečeru pronađena 1700 godina stara tunika

tunika
Reuters video screenshot
29.08.2013.
u 16:08

Snijeg na norveškim planinama zbog klimatskih se promjena sve brže topi što dovodi do brojnih novih otkrića.

Tunika koja potječe iz Željeznog doba pronađena je pod otopljenim snijegom na planinama Norveške, javlja BBC. Uz tuniku su pronađeni i ostali artefakti poput strijela i dijelova luka za koje se procjenjuje kako su stari 6.000 godina.

Snijeg na norveškim planinama zbog klimatskih se promjena sve brže topi što dovodi do brojnih novih otkrića.

 - Ovo otkriće od velikog je značaja za odjevnu i tekstilnu industriju, a svjedoči i o odnosima između sjeverne Europe i Rimskog carstva, izjavila je Marianne Vedeler sa sveučlišta u Oslu.

Tunika prnađena na glečeru djelomično je izblijedjela zbog sunca i vjetra, izrađena je između 230 i 390 godine te jedna od rijetkih sačuvanih tunika iz tog doba. Izrađena je od janjeće vune.

>> Izvučen antički brod, planira se izrada kopije koja će ploviti morem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije