Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija za susjede

“Žiri” stanara zgrade trebao bi birati tko će biti podstanar

Podstanari
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
13.02.2018.
u 15:07

Ova neobična ideja iz Sopota izazvala je žestoku raspravu.

Kada je vlasnik odlučio iznajmiti svoj stan, do sada je samo trebao objaviti oglas, pričekati ponude te odabrati podstanare koji mu se najviše sviđaju, odnosno koji daju najbolju ponudu. Nakon rješavanja papirologije, predao bi im ključ u ruke i posao bi bio završen. No uskoro bi se u postupak iznajmljivanja stanova mogla uključiti – “policija za susjede“.

Stanari novozagrebačkog kvarta Sopot došli su na ovu neobičnu ideju koja se proširila društvenim mrežama. Smatraju da stanodavci ne mare dovoljno o tome koga puštaju u stan te hoće li biti dobri susjedi. Važno im je samo redovito plaćanje i održavanje stana, a pritom ne misle na to kakve susjede ostavljaju drugim stanarima.

– Vlasnik stana ode, a mi smo ti koji onda moramo živjeti pored novih stanara. Ne znamo tko su niti kakvi su, a svi koji žive u velikim zgradama znaju da susjedi iz pakla život lako mogu pretvoriti u noćnu moru. Zato bi trebalo u svakoj zgradi postojati predstavništvo koje bi također imalo utjecaja na biranje podstanara. To je pitanje koje najviše utječe na nas – zaključili su Sopoćani te objasnili kako bi se po ponašanju određivalo tko je podoban.

Podstanari
1/10

Neizdrživa buka, tulumi, neurednost, smrad iz stana, nebriga za zajedničku imovinu... samo su neki od problema s kojima se stanari svakodnevno susreću, a kojima bi “policija za susjede“ trebala stati na kraj. Ideja je da bi se proveo razgovor s potencijalnim stanarima prije njihova useljavanja, poput intervjua za posao. Ispitale bi se životne navike novih stanara, imaju li djecu, kućne ljubimce, kakvu glazbu slušaju, jesu li uredni, što su po zanimanju, ostaju li dugo budni...

– Možda zvuči čudno, ali u Americi je normalno imati predstavništvo koje bira podstanare i koje može tražiti od novih stanara da se isele ako ne “prođu ispit“ – objašnjavaju inicijatori ideje te dodaju kako je do sada najveći problem bio što stanarima sada nikakvi zakoni i pravilnici ne omogućavaju da se zaštite od loših susjeda. Stoga su se s njima “obračunavali” na razne načine. Nedavno je prašinu na društvenim mrežama podigla poruka susjedima zalijepljena na vrata.

– Drago nam je kad se mladi ljudi vole, ali nije nam baš ugodno za uši što vas moramo non-stop slušati kako urličete. Jasno nam je da se parite, ali dajte stišajte te životinjske glasove – stajalo je u poruci.

Protivnici ovakve ideje kažu pak kako bi problem bio u neobjektivnosti predstavništva.

– Tko bi i kako odlučivao o podobnosti? Buka svima smeta, ali kako ćemo se dogovoriti oko ljubimaca? Jednima su životinje super, drugi ih ne mogu smisliti. U zadnje vrijeme čak i roditelji s malom djecom imaju problema s traženjem stana, to je apsurdno i ljudima sve smeta – ističu protivnici ideje. Da je ovo radikalan potez, smatra i Zdravko Vladanović iz Udruge predstavnika sustanara koji kaže da zgrade već imaju kućni red.

– Istina je da se samo može pozvati policija ako ga netko ne poštuje, no možda bi se u ugovoru između stanodavca i najmoprimca mogla dodati stavka da se raskida ako podstanar redovito krši kućni red – zaključuje. 

Najveće teškoće

1. Buka je većini najveći problem. Od svađa i preglasnog vođenja ljubavi do glazbe

2. Polemike se vode oko kućnih ljubimaca. Jednima su super, drugi ih ne mogu podnijeti

3. Sve veći problem s traženjem stana imaju i roditelji s malom djecom

4. Neurednost je nepoželjna osobina ako se, primjerice iz stana šiti smrad

5. Od stanara stanova očekuje se da se brinu o zajedničkoj imovini u zgradi

Komentara 29

DU
Deleted user
15:18 13.02.2018.

Stan je privatna imovina i ne mogu sustanari odlucivati i procjenjivati tko je dobar, a tko ne. za svako ozbiljno nepostivanje reda se zove policiju tako da je ovo nepotrebno. A svaka zgrada ima svog bolesnika ili babu besposlicarku (ili vise njih) kojima sve nesto smeta i za sve zovu policiju.

DU
Deleted user
15:22 13.02.2018.

imate pravo vlasnika i pravo iznajmljivača stana... A sve ovo što ste pisali nije vrijedno pažnje...

Avatar Cohen
Cohen
17:10 13.02.2018.

Brdo budalaština. Koji je to kolektivitet/pravni subjekt novozagrebačkog kvarta Sopot? S kojim pretenzijama na ingerencije u pogledu reguliranja odnosa na tržištu najma nekretnina? Na kolikom broju slučajeva veleštovani kolektivitet bazira svoje “zaključke” i preporuke? Prijedlozi su im uvrijedljivi i za za najmodavce (nismo maloumni i ne radimo na svoju štetu,. Pažljivo biramo kome ćemo predati u ruke svoje brižljivo uređene nekretnine. U ugovorima imamo odredbe o davanju otkaza ako se remeti kućni red i mir itd.) i za najmoprice (zašto bi ih se izlagalo dodatnom “intervjuu za posao”, pored razgovora kojega imaju s najmodavcem?) . Moj je najmoprimac, student iz EU, primjerice, dobio otkaz nakon 40 dana najma, jer su mi se susjedi u dva navrata žalili na tulum do sitnih sati, a on nije korigirao ponašanje nakon moje opomene poslije prvog. Međutim, isti susjed ispod mog stana je zvao policiju i žalio se na glasnu glazbu iz mog stana koji je tada već 20 dana bio prazan (u policiji su mi rekli da ga već poznaju po tužakanjima, ali i da se u velikim zgradama teško locira izvor buke) i ostao prazan još mjesec i pol dana, jer se nije mogao odmah ponovno iznajmiti (optimalno razdoblje za višemjesečno iznajmljanje je bilo prošlo). Dakle, najmodavac je vodio računa o pravima susjeda i to na veliku štetu svojih imovinskih interesa. Prema tome, prste k sebi, Sopoćani! Non passaran!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije