Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJICA SMRTI

Zgode i nezgode našeg grada kroz objektiv Pavla Cajzeka

Slon kod HNK 1978. Djelatnici Zooloskog vrta vode slona gradom radi popularizacije Zoo-a. Snimio Pavao Cajzek
Foto: Pavao Cajzek
1/8
15.04.2017.
u 09:36

Iz zbirke legendarnog Večernjakovog fotoreportera

Ako želiš biti sretan jedan dan, odspavaj. Ako želiš biti sretan jedan tjedan, oženi se. Ali ako želiš biti sretan cijeli život, radi posao koji voliš. Govorio je tako, prisjeća se njegova kćer Andrea, Pavao Cajzek, jedan od najvećih Večernjakovih fotoreportera, ali i fotografa općenito.

Govorio, a tako i živio. Jer upoznao je kroz svoj posao, govori Andrea Mimica, svakog u gradu.

– Preko njega isprepletali su se životi svih ljudi. Oni “obični” davali bi mu pristup svakodnevnim mjestima i situacijama koje bi mogao ovjekovječiti kao kroničar Zagreba, dok je on meni dao pristup velikim umjetnicima i poznatim ljudima tog vremena – govori Andrea Mimica prisjetivši se kako je sjedila u krilu Gustava Krkleca, koji joj je čitao “Majmuna i naočale”.

Da ne postoji osoba koja Pavla Cajzeka nije voljela te mu se pomalo i divila, kažu i kolege fotoreporteri.

– Kad sam ja počeo raditi, on je već bio u mirovini. Često bi, međutim, dolazio u redakciju, ali nikad nije bio napadan ili dijelio savjete. Štoviše, nekako kao da je posebno pazio da nikome ne smeta – rekao je fotoreporter Siniša Hančić, kojem je posebno drago što je Cajzek 2004. uvršten u Kuću slavnih hrvatskog fotonovinarstva.

Po njemu je nazvana i nagrada Hrvatskog novinarskog društva, a u vrijeme svog djelovanja u Večernjaku, od 1959. do 1985. godine, snimio je više od deset tisuća fotografija. Prvu samostalnu izložbu Cajzek, kojem se na današnji dan obilježava 18. godišnjica smrti, imao je tek 1994., na 900. obljetnicu grada. 

>> Ugled Večernjeg stvorili su vrhunski profesionalci. Ovo su samo neki od njih

>> Dobro došli na planet Zagreb, spektakularan je

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije