Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
metropola u 360 stupnjeva

Dobro došli na planet Zagreb, spektakularan je

27.03.2017., Zagreb - 360 snimke najprepoznatljivih lokacija grada Zagreba. Trznica Dolac. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/10
11.04.2017.
u 17:30

Posebnom fotografskom tehnologijom poznate gradske vizure dobivaju novu perspektivu. Svaka je lokacija svijet za sebe

Kazalište! Jelačić-plac! Lotrščak! Ma Cvjetni, gospođo – k’o iz topa i u čudu što ih to uopće pitamo odgovaraju Zagrepčani prepoznajući simbole svoga grada na fotografijama. Nema, kažu, lokacije koju nisu “barem tisuću puta” obišli, posjetili, a i sami fotografirali. Sa svih pozicija i iz svih kutova. Osim, čini se, iz onih koje njihove omiljene lokacije pretvaraju u male svjetove za sebe. Jer pokažu li im se fotografije glavnog gradskog trga, najveće tržnice ili katedrale koje je snimio Pixsellov fotoreporter Borna Filić, prije samouvjerenog zaključka o lokaciji malo će ipak razmisliti. No, složit će se da su “mali planeti” genijalni.

Birajte kadar

A upravo nova perspektiva “starih” znamenitosti, objašnjava autor, ono je što se snimkama koje obuhvaćaju svih 360 stupnjeva željelo i postići.

– Kadar koji već nije iskorišten pri fotografiranju Cvjetnog, Markova trga ili Arene jednostavno više ne postoji. A kad imate fotografiju koja lokaciju prikazuje s apsolutno svih strana, krajnji je korisnik taj koji odlučuje na koji je način želi gledati. Odnosno, fotograf mu omogući lokaciju, a on sam bira kadar. Uostalom, vrlo je zanimljivo vidjeti kako se u trenutku svaki gradski trg na fotki može pretvoriti u planet za sebe, što on zapravo i jest – objašnjava Borna Filić, koji za fotke od 360 stupnjeva koristi posebnu kameru. Dvije leće na njoj bilježe sliku koja se zatim spaja u jednu. Iste se snimke, napominje, mogu raditi i s “klasičnim” fotoaparatom, ali u tom je slučaju kasnije puno više posla u obradi.

Hit na mrežama

Za takav način fotografiranja, koji podrazumijeva postavljanje fotoaparata na stativ te, uz pomoć fisheye objektiva, “okidanje” šest fotki koje se kasnije spajaju, odlučuju se danas sve češće i amateri, pa su snimke od 360 stupnjeva vrlo popularne na mrežama poput Instagrama. A kako i ne bi bile, kaže Filić, kad će upravo takav tip kadriranja biti budućnost fotografije, a Zagrepčani, ali i brojni turisti za koje je to posebna atrakcija, sami će odlučivati iz kojeg kuta “svemira” žele gledati svoje “male planete”.

– Osim nove perspektive, ideja je ovakva snimanja prikazati ljudima lokacije i događaje koje inače ne bi mogli doživjeti na takav način. Primjerice, snimite li tako koncert, onaj tko gleda fotku u isto vrijeme će biti i na pozornici, a i dio publike – zaključuje Pixsellov fotoreporter. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije