Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

ZET smo plaćali 120.000 kuna, sad traže 1,2 milijuna. Idemo mi na vlak!

Gradovi i općine šokirani povećanjem subvencija, u Klinča Selima odbili su ponudu.
11. srpnja 2020. u 10:00 62 komentara 34306 prikaza
ZET
Foto: PROMO
Pogledajte galeriju 1/3

Uzmi ili ostavi. Tom su izrekom gradovi i općine Zagrebačke županije koji koriste prijevoz ZET– ovim autobusima opisali ponudu koju im je ta tvrtka dala nakon isteka donedavnih ugovora. Odlučili su, naime, da će u Veliku Goricu, Zaprešić te općine Bistra i Klinča Sela voziti uz dvostruko, pa čak i deset puta veće subvencije. 

ZET autobus Promjene i u Dubravi Izmjene u ZET-u: Linija 226 neće voziti sve do kraja kolovoza

Gorica radi na svom modelu

Na tu je ucjenu, kako su je neki nazvali, većina morala pristati jer drugih opcija nemaju. No, u Gorici su počeli tražiti druge modele javnog prijevoza.

– Mjesečni se trošak s 850.000 kuna popeo na dva milijuna, što će se osjetiti i u proračunu. To je znak da se trebamo zabrinuti i u suradnji s Prometnim fakultetom intenzivno tražiti rješenje za spas situacije. Dosad smo plaćali deset, a sad bismo trebali davati 24 milijuna kuna na godinu – kazao je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić na nedavnoj sjednici Vijeća. Rade tako, ističu u Gorici, analizu javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika i moguće scenarije novog modela, no to ne znači da se ZET odande povlači. O otkazivanju zagrebačkoj tvrtki ne razmišljaju ni u Zaprešiću jer su njihovi autobusi, kaže gradonačelnik Željko Turk, na ulicama već 30 godina, a i nemaju mogućnosti za kvalitetniji prijevoz od onoga koji pruža ZET. Njima je ta tvrtka ponudila da Zaprešićane linijom 172 prevozi za 875.000 kuna mjesečno umjesto dosadašnjih 550.000, što je godišnje poskupljenje od pet milijuna, no potpisali su ugovor koji vrijedi do kraja 2021.

ZET Gornja Dubrava Dankovečka ulica je za vikend zatvorena, autobusi i auti voze obilazno

– To je golem iznos i to nas žulja, a morat ćemo ići i u rebalans proračuna. No, svaki put kad počnemo razmišljati o drugim solucijama, shvatimo da je i dalje ZET najbolje rješenje za naše građane – ističe Turk. Izbora nisu imali ni u općini Bistra, gdje je godišnja subvencija porasla s 1,7 na 3,1 milijun kuna, odnosno 86 posto. No, u općini Klinča Sela povećanje nisu mogli prihvatiti. Ondje je, naime, cijena sa 120.000 kuna skočila na 1,2 milijun.

– To je nešto najstrašnije što sam u radnom vijeku vidio, a svota je gotovo 10 posto našeg proračuna. Ponudio sam stopostotno povećanje, na 240.000 kuna godišnje, ali su u ZET-u hladno odbili. Poskupljenje su opravdali time da im je naloženo da sve cijene povećaju jer će obnova Zagreba nakon potresa puno koštati – na općinskim se stranicama očitovao načelnik Miljenko Vučković. Oni su se stoga odlučili prebaciti na putovanje vlakom.

Križanje Savske i Vukovarske Rade plinovod Od ponedjeljka dio Vukovarske zatvoren za promet

Pa mogu angažirati druge

Iz ZET–a, pak, poručuju da prijevoz obavljaju sukladno uredbi Europskoga parlamenta i vijeća koja je obvezujuća od prosinca, a njome su propisani parametri za utvrđivanje visine naknade. Ističu i kako su naručitelji, gradovi i općine, obvezni pokriti dio troškova koje ZET ne može namiriti iz prihoda od obavljanja ugovorenih usluga te kako mogu, na koncu, angažirati i drugog prijevoznika 

 

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
 • Avatar NenadNikolic
  NenadNikolic:

  Rekao bih netko treba platiti trostruko poskupljenje žičare za Sljeme.

 • leftardovski:

  Najbolje nek ZET propadne pa nek privatnik vozi kak i iz Dugog Sela i Samobora, onda bude mir kak i sa Samoborčekom i Čazmatransom 😆😆

 • Čedolovac:

  A kaj se čudite? Jel vi znate koliko košta Fendi namještaj?? Kak da si covjek to priušti sa jednom plaćom???