Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Želimo probuditi Tratinsku, mogla bi opet biti glavna trgovačka ulica

Tratinska se na gradskim kartama prvi put pojavljuje 1887. i nekada su u njoj cvali obrt i trgovina. Vješti šeširdžije, postolari i željezari u svojim su radnjama izrađivali sve što je stanovnicima potrebno. Danas pak Trešnjevčani onamo zalaze samo ako prije placa moraju u banku ili su dobre akcije u second hand shopovima.
25. rujna 2020. u 08:55 2 komentara 2972 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Dućani s cipelama, frizerski saloni, butici, cvjećarnice, poneki kafić. A pokraj svakog barem jedan zapušten, prašnjav prostor. Na nekima se vidi da traže novog vlasnika, dok drugi i ne pokušavaju. Na manje od kilometra u Tratinskoj ulici barem ih je tridesetak, ističe Saša Martinović Kunović, kustosica u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe).

NESTANAK Kako je s Trešnjevke u 100 godina "isparilo" 35 ulica

– To je zaista velika brojka, posebice kada uzmemo u obzir da je riječ o ulici koja vodi do Trešnjevačkog placa i ima veliku ulogu u životu cijelog kvarta – smatra ona.

Šetnja u cik zore

Čini se da žila kucavica Trešnjevke ima ozbiljnih problema s kolesterolom. Stare fotografije pokazuju da je iza nje neki sasvim drugi život. Tratinska se na gradskim kartama prvi put pojavljuje 1887. i nekada su u njoj cvali obrt i trgovina. Vješti šeširdžije, postolari i željezari u svojim su radnjama izrađivali sve što je stanovnicima potrebno. Danas pak Trešnjevčani onamo zalaze samo ako prije placa moraju u banku ili su dobre akcije u second hand shopovima.

1 / 14
22.09.2020., Zagreb - Tratinska ulica, zila kucavica Tresnjevke nekada je bila prepuna radnji i malih obrta. Danas je to ulica u kojoj se pjesaci bore s biciklistima i parkiranim automobilima, a izlozi zatvorenih radnji oblijepljeni su plakatima. Vedrana Boroja Dzanko. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Osim neiskorištenog potencijala, trešnjevačku Pepeljugu, prekrivenu fasadama koje vape za obnovom, muči i nedostatak prostora za slobodno kretanje “cipelcugom”. Zvjezdana Soldo živi ondje već 45 godina pa se s nostalgijom prisjeća vremena kada je to bio pravi obrtnički kvart. Ipak, kaže da Tratinsku i danas smatra dobrim mjestom za život. Ne smetaju joj auti i tramvaji, već to što se biciklisti moraju naguravati s pješacima.

Plac Ljubljanica NOVI PROJEKT U ZAGREBU Gradit će novu tržnicu na Ljubljanici, a što će biti s Trešnjevačkim placem?

– Ako se već stalno promovira bicikliranje i smanjenje korištenja automobila, onda moramo osigurati i staze – objašnjava. Slaže se i Ksenija Habek Pavelić, koja je oduševljena idejom da se ulica u kojoj živi pretvori u pješačku zonu kroz koju bi prolazili samo tramvaji. Svjetski je to trend kojim se pokušava poboljšati kvaliteta života u velikim gradovima, a ideju je još sredinom prošloga stoljeća u SAD-u popularizirala newyorška novinarka i urbanistica Jane Jacobs, koja je uočila da se njihov razvoj često događa nauštrb lokalnog stanovništva te se zalagala za humaniji dizajn prostora. Njoj u čast, u metropolama cijeloga svijeta organizira se Jane’s Walk, besplatne lokalno organizirane šetnje koje okupljaju ljude radi zajedničkog uživanja u njihovim kvartovima. Jedna takva održat će se sutra, a počinje sat prije izlaska sunca. Jane’s walk: Tratinska se budi, cjelodnevnu kvartovsku feštu na otvorenom, organiziraju CeKaTe i projekt Mapiranje Trešnjevke s ciljem ponovnog promišljanja prostora zapuštene glavne ulice.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 22.09.2020., Zagreb - Tratinska ulica, zila kucavica Tresnjevke nekada je bila prepuna radnji i malih obrta. Danas je to ulica u kojoj se pjesaci bore s biciklistima i parkiranim automobilima, a izlozi zatvorenih radnji oblijepljeni su plakatima. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

– Nije danas u Tratinskoj ugodno ni stanovati ni poslovati. Nakrcana je autima, za bicikliste i pješake mjesta nema. A nekada je bila glavna trgovačka ulica u kvartu. Ako je trebalo kupiti cipele, odjeću, dijelove za automobil, išlo se u Tratinsku, odnosno tadašnju Ulicu Rade Končara – objašnjava Vanja Radovanović iz Mapiranja Trešnjevke, koji će šetnjom u cik zore, u 5.45 sati, otvoriti Jane’s walk. Potom će se duž ulice od Cibone do Trešnjevačkog placa događati brojni kulturni programi, a cilj je, ističe, da Tratinska dobije novi sjaj.

Palmižana u Zagrebu Nekoć su trešnje bile u svakom dvorištu, a sad palme njišu grane

– Ulica već ima alternativnu vibru. U njoj se nalaze tattoo salon i second hand dućani s rabljenom odjećom i pločama, antikvarijat, trgovina zdravom prehranom... Bila bi još živahnija da se otvori još dućana i pretvori u biciklističko-pješačku zonu. Cilj nam je i potaknuti građane da uzmu stvar u svoje ruke, pišu Gradu, surađuju s mjesnim odborima i aktivno sudjeluju u krojenju sudbine kvarta u kojem žive – objašnjava Radovanović.

Kad bi Grad dopustio...

U programu sudjeluju i neki od preostalih trgovaca i obrtnika Tratinske. Pred njihovim će se dućanima održati koncerti, izložbe, stand up nastupi... A uključila se i Vedrana Boroja Džanko, koja je početkom lipnja ondje otvorila cvjećarnicu.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 22.09.2020., Zagreb - Tratinska ulica, zila kucavica Tresnjevke nekada je bila prepuna radnji i malih obrta. Danas je to ulica u kojoj se pjesaci bore s biciklistima i parkiranim automobilima, a izlozi zatvorenih radnji oblijepljeni su plakatima. Vedrana Boroja Dzanko. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

– Tratinska nam se činila kao idealna lokacija jer je blizu centra, a opet u kvartu – kaže. “Nastupa” i Zoran Ante Jurić, vlasnik malog antikvarijata Trešnja, koji je uvjeren da ulica može postati najveći turistički market u Zagrebu.

– Kad bi Grad dopustio da ovo mjesto ispunimo suvenirima, predstavama, uličnim sviračima i galerijskim prostorima, dobili bismo destinaciju koja bi privukla brojne turiste – uvjeren je Jurić, koji bi i sam volio otvoriti muzej papirnate knjige gdje bi izložio djela na brojnim stranim jezicima. A želja će mu se, barem na jedan dan, sutra ispuniti.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar drug Joža
    drug Joža:

    Ovi klaunovi bi micali automobile?!? Živite u gradu, ako vam smetaju odite iza 9 sela gdje su vuci i hajduci. .

  • Avatar rubinet
    rubinet:

    "Vješti šeširdžije" ?......Zar nisu u Zg klobučari i kitničari ?