Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistoća u mom kvartu

Žele podzemne kontejnere, a dobro bi im došlo i još kompostera

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
07.11.2018.
u 22:05

Neuredni zeleni otoci stvaraju ružnu sliku za turiste, ističu u četvrti i predlažu da se češće obilaze problematične lokacije te prazne spremnici

Izrezbarene bundeve bačene pored spremnika smještenih nasuprot Kaptol centra jasno pokazuju – Halloween je prošao, a jesenska namirnica koja je taj jedan dan služila za dekoraciju više nikome ne treba. Problem je, pobunili su se stanovnici četvrti Gornji grad – Medveščak, što su bundeve bačene pokraj kontejnera za papir, plastiku, tekstil i staklo.

Drugim riječima, tamo gdje im nije mjesto. No da je podijeljeno više kompostera, dodaje predsjednik Vijeća gradske četvrti Luka Bogdan, takve prizore možda ne bismo viđali. To će, kažu u Čistoći, u sljedećem razdoblju i učiniti, i to na još oko 4450 lokacija, a dosad su podijeljena 694 kompostera.

– Spremnici za biootpad trenutačno se nalaze u ulicama Srebrnjak, Horvatovac, Zelenjak, Zelenom dolu, Wickerhauserovoj, Čačkovićevoj, Alexandra Ignacija Mikulića i Babonićevoj te na Voćarskoj cesti i u Voćarskom naselju – dodaju u Čistoći.

Uvesti mobilne timove

Bundeve nisu jedini otpad koji se može naći pored spremnika na zelenim otocima. Na tlu se nerijetko zatekne i miješani komunalni otpad, plastika, odbačeni karton i drugo smeće koje građani onamo odlažu jer su spremnici prenatrpani. Loša je to slika koja se odašilje turistima, kaže Bogdan, a najviše primjedbi Vijeću pristiže s lokacije ispred kazališta Mala scena, gdje uz zeleni otok stoje i kante za miješani komunalni otpad stanovnika obližnjih zgrada.

– Smatramo da takav oblik spremnika ne odgovara povijesnom dijelu grada. Bilo bi bolje kad bi se u četvrti postavili podzemni spremnici kakvi već postoje u susjednom Donjem gradu – ističe Bogdan. Raspravljali su, dodaje, na posljednjoj sjednici Vijeća gradske četvrti da Čistoći predlože da neuredne zelene otoke obilaze mobilni timovi, odnosno zaposlenici te Holdingove podružnice s malim kolicima koji bi kupili barem ono što se nalazi izvan spremnika.

U Čistoći, pak, odgovaraju da će nastojati češće obilaziti spornu lokaciju te prazniti kontejnere i kante.

– Spremnici za miješani komunalni otpad prazne se redovito dva puta tjedno, srijedom i subotom, te uz njih nije evidentiran višak. A spremnici za odvojeno skupljanje otpada prazne se dva puta mjesečno te po dojavi s terena. Problem nastaje pri odlaganju neodgovarajućeg otpada uz spremnike za čije je sankcioniranje nadležna Služba komunalnog redarstva – kažu u Čistoći.

Natpisi s informacijama

Što se tiče postavljanja zelenih otoka, s time dosad nisu imali problema, kaže Bogdan. Jer kad god su predložili lokaciju gdje se pokazala potreba, Čistoća bi u roku od mjesec dana dostavila spremnike na javnu površinu.

– No, potrebna je bolja edukacija građana, a onima koji ostavljaju otpad pokraj spremnika moglo bi se doskočiti novim tehnologijama, primjerice kamerama, svjetlima na senzore i slično. Osim toga, bilo bi dobro da se postavi natpis kod svakog otoka na kojem bi pisalo što je dopušteno odlagati u spremnike – predlaže Bogdan.

Na raskrižju ulica Horvatovac i Ružičnjak, pak, građani mogu u mobilnom reciklažnom dvorištu ostaviti više od trideset različitih vrsta otpada, među kojima su čak i stari lijekovi, elektronika, akumulatori, otpadne gume, fluorescentne cijevi, ali i krupni otpad iz domaćinstva. Kako bi se vlasnicima kućnih ljubimaca pomoglo da ih bezbrižno izvode u šetnju te ostalim građanima omogućilo čiste ulice, u cijeloj su četvrti postavljene i košarice za pseće fekalije.

– Uglavnom ih ima na velikim zelenim površinama, a najveći prostor na koji vlasnici izvode svoje ljubimce park je Ribnjak. No, ideja nam je da košarice postavimo i na najmanje zelene površine kako bismo potaknuli ljude da čiste za svojim ljubimcima. Košarica nikad dosta – zaključuje Bogdan.

>> Pogledajte video i saznajte što građani kažu o novim parking-automatima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije