Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najljepše jaslice Adriane Širanović

Zbog pobjedničkih jaslica ranije smo završili s renovacijom stana

Pobjedničke jaslice Adriane Širanović
Foto: Davor Visnjić/PIXSELL
1/8
11.01.2018.
u 23:00

Pristiglo je 25 fotografija 'malih Betlehema', a o najuspješnijima su odlučivali čitatelji. Dodijeljene su tri nagrade

Počela je izrađivati jaslice za stan koji je s dečkom Hrvojem uređivala u sklopu obiteljske kuće u Horvatima u četvrti Brezovica. Ali je uprizorenje Isusova rođenja zgotovila prije no što je završena renovacija stana. Našla je jaslicama i savršeno mjesto u kutu dnevne sobe, a kad ih je konačno smjestila, odluka je “pala”.

Što “pipavije”, to bolje

– Nije nam preostalo ništa drugo nego da “stisnemo” i radove dovršimo u najkraćem roku kako bismo se uselili prije Badnjaka. Još smo dan prije Božića gletali i postavljali police od knaufa – govori Adriana Širanović, čije su jaslice osvojile najveći broj glasova, 33,81 posto, u ocjenjivanju na portalu Večernjeg lista. Tako su postale najljepše jaslice Zagreba i Zagrebačke županije po izboru Večernjakovih čitatelja.

Jaslice je 24-godišnjakinja izrađivala od ostataka knaufa u sklopu renovacije. Za drvene elemente koje je iskoristila kako bi prikazala Betlehem koristila je daščice koje je našla u šupi pokraj kuće, trava je zapravo obojena kava, a neki od materijala su i šamot, građevinski silikon, ali i vodeno staklo, od kojeg je napravila vodopad i rijeku koja teče kroz grad. Po mraku jaslice čak i svijetle, u kućice je postavila lampice koje inače stoje na boru. A iznad štalice je i malena tržnica.

– Gledala sam uoči Božića film “Isusovo rođenje”, u kojem je prolazio kroz sličnu tržnicu pa mi je palo na pamet da i ja jednu uklopim u svoj rad – kaže Adriana. Razmišljala je o najsitnijim detaljima, poput minijaturnog češnjaka, koji je dovršavala noktima, a gotovo filigranski rad upotpunila je i raznim rezbarijama za koje je koristila čačkalicu.

– Što je “pipavije”, to mi je draže. Volim raditi i torte od ticino-mase, jednom sam baki napravila repliku njenog rodnog sela Falašćaka. Prvo smo obišli sve kuće kako bih ih točno postavila na svojevrsnu jestivu maketu. Za tatu sam pak izradila tortu u obliku sjenice pokraj kuće. Imam veliku familiju pa često u kuhinji nastaje neka torta – kaže Adriana.

Prve je jaslice napravila sa 16 godina, no s malom drugačijim glavnim materijalima, PUR pjenom i piljevinom.

– Ove su ipak malo nadograđenije – napominje.

Radom se ipak najviše ponose njeni roditelji koji svakog gosta dovedu u stan na prvom katu kuće kako bi ga pokazali. Čak ih je pohvalio i župnik koji je nedavno bio na blagoslovu kuće.

Bez ikakva nacrta

Za razliku od Adriane, drugoplasirani Ivica Gladoić, koji je osvojio 19,42 posto glasova, svoje je jaslice prvi put izradio. Htio je, kaže njegova supruga Antonija, koja ga je nominirala, udovoljiti djeci koja su ga molila da im izradi jaslice.

– Dosad smo imali male, kupljene i, eto, tata je svoje odradio savršeno. Jedino su figurice kupljene, sve drugo radio je ručno, uglavnom od bukova drva i mahovine, i to bez nacrta – kaže Antonija Gladoić.

Trećeplasirane jaslice Marina Volarevića to su mjesto zauzele s 11,51 posto glasova, a i on je rekonstruirao Betlehem u koji je, uz glavne likove Marije, Isusa i Josipa, postavio još desetak raznih figurica.

Tri najbolja rada osvojila su tromjesečne pretplate na Večernji list i poklone s izdanjima Večernjeg lista, a na e-mail adresu gradske rubrike pristiglo ih je 25. Glasalo se pak od Božića do Sveta tri kralja.      

Pobjedničke jaslice Adriane Širanović
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije