Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog Večernjaka i PMF-a

Zagrepčanka godine je znanstvenica Vernesa Smolčić

Vernesa Smolčić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
30.04.2014.
u 08:09

“Odabrali smo znanstvenicu koja je među najcitiranijim hrvatskim znanstvenicima uopće” - obrazloženje je predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora

Mlada znanstvenica, astrofizičarka, docentica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vernesa Smolčić je Zagrepčanka godine. Odabrana je među 10 kandidatkinja koliko ih je bilo prijavljeno na natječaj ove godine, a nagrada će joj biti uručena na svečanoj sjednici Skupštine za Dan grada Zagreba 31. svibnja.

– Osim što smo otvoreni natječaj objavili u medijima, poslali smo i poziv svim institucijama da prijave svoje kandidatkinje. Ove godine napravili smo odmak i izabrali znanstvenicu koja je među najcitiranijim hrvatskim znanstvenicima uopće – kazao je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

Odluku o izboru Vernese Smolčić, koju su za Zagrepčanku godine predložili njezin Prirodoslovno-matematički fakultet i Večernji list, donio je jučer Odbor za javna priznanja. Znanstvenica Smolčić bila je i finalistkinja Večernjakova izbora za osobu godine 2013. Na isti dan bit će dodijeljene i Nagrade grada Zagreba zaslužnim pojedincima.

Na ovaj natječaj došla je čak 101 prijava, što pojedinaca, što ustanova, a kako je kazao predsjednik Skupštine Kosor, barem njih 50 zaslužilo je da budu nagrađeni.

Izabrano je 17 kandidata i ustanova iako je među prijavljenima bilo njih puno više kojima bismo rado dodijelili nagrade, no to nažalost nije moguće zbog odluke Skupštine. Velik broj kandidata govori i kako je Nagrada grada Zagreba jedna od najcjenjenijih nagrada za život i rad u Zagrebu – dodao je Kosor. Svaki od dobitnika primit će 50 tisuća kuna nagrade na svečanoj sjednici za Dan grada.

Komentara 4

LO
lopti28
14:07 30.04.2014.

Ja predlažem da za Zagrepčanku godine predložite intelktualne gromade koje su prijeko potrebne Hrvatskoj poput Sanje Sarnavke,Sandre Benčić,Vesne Teršelić...

NE
neki
12:51 30.04.2014.

Čestitke Vernesi. Ona je Luka Modrić naše znanosti, a takvih nema puno.

LO
lopti28
14:06 30.04.2014.

Da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije