Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VERNESA SMOLČIĆ

Astrofizičarka s PMF-a u timu koji je razotkrio još jedan misterij

Vernesa Smolčić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
29.01.2014.
u 18:27

Tim sastavljen od više znanstvenika prvi je put rekonstruirao razvoj najmasivnijih galaksija od ranog svemira

Naša uspješna astrofizičarka, 33-godišnja docentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu Vernesa Smolčić, inače sudionica Večernjakova izbora osobe godine, danas je ponovo privukla pozornost svjetske znanstvene javnosti. Ona je druga autorica (prvi je Sune Toft iz Danske) znanstvenog članka objavljenog u časopisu Astrophysical Journal kojim je prvi put tim sastavljen od više znanstvenika rekonstruirao razvoj najmasivnijih galaksija od ranog svemira.

“Povezujući podatke snimljene satelitima i teleskopima preko cijelog elektromagnetskog spektra, od ultraljubičastih do milimetarskih valnih duljina u COSMOS polju na nebeskoj sferi, međunarodna istraživačka skupina otkrila je povijest stvaranja najmasivnijih galaksija u svemiru, od početnog babybooma, tj. erupcije rađanja novih zvijezda, preko iznimno zbijenog izgleda te njihove krajnje sudbine u divovskim eliptičnim galaksijama”, objavljeno je danas istodobno SAD-u, Danskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj. S pomoću podataka dobivenih sa satelita te različitih teleskopa smještenih na Zemlji, razotkriven je misterij prošlosti ranih crvenih i mrtvih galaksija.

– Te galaksije su sada prvi put izravno povezane s ranijom populacijom galaksija koje sadrže goleme količine prašine i intenzivno rađaju nove zvijezde, brzinom oko tisuću Sunčevih masa godišnje, što je oko tisuću puta više nego što se danas rađa naš Mliječni put – objašnjava docentica Vernesa Smolčić.

Inače, prašnjave galaksije od nas su udaljene 120 milijardi svjetlosnih godina, pripadaju vrlo dalekom i ranom svemiru, dodaje Vernesa Smolčić, tako da nema jasne poveznice sa Zemljom i Sunčevim sustavom.

Dr. Vernesa Smolčić prva je znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila 1,5 milijuna eura od Europskog istraživačkog vijeća za petogodišnje istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme.

Komentara 4

GL
Glista
21:23 29.01.2014.

Girl nerds are super hot :)

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
07:41 30.01.2014.

"Inače, prašnjave galaksije od nas su udaljene 120 milijardi svjetlosnih godina..." Pa zar nije svemir star 13.7 milijardi godina? Od kud sad 120 milijardi?

KK
Kvrgava Klada
10:09 30.01.2014.

Novinari VL-a koji pišu u dijelu "Tech" su nevjerojatno neobrazovani. U svakom članku greške koje stvarno upadaju u oči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije