Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan za zelene površine

11,2 milijuna kuna ide za 'facelifting' svih parkova

Mijenjat će se oprema u dječjim igralištima te parkovima
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
20.02.2018.
u 20:18

Radit će se na području svih 17 gradskih četvrti, a riječ je o popravcima i rekonstrukcijama postojećih površina

Drvu treba dati ljubavi kao i čovjeku, treba mu šaptati kao ženi – svojedobno je zaključio gradonačelnik Milan Bandić pa dodao kako on zna svako drvo u gradu, a kad vidi usahlo, odmah je nesretan. A ako se Bandićeva sreća može prognozirati prema drveću, ove godine bit će stalno radostan. Dvjestotinjak novih sadnica drveća niknut će u gradu tijekom godine, baš kao i više od dvije i pol tisuće grmova, živice, travnjaci i cvijeće, i to u svim gradskim parkovima i na igralištima.

Standardni program

Samo dio je to plana Grada za zelene površine, u sklopu kojeg će se nabaviti i nove sprave za klince, klupe za parkove, žardinijere, ali i roštilji, česme te oprema za pseće parkove.

– Godišnji je to plan i radit će se na području svih 17 gradskih četvrti. Nabavljaju se različiti elementi potrebni na zelenim površinama, ali u ovom slučaju, nije riječ o izgradnji novih igrališta i parkova, već o održavanju postojećih – objasnio je Igor Toljan, voditelj Holdingove podružnice Zrinjevac, koja će za Grad jednogodišnji posao odraditi za 11,2 milijuna kuna bez PDV-a. Standardni je to program, objašnjava Toljan, kao i svake godine, odnosno riječ je o popravcima i rekonstrukcijama. Zaboravljeno ne bi trebalo ostati niti jedno od šestotinjak igrališta, kao ni četvorni centimetar od 114 hektara, za koje se u metropoli brine Zrinjevac. Nabavit će se, tako, 22 betonske vaze, osam znakova na kojima stoje upute kako koristiti dječje igralište, 25 stalaka za bicikle “klamerica”, 50 urbanih roštilja, česme, stotine metara ograde, ali i drveni konjići na oprugama, klackalice, ljuljačke, tobogani, vrtuljci, pješčanici, kante za smeće. Što se klupa tiče, nove će se postaviti 173, a bit će ih svih vrsta.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Mijenjat će se oprema u dječjim igralištima te parkovima
1/33

– Drvene, betonske, metalne, s naslonom i bez njega – navodi se u troškovniku koji je planirao Grad, a koji je, kaže Igor Toljan, još podložan određenim promjenama. Kako kaže, bude li trebala koja sprava više ili poneka klupa manje, troškovi će se tome prilagoditi.

Kilometri zelenila

Ono što je, međutim, također posebno istaknuto u planu jest postavljanje 2500 drvenih stupića od hrastove grede koji štite zelene površine od devastacije, a od kojih su već neki postavljeni na Bundeku. Sadit će se i cvijeće, točnije 22 tisuće sezonskih sadnica, između ostalih, kadife, potočnice, ciklame i pelargonije. A Zagrepčani – zadovoljni. Kako kažu, kad stigne proljeće, njihov je grad najljepši, i to upravo zahvaljujući Zrinjevcu.

– Gospođe već u ožujku polako uređuju cvjetnjake, trava niti u jednom parku nije nepokošena, a čupa se i korov, obrezuju drveća. Sve na vrijeme i bez problema – rekli su nam jučer prolaznici u parku koji dijeli ime s Holdingovom podružnicom, koja se, pak, brine i o 204 kilometara drvoreda, 96 kilometara živica, a i o više od 70 tisuća ruža, smještenima u trajnim cvjetnjacima.

Ključne riječi

Komentara 7

ST
stefj
20:54 20.02.2018.

Lijepo je što će parkovi biti uređeni, no grad nema niti jednu kvalitetnu investiciju. Vjerojatno niti nema love, a niti su podobna poduzeća sposobna nešto ozbiljnije napraviti... Fali nekoliko mostova, rekonstrukcija cesta, a o npr. hidrocentralama i regulaciji toka Save da ne pričamo... Što je sa Zagrebom na Savi? Nema investitora?... U Beogradu je investicija preko 3 milijarde USD, najveća turistička investicija u Europi, a mi ne možemo desetljećima završiti Branimirovu ili Radničku. Turizam da ne spominjemo, terme, žičaru... Beč ima u centru spalionicu otpada i nikome ne smeta. Ispod katedrale u centru napravljen je parking i nikom ne smeta... Od hrpe uhljeba i birokracije, hrpe raznih aktivističkih udruga i polustranaka, dotepenaca koji se furt oko nečega bune, pa do samog gradonačelnika ne znaš što je gore. Bilo što od toga pogledaš, dođe ti zlo...

Avatar comandante
comandante
20:35 20.02.2018.

jeli to kao biciklistička magistrala? žičara......

HR
Hrabraja
00:18 21.02.2018.

promet, zicara, semafori, parkiranje, jeftinije komunalije, spalionica, razvrstavanje otpada. to su stvarno problemi grada a on zapisuje drveće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije