Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Želimo da naša Plava potkova od šest parkova ponovo zasja'

Platforma 1postozagrad organizirala je šetnju u sklopu koje su građani pod vodstvom Saše Šimprage prošli sve zapuštene parkove
02. siječnja 2018. u 10:46 1 komentara 1595 prikaza
Zagreb: Novozagrebačka Plava potkova
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Dok je većina novogodišnju večer provela slaveći, dio Zagrepčana u posljednjim satima Stare godine odlučio je upozoriti što bi moglo biti bolje u novoj. Platforma 1postozagrad organizirala je šetnju Novim Zagrebom pod nazivom “Novogodišnja potkova” u sklopu koje su građani pod vodstvom Saše Šimprage u dva i pol sata prošli šest parkova za koje se nadaju da će uskoro dočekati uređenje.

Bojan Baletić arhitekt Arhitekt Bojan Baletić: Kampus Borongaj bit će otvoren građanima, i to kao park inovacija

Stare klupe i stolovi

Krenuli su od Parka mladenaca u Sigetu, zatim se zaputili u park Bračak uz naselje Podbrežje, koje je još u izgradnji, te u park Lakun na vrhu Sloboštine. Na kraju su došli do parka uz Mamuticu u Dugavama i do utrinskog parka za pse, a šetnju su završili u Parku Vjekoslava Majera u Središću. Zelena šestorka tvori takozvanu novozagrebačku “Plavu potkovu”, ekvivalent puno poznatijoj, ali manjoj Zelenoj potkovi u centru. Termin je osmislio sam Saša Šimpraga kako bi podigao svijest o očuvanju zelenila u Novom Zagrebu, a projekt je predstavio u svojoj knjizi „Zagreb, javni prostor”.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Zagreb: Novozagrebačka Plava potkova
1 / 33
Život u velikom gradu kao što je Zagreb ima svojih prednosti i mana. Mnogima ponekad treba odmor i bijeg od užurbane svakodnevice, a odlično mjesto za to su parkovi i šume kojih u Zagrebu ne nedostaje.

– Odabirom imena htio sam na neki način povezati tradiciju zelenila u Novom Zagrebu sa Zelenom potkovom u Donjem gradu. No nisam ja taj prostor izmislio, on je urbanistički zamišljen 1970-ih. Još je tada postojala ideja da se jedan od najprepoznatljivijih dijelova Zagreba reinterpretira s južne strane Save. No činjenica je da ideja nije ostvarena kako je zamišljena te su parkovi prepušteni devastaciji – ističe Šimpraga te dodaje da je njegov projekt “Plava potkova” nastao s ciljem oživljavanja, uređenja i promocije javnih parkova koji bi trebali biti povezani u cjelinu.

– Najgore je što su tri parka potpuno neuređena, tri donekle funkcioniraju, ali zapravo je samo Park mladenaca više-manje zadovoljavajući – kaže Šimpraga, koji je već nekoliko puta vodio ture po Plavoj potkovi. Šećući se od jednog do drugog parka vidio je koliko su daleko od stanja u kojem bi mogli činiti turistički prepoznatljivu cjelinu.

šetnja, park Urbani projekti Aktivisti se prošetali s građanima kroz novozagrebačku potkovu

Malo pomalo

Park mladenaca, koji je jedan od uređenih, ima iza sebe zanimljivu priču. Tamo su 70-ih godina prošlog stoljeća mladenci zasadili drvo kao simbol ljubavi. I danas tamo stoji skulptura mladenaca kipara Stipe Sikirice, no osim nekoliko klupa te sprava za vježbanje teško se može reći da u parku ima života. Uglavnom služi za prolazak stanovnika iz Sigeta u Trnsko i obrnuto. I nedavno uređena zelena površina u Utrini, u kojoj je park za pse, daleko je od idealne, a Park Vjekoslava Majera izgleda kao da je nekad bio lijepo uređen, no sada ga je nagrizao zub vremena. Stare klupe i stolovi za piknik te ostaci infrastrukture za neke igre odaju tek dojam zaboravljenosti. A to su tri parka koja barem malo funkcioniraju.

U Podbrežju i Sloboštini postoji samo zelena površina, odnosno šikara s potencijalom, a uz Mamuticu je livada koja vapi za uređenjem. Dok se ono čeka, postavljene su improvizirane hrđave cijevi koje formiraju golove za nogomet, odnosno nešto što bi se trebalo zvati igralištem.

– Ne očekujemo da će svi parkovi odjednom procvasti, no želimo podsjetiti da su oni ovdje. Za početak, važno ih je sačuvati kao zelene površine, da nekome ne bi palo na pamet graditi na njima. A onda malim koracima. Tako ćemo ove godine u park uz Mamuticu postaviti pumpu za vodu i tako početi s manjim uređenjem – zaključuje Šimpraga.

Pogledajte i galeriju dočeka Nove godine u Zagrebu:

Zagreb: Novozagrebačka Plava potkova
1 / 44
Zagrepčani u dobrom raspoloženju dočekali 2018. godinu na Trgu bana Jelačića
Rotor u Zagrebu Odluka komisije Kumu oduzeli rotor, a kaznu od 100.000 kn platit ćemo mi petlja KONAČNO Petlja ide u sanaciju, evo što će se sve popravljati Varšavska Divlji urbanizam Zagreb se gradi kako odgovara mešetarima, a ne građanima

Anketa

Snježana Vladić, radnica u skladištu

Anketa | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Živim u Sloboštini i zadovoljna sam količinom zelenila u Novom Zagrebu. Upravo zato ga volim

Lidija Lipovac, krojačica

Anketa | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kao i svuda, mislim da ima onih koji su dobro uređeni i onih koji su zapušteni. Ovisi od kvarta do kvarta

Martin Marjanac, elektroničar

Anketa | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Jednom riječju - katastrofa. Ljudi moraju često sami čistiti lišće, a kamoli da parkovi budu malo bolje uređeni

Nikola Rodić, učenik

Anketa | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zadovoljan sam potpuno uređenjem parkova i mislim da je super u njima provoditi slobodno vrijeme

INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Sberbank
#OSTAJEM DOMA
Sberbank pokreće Pričaroliju: Poznati hrvatski glumci djeci čitaju priče na Sberbank YouTube kanalu