Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

"Za rođendan bum donesel tortu od čokolade s grožđem, tak neš..."

Mališani se sele u zajednički prostor i “miješane grupe”, u kojima upoznaju vršnjake iz drugih vrtićkih zgrada.
30. srpnja 2010. u 08:00 0 komentara 12 prikaza
Mališani iz DV Grigor Vitez (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dok se gradonačelnik i gradski vijećnici sve intenzivnije pripremaju za ljetni predah, dok se obrtnici žale da su im visoke temperature “rastjerale mušterije”, a gradski kulturnjaci broje dane do početka godišnjih odmora, na jednoj je samoborskoj adresi i dalje jednako živo.

Najveći od najvećih vrtića

Zasluga je to “ljetnog režima rada” Dječjeg vrtića Grigor Vitez, pa se od lipnja do rujna u jednom prostoru okupljaju mališani iz svih vrtićkih podružnica.

– Umjesto da “samuju” u polupraznoj zgradi i u znatno smanjenim odgojnim skupinama, djeca sa svojim odgajateljicama sele u zajednički prostor i “miješane grupe”, u kojima upoznaju vršnjake iz vrtića u Perkovčevoj, Preradovićevoj, Sudnikovoj ulici i iz Dječjeg vrtića Galgovo – objašnjava ravnateljica Nada Kuhar.

No što na promjenu okoline kažu mali Samoborci?

– Pa tak, super mi je tu... Penjemo se na vlakić. Igramo se u pješčaniku. Ja se stalno vozim u ovom crvenom autu, neki još moji prijatelji trčiju... To je najveći od najvećih vrtića – komentira svoj privremeni boravak u Preradovićevoj 16 šestogodišnji Filip Bišćan.

Iako se nada da će u ljetnoj vrtićkoj grupi steći nove prijatelje, “dosadno” mu je, kaže, zato što se ondje stalno mijenjaju tete.

Mijenjanje odgajateljica “bezveze” je i njegovu prijatelju Martinu Dumiću, no raspoloženje mu popravlja činjenica što će u novom društvu dočekati i svoj rođendan.

Super mi je vrtuljak...

– Sad imam pet i pol godina, a za deset dana ću imat šest. Donesel bum tortu... Mislim da bu bila od čokolade s grožđem, tak neš – otkiva nam Martin svoje planove ispričavajući se da ne zna kakva će torta točno biti “jer si je tata strgal ruku”. Dok se stariji brat veseli slavlju, četverogodišnji Josip, jureći prema vlaku penjalici, koji je, kaže, puno bolji od onog u njegovu “starom” vrtiću, doviknuo je: "Još malo pa bum išel na more!"

S mora se nedavno vratila Nika Puljek, kojoj je pet i pol godina.

– Super mi je ovaj vrtić jer ima vrtuljak i tu sam upoznala jednog Gabrijela – otkriva ona i ostavlja nas same s trogodišnjim Svenom, jednim od rijetkih “kritičara” ljetnog spajanja vrtićkih grupa.

– Lijepo je tu, al meni je bolje u drugom vrtiću. Mene baka vodi u zeleni vrtić – završava svoju pritužbu simpatični Sven.

Djecu iz drugih vrtića uvijek prate i nj

Djecu iz drugih vrtića uvijek prate i njihove tete

Ljetno se spajanje grupa u Dječjem vrtiću Grigor Vitez, objašnjava voditeljica podružnice u Preradovićevoj Tijana Kupres, provodi već petu godinu, i to tako da mališani svakoga mjeseca borave u drugoj vrtićkoj zgradi.

– Djeca to uglavnom vrlo dobro prihvaćaju jer se u svakoj novoj grupi uz njihove prijatelje iz matičnog vrtića nalazi i jedna od njihovih teta. U te vrtićke grupe nikada ne stavljamo jasličku djecu jer su osjetljivija na promjenu okoline – objašnjava Tijana Kupres.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.