Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za obnovu knjige – mirna ruka i prava temperatura

Prva hrvatska knjiga izdana je 22. veljače 1483. godine, a upravo taj dan NSK slavi kao svoj
18. veljače 2013. u 19:33 0 komentara 617 prikaza
restauracija knjiga, NSK (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Restauratorsko glačalo i električna gumica samo su dva od mnogih restauratorskih alata koje su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici upoznali polaznici radionice u sklopu Dana otvorenih vrata NSK.

Kako glačati stranice

– Knjige koje nam dolaze oštećene su na različite načine. Nekima nedostaju korice, nekima njihov dio, nekima su oštećene stranice, potpuno ili djelomično – rekla je Suzana Njegač, viša konzervatorica i restauratorica koja je posjetitelje radionice uvela u tajne vječnog očuvanja djela nastalih i prije pola tisućljeća. Kako je objasnila voditeljica radionice, knjige koje dolaze na obnavljanje oštetili su razni kukci, od kojih neki papir jedu, a neki ga trgaju i prave nastambe, vremenski uvjeti, odnosno sunce i vlaga, dok su najveći neprijatelji svescima ipak i njihovi najveći obožavatelji – ljudi.

– Dosta problema stvara nam selotejp kojim se lijepe ili korice kako se ne bi odvojile od ostatka knjige ili same poderane stranice. Njegov je sastav takav da se mehaničkim odstranjivanjem odstrani i tekst te s tim moramo biti vrlo oprezni – poučila je Njegač “učenike” koji su zatim poderotine na knjigama pokušali sami zalijepiti posebnim ljepilom i glačalom.

Popravak štete

Također su sa stranica naučili električnom gumicom skidati nečistoću i plijesan.

– Radionica je korisna i svatko bi trebao vidjeti koliko se truda ulaže u očuvanje knjiga. Posebno će mi biti koristan dio o popravljanju poderotina jer radim u knjižnici gdje djeca zaista svačime pokušaju popraviti štetu koju naprave na knjigama – rekla je Zora Gobin i dodala da mnogo ljudi i kod kuće ima knjige koje bi voljeli očuvati, a u NSK mogu naučiti kako to učiniti.

Dani otvorenih vrata u NSK traju do petka kad se obilježava Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a besplatna restauratorska radionica bit će i u srijedu u 9, 11 i 13 sati. U četvrtak u podne je koncert studenata Muzičke akademije.

>> FOTO Mali NSK vrata otvara - ovakvu knjižnicu još niste vidjeli

Najbolji način očuvanja knjiga jest prev

Najbolji način očuvanja knjiga jest preventivno djelovanje

Restauratorski i konzervatorski odjel u NSK središnji je u Hrvatskoj te u njega dolaze knjige koje su najviše oštećene. Kako bi se izbjegla česta obnavljanja te samo propadanje knjiga, optimalni uvjeti za njihovo držanje jesu od 16 do 20 stupnjeva uz 40 do 60 posto vlage u zraku. – Ono što želimo naučiti sve polaznike radionice, a i sve one koji voli čitati, jest da je najbolji način zaštite knjiga  preventivno djelovanje – rekla je restauratorica Karmen Jurišić.

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.