Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crne graktalice napadaju

Nećemo rušiti gnijezda, nego unajmiti sokola da leti iznad kvarta i tjera vrane

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
02.11.2017.
u 19:39

Građani kažu da je to i najhumaniji način rješavanja problema s vranama jer ih sokol samo uplaši, a da nijedna ptica nije ozlijeđena

Klin se klinom izbija, odnosno u ovom slučaju, ptica se pticom tjera.

Na ideju da u kvart dovedu sokola došli su stanovnici Sigeta već očajni od silnih problema koje im stvaraju vrane. Tamošnja udruga građana čula je da je nad Dugavama već dva puta letio sokol i uplašio gotovo sve tamošnje vrane, a ova ptica grabljivica redovito, kažu, leti i nad Ferenščicom, pa sad i oni žele svog sokola.

– Ne bi on sad tu živio, nego bi ga redovito dovodio sokolar. Puno smo se informirali, razgovarali s ljudima iz drugih kvartova i sa stručnjacima i svi su nam rekli da je to odlična ideja – rekla je Gordana Pasanec iz Udruge građana Sigeta te napomenula kako je to zapravo i najhumaniji način rješavanja problema s vranama jer ih sokol samo uplaši, bez da je ijedna ptica ozlijeđena.

Nema više kosova i zeba

– Mi smatramo da je to puno bolja ideja od rušenja gnijezda što sad Zrinjevac radi. Ako vranu direktno napadne čovjek, ona postaje agresivna, ali ne bježi jer je to i dalje njezin teritorij. No ako dođe sokol, vrana odustaje od izgradnje gnijezda jer se boji za mlade te bježi jer teritorij nije siguran – objasnila je Gordana Pasanec te dodala kako Siget nije jedini kvart koji muku muči s vranama. Već su im se javili i “susjedi“ s Laništa, Kajzerice, Savskog gaja...

– U Remetinečkom gaju ima jedan park gdje ljudi već godinama ne zalaze jer se na drveću nalazi više od 80 gnijezda. Sve je puno izmeta i nije sigurno – rekla je Pasanec te dodala kako je u Sigetu najveći problem u Aleji pomoraca. Ondje se nalazi i vrtić i nedavno je jednu majku napala vrana kada je išla po dijete te je završila u bolnici. A horor koji svakodnevno proživljavaju s vranama prepričavaju i drugi stanovnici.

– Najviše mi smeta što raznose smeće i zbog njih je sve prljavo – rekla je pak Maja Jasnić koja svakodnevno po Parku mladenaca šeće sa svojim psom, no više se ne osjeća sigurno. Također, građani tvrde kako u njihovu kvartu više gotovo uopće nema kosova i zeba te ostalih manjih ptica pjevica jer su pobjegle od vrana. Kako bi realizirali ideju o dovođenju sokola, već su kontaktirali Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb. Sokolara još nisu zvali iako ih na popisu imaju nekoliko. Ne znaju još ni kolika bi bila cijena, no ističu kako bi trošak snosila Udruga građana i Mjesni odbor.

1/18

Sokolarstvo spada u lovstvo

No da dovođenje sokola nema nikakve veze s mjesnom samoupravom, kaže predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad Jadranko Baturić.

– Čuo sam za tu ideju i Gradska četvrt će podržati svaku akciju koja koristi građanima i koja je legalna, no ne možemo je mi sami provesti – rekao je Baturić, a da prije ovakvog poteza dobro treba dobro proučiti zakone i dobiti dozvole jer sokolarstvo spada u domenu lovstva, rekao je i Vedran Lucić, stručnjak iz Udruge BIOM koja se bavi zaštitom prirode.

– Mi i inače savjetujemo ljudima koji nam se jave zbog problema s vranama na poljoprivrednim zemljištima da kontaktiraju sokolare jer su sokolovi prirodni grabežljivci, no u gradu je ipak to malo kompliciranije izvesti, ali ne i nemoguće – rekao je Lucić. 

Rušenje gnijezda

Najpopularnija je tehnika u većini gradova, pa tako i u Zagrebu

Baloni i slike

Šareni baloni jarkih boja i fotografije mrtvih vrana koriste se u Čakovcu kako bi odvratili ptice od gniježđenja

Vodeni topovi

Virovitica je angažirala vatrogasce koji su uz pomoć ljestava i vodenih topova rušili gnijezda

Megafoni i laseri

Emitiranje zvuka grabežljivica koristi se za tjeranje vrana na aerodromima kako ne bi uletjele u motor zrakoplova

 

Ključne riječi

Komentara 9

2X
2Xgeneral
22:35 02.11.2017.

nad trgom franceka tuđmana u zagrebu kruži vrstan sokol zvan matan miki i tjera svrake samo tako!!! čista petica a i skine pokoju mačku s drveta kad zatreba a redovno kupi dreke ljubimaca kojih ima u izobilju

KA
kakeramik
22:05 02.11.2017.

imam iskustva sa razlicitim pticama koje čine štete. nisam siguran za vrane iako ih vise nema kod mene. radi se o balonu u obliku sokola i jako je ucinkovito. voljan sam učestvovat u eksperimentu sa vranama. možete mi se javitii na mail: kakeramik@gmail.com

Avatar dr. Evil
dr. Evil
12:27 03.11.2017.

i šta? onda će ih samo tjerati iz jednog kvarta u drugi? treba pristupiti konačnom rješenju tih parazita!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije