Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vodič za gradsku vožnju čamcem poslije obilne kiše

Lokve se skupljaju kod Mamutice i u Sigetu, od kiše strepe na Kajzerici te u Svetoj Klari, a situacija se popravlja tek na području Dubrave
26. rujna 2018. u 08:34 2 komentara 752 prikaza
Pogledajte galeriju 1/9

Nadam se da će tvrtka zadužena za radove zadržati kvalitetu – pred Božić 2016. svoja je ufanja sa svima podijelio gradonačelnik Milan Bandić na platou Hrgovići, kad je obilazio radove na njegovoj sanaciji. Između ostalog, postavljala se tamo i nova odvodnja jer se na platou dotad konstantno skupljala voda, a sudeći po fotografijama koje je jučer podijelio gradski zastupnik Renato Petek iz Naprijed Hrvatska, gradonačelnik može biti zadovoljan. “Kvaliteta je zadržana”, odnosno plato izgleda baš kao što je izgledao i prije pet milijuna kuna vrijednih radova, a kako bi to bilo smiješno da nije žalosno, pokazao je upravo Petek koji je u odijelu plato odlučio preploviti gumenim čamcem.

Renato Petek Pod vodom Zagrebački zastupnik plutao na platou čija je obnova koštala pet milijuna kuna

Bit će to Bundek 2

Osim malog narančastog gumenjaka simptomatičnog naziva Explorer iliti ga “istraživač”, napuhao je i šareni dječji bazen ne bi li poruka bila snažnija, a ironično je i istaknuo kako će se na platou, kad padne jača kiša ili snijeg, moći organizirati razne zabavne aktivnosti.

– Građani su me pozvali da pogledam kako je potopljen prošle godine obnovljeni plato unutar ulica Macanovićeva-Prosenikova-Hrgovići na Jarunu gdje se nalaze gradska knjižnica, banka, kao i prostorije Mjesnog odbora Gajevo – objasnio je Renato Petek kako se našao na platou, koji je, kaže, istraživati išao nakon što je od prestanka kiše prošlo i više od osam sati.

 | Autor : Petek, PIXSELL Foto: Petek, PIXSELL

Nije tamo problem, objašnjava, samo u poplavi, već je i tijekom radova izazvan požar u garažama, zbog kojeg ni danas nema rasvjete, ventilacije, a ni ispravnog vatrogasnog sustava. Zašto su se radovi platili ako nisu napravljeni kako treba, pita se Petek, a pitali su se to već i stanovnici ostalih dijelova grada koji se susreću sa sličnim vodenim problemima.

Situaciju sličnu kao na ovom platou imali su i Zagrepčani iz Mamutice kojima su se na ulazima u zgrade, pri prvoj kiši nakon odlaska radnika prije pet godina, počele pojavljivati lokve. Gradonačelnik je, naravno, obećavao kvalitetu prve klase, a usput je najavio i uređenje obližnjeg parka.

– To će biti Bundek 2. Napravit ćemo sadržaj u tom parku tako da zveči. Adrenalinski park, skejt park, za starce i djecu, da svi imaju svoj sadržaj. Bit će i fontana, sad su fontane popularne – govorio je Bandić u zanosu, i ne sluteći da će vode nakon sanacije platoa svakako biti, iako obećanih fontana u Travnom nije bilo.

Afera kontejneri Gdje završavaju metal i plastika iz spremnika za odvojeni otpad

Nije jako strašno, ali...

Da sve nije baš po P.S.-u, javljaju i stanovnici Sigeta, gdje je plato u Brajkovićevu prilazu saniran prije godinu dana. Voda se, kažu, slijeva po automobilima parkiranim ispod platoa, ali na sreću, ne zaustavlja se kao na Jarunu. Problem s odvodnjom Zagreb, međutim, nema samo na platoima, već i u ulicama te podvožnjacima. Jedan je problem zasad saniran, odnosno prvu je kišu uspješno “preživjela” Škorpikova.

– Podvožnjak je položio test na prvom velikom jesenskom pljusku, no garancije da će tako i ostati nema – rekao je predsjednik Gradske četvrti Stenjevec Željko Jeger, čiji susjedi još uvijek strepe od pljuskova koji će trajati danima.

A boje se i na Kajzerici jer se rješavanje problema s poplavama na 3. južnoj obali najavljivalo još na proljeće, ali od toga na kraju zasad neće biti ništa. Gradska četvrt Novi Zagreb-zapad u lipnju je osigurala 50 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju obnove sabirnog kanala, no onda je sve stalo.

Kontejneri Snimka podigla prašinu Petek se ispričao: Pogriješio sam, Čistoća ipak odvaja otpad

– Ne znamo što se dogodilo, Vodoopskrba i odvodnja te nadležni gradski ured jednostavno nisu krenuli u realizaciju projekta – rekao je Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća četvrti. Malo bolja situacija u posljednje vrijeme je u Donjoj Dubravi, gdje je također pri svakoj kiši bilo kritično.

– U zadnjih pet godina sanirano je 212 od 380 ulica, sve su renovirane, s novim slivnicima, šahtovima, kanalicama... a nastavljamo s obnovom i dalje – rekao je predsjednik GČ Donja Dubrava Milan Draženović.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Vito:

    Zakaj??? __ Zato kaj ne zna plivati pa bi se ftopil

  • grebza:

    Zakaj se sad sveprisutna seljačina ne dođe slikati??????