Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema više kašnjenja

Vlakovi će u Zagrebu juriti dvostruko brže: 140 km na sat

Glavni kolodvor
Foto: Patrik Macek/ Pixsell
27.11.2013.
u 13:15

– Putnici će konačno moći uživati u blagodati novog sustava – kažu iz HŽ Infrastrukture.

U tijeku je priprema novog voznog reda Hrvatskih željeznica 2013./2014. godine koji bi se trebao početi primjenjivati sredinom prosinca, a na njega će, prvi put otkako HŽ postoji, bitno utjecati povećanje brzine vlakova. Vlakovi će zbog novog signalno-sigurnosnog uređaja te stavljanja u funkciju dionice Borongaj – Dugo Selo, Velika Gorica – Turopolje i Glavni kolodvor – Klara, koje su u remontu, sa sadašnjih 70 kilometara na sat ubrzati na 140 kilometara na sat, a time bi se trebalo eliminirati i kašnjenje prigradskih vlakova, kažu iz HŽ Infrastrukture.

– Putnici će konačno moći uživati u blagodati novog sustava – kažu iz HŽ Infrastrukture.

Projekt zamjene signalno-sigurnosnog uređaja vrijednog 12,6 milijuna eura financirao se nepovratnim sredstvima iz IPA fonda Europske unije, a započeo je 2010. godine.

Sustav se morao mijenjati jer su se donedavno koristili onim iz 1940. Novi je sustav potpuno kompjutoriziran, a najviše se rad olakšao prometnicima, koji su sav promet regulirali ručno. Sada sustav sam izračunava rutu vlaka ovisno o početnoj i krajnjoj točki, a s pomoću meteorološke stanice, ako je potrebno, automatski će se uključivati i grijači tračnica.

Komentara 9

DH
dalibor.hren
18:50 27.11.2013.

Je li to o brzini izjavio Hajdaš dvostrukog prezimena?

VZ
vlatko.zomerc
07:57 28.11.2013.

povjesni uspjeh u HŽ-u, juriti ce ako imaju goriva u rezeroarima. koga obmanjuju u svijetu voze 450km, u stvari smo u tolikom zaostatku za svijetom.

AT
atomised
19:38 29.11.2013.

Ništa od nove nizinske pruge Zagreb-Rijeka, a kamoli od nekih drugih projekata kojima bi se željeznica u ovoj zemlji dovela iz 19. dovela na standarde 21. stoljeća. Umjesto toga pričica za lakovjerne o vlakovima koji će na komadiću željezničke mreže, odnosno u Zagrebu i nešto malo izvan njega, moći tobože razvijati brzine od 140 kilometara na sat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije