Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderan pristup

VIDEO Premijerno smo isprobali Tolušićeva apolitična vina. Oduševio nas je Čarugom

Zagreb: Promocija vina Apolitico bivšeg ministra Tolušića
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/9
21.01.2022.
u 11:01

Predstavljena su vina crni i bijeli Anđeo s greškom, Maestoso i Čaruga. Krase ih fine, voćne note, pitkost, zanimljive boje i idealna gustoća

Zovu na razgovor, druženje, komunikaciju, bude dobro raspoloženje, a kod onih koji ih ispijaju na licu se vrlo brzo pojavi zadovoljan, bezbrižan osmjeh. Anđeo s greškom crni i bijeli, Maestoso i Čaruga četiri su hit vina virovitičke vinarije Apolitico Tomislava Tolušića, nekadašnjeg ministra poljoprivrede i potpredsjednika vlade. Premijerno ih je predstavio jučer u Vinskom klubu u Strojarskoj u društvu enologinje Ivane Nemet, somelijera Tomislava Jakopovića te probranih vinoljubaca iz čitave Hrvatske. 

Vina koja smo kušali su berba 2020. , što je ujedno i prva berba ambiciozne vinarije Apolitico koja je do sad proizvela 60 000 litara vina i 11 etiketa koju čine uglavnom svježa vina te četiri odležana i jedno desertno. 

Predstavljena vina krase fine, voćne note, pitkost, zanimljive boje i idealna gustoća. Intrigantan, je i suvremeni dizajn etikete i kutija koji je djelo dizajn Studija Octopuss. Maštovite crteže kreirao je pak zagrebačko-virovitički strip crtač Davor Schung. Neuobičajena imena i dizajn izazvali su raspravu među okupljenim štovateljima vina. Oni stariji bili su kritični, osobito prema imenu Anđeo s greškom, dok je mlađi dio kušača pozdravio takvu hrabru marketinšku odluku. Dizajn i etiketu pohvalio je između ostalih i PR stručnjak Krešimir Macan. 

Macerirana u amforama 

-Imena su povezana s našim gradom i Slavonijom. "Anđeo s greškom " je album grupe Vatra. Ivan Dečak i ja živjeli smo u istoj ulici u Virovitici i prošli skupa rock'n'roll priču pa je vino posveta tome. Maestoso Dido je bio pastuh zbog kojeg 1700. počinje priča o lipicancima u Slavoniji. A Čaruga nije bio oličenje dobrote, ali mi se u Slavoniji njime ponosimo. Rođen je u našoj županiji u selu Slavonske Bare u blizini Orahovice i u virovitičkom kraju je napravio svoje prve nepodopštine, a vino je baš razbojničko pa smo ga nazvali po njemu- predstavio je vina Tolušić. 

Najprije je serviran "Anđeo s greškom bijeli" čiji je sastav 90% graševina i 10% Chardonnay. Ovo iznimno ljupko i osvježavajuće vino  intrigantnog mirisa te voćnih i citrusnih nota najprije je dvadesetak dana macerirano i fermentirano u amfori, a potom je 12 mjeseci odležalo u hrastovoj barrique bačvi. 

-Iako kažu da su vina moja kreacija, ne bi ih bilo bez Tomislava. Ni on, a ni ja nismo imali iskustva s amforom pa je proces bio zanimljiv. Nismo htjeli da bude odviše macerirano i zbog toga je u amfori odležalo samo 20 dana- objašnjava tehnologiju Ivana Nemet, enologinja i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici. Svojim znanjem, iskustvom i kreativnošću, Ivana je izbrusila jučer predstavljena vina koja će zasigurno postati hit među vinskim sladokuscima. Sommelier Tomislav Jakopović, voditelj vinskog kluba pohvalio je Anđela s greškom kao zanatski sjajno napravljeno vino.

20.01.2022.., Zagreb - Promocija vina Apolitico vinarije Tomislava Tolusica Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

-Osjeti se miris macerata, ali ne dominira. Mineralne je svježine, a iako ima 13% alkohola, oni ne smetaju i dobro su integrirani u vino- rekao je sommelier. Nakon Anđela s greškom, predstavljen je temperamentni Chardonnay Maestoso. Zbog kompleksnog i zanimljivog muškobanjastog okusa kojeg prožimaju i dimne note odskače od standardne ponude Chardonnaya na koju smo navikli pa ga možemo prozvati pastuhom među Chardonnayima. 

-Ležao je u hrastovim bačvama od 500 litara. Vina iz bačve imaju svoj draž jer ste u početku svaki dan u interakciji s njime, okrećete bačvu pa dio te vaše energije prijeđe i u vino - kaže enologinja Nemet. Sommelier Jakopović pohvalio je Maestosa kao klasičan primjer dobrog chardonnaya. 

Temperamentni pastuh 

-Dimne note ne smetaju, ali se osjete. U ovom se vinu osjeti i velika slast- nazdravio je. Tolušić je pak priznao kako mu je vinograd u kojem je raslo grožđe za ovaj Chardonnay najdraži. 

-Nalazi se u Radovancima na 354 metara nadmorske visine i do vrha se ne može automobilom već pješice, kroz vinograd. Prinos je bio 600-700 grama po trsu - ispričao je Tolušić. 

Nakon markantnog Maestosa, prešli smo na crna vina, a led je probila crna varijanta Anđela s greškom, kupaža Cabernet Sauvignona, Merlota, Frankovke i Cabernet Franca. I vina za ovog anđela ležala su u četiri amfore od 1100-1200 litara, a nakon maceracije i fermentacije napravljen je blend i vino je vraćeno u amforu. Anđeo je lagan i baš kao njegov bijeli pandan, bogat voćnim aromama među kojima se ističe višnja.

Posljednji je predstavljen Čaruga, kupaža od 50% Cabernet Sauvignona i 50% Merlota. Čaruga nije razočarao, zbilj se radi se o vinu idealnom za buntovnike, pitkom, ali ne i odviše laganom, zadivljujućih nota višnje, suhe šljive te uzbudljive rubinski crvene, gotovo pa ljubičaste boje. 

-Ovo je drsko i bezobrazno vino. Ležalo je u bačvama od hrasta i kestena- ispričao je Tolušić.

Kao iznenađenje, odnosno šećer na kraju, posluženo je i desertno crno vino, Cuvée od 50% cabernet Sauvignona, 40% frankovke i 10% crnog pinota koje je oborilo s nogu sve one koji su ga probali, osobito ženski dio kušača. Ovakvo crno desertno vino od suhog grožđa, gusto i slatko poput kakva domaćeg, bakinog soka od ribizla, zbilja se rijetko može probati. 

Drsko i bezobrazno vino 

Početak je, kažu, uvijek najteži, a 'apolitična' vina koje je Tolušićeva vinarija proizvela u prvoj godini, uistinu obećavaju. Još u lipnju, prva tri vina koje su proizveli, dobila su tri Decantera što se rijetko događa. 

20.01.2022.., Zagreb - Promocija vina Apolitico vinarije Tomislava Tolusica Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

-Jednako se trudimo za karton vina i za 1000 kartona. Zbog toga ćemo biti najbolja vinarija u Slavoniji-  samouvjeren je Tolušić. Tržište za njegova vina, kaže, postoji. 

-Vinarija tek treba stati na noge, no za sad nam dobro ide. Etiketu sam nazvao Apolitico jer od politike ne mogu pobjeći. Naziv nije provokacija, već označava to što sam se okrenuo za 180 stupnjeva i posvetio proizvodnji vina, odnosno onome što najviše volim raditi- rekao nam je Tolušić. U vinogradu je, objašnjava, otkako zna za sebe. Njegov je otac u blizini Virovitice imao 500 čokota, a Tolušić je u njemu proveo djetinjstvo. 

-Kada sam bio  u pubertetu bilo mi ej teško buditi se rano, kopati u vinogradu, špricati, no sada, u zrelijim godinama shvatio sam koliko ljubavi i ljepote donosi i vratio sam se- govori. Vinograde trenutačno ima u Kutjevu, Baranji i Radovancima, no sadit će ih još. U proizvodnji i kreaciji vina uvelike mu pomaže enologinja Ivane Nemet bez koje, ističe Tolušić, magije njegovih vina ne bi bilo. 

-Strogi sam korektiv, ali baš ako i Tomislav, volim se igrati. Tu je zato podrumar Miro Marović koji balansira našu ludost. Vino je živ organizam, nije isto kada ga probate ujutro, navečer ili popodne. Poštujem struku, radila sm u velikim sustavima poput Orahovice, no graditi priču od početka kao sada, nije nimalo lak posao- rekla nam je I.Nemet. 

Vinarija s karakterom 

Vina koja smo isprobali jučer, još uvijek nisu nigdje u ponudi, no bit će dostupna u uglednim restoranima, a cijena je za sada 100 kuna plus PDV po butelji. Hoće li  biti u ponudi na čaše, ovisi o ugostiteljima, no uvijek se mogu probati u kušaoni vinarije Apolitico. Vina su za sada prisutna u mnogim restoranima; nudi ih Mano 2, Bocca Mara, matrix, Liburnia i Navis u Opatiji... 

-Apolitico vidimo kao boutique vinariju u kojoj ćemo nuditi vrhunska vina- kratko će Tolušić. Nastavit će i eksperimentirati. Desertno crno vino koje smo kušali bio je jedan takav eksperiment koji je oduševio.

-Desertna vina nisu inače moj đir, ali svi su ludi za njim. Vino se radi za tržište, a moja suradnja s Apoliticom, nudi mi mogućnosti da se igram s kestenovim i hrastovim bačvama, amforama, a rezultati su za sad izvrsni - navodi enologinja Nemet. 

Na poleđini etikete Apolitico piše pak kako su namijenjena modernim Slavoncima što možda najbolje opisuje filozofiju vinskog brenda bivšeg ministra. 

20.01.2022.., Zagreb - Promocija vina Apolitico vinarije Tomislava Tolusica. Ivana Nemet Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

-Mislimo da Slavonija može dati puno više, a dokazat ćemo to mojim vinima. Poštujemo tradiciju, ali moramo se i modernizirati- zaključuje Tomušić. 

Kušači su jednoglasno pak zaključili da su Apolitico vina s karakterom kojima ne nedostaje ambicije, hrabrosti i kreativnosti te da će Tolušić, ako ovako nastavi, biti još bolji vinar nego što je bio političar. 
 

Komentara 2

DU
Deleted user
14:13 21.01.2022.

I ja sam oduševljen kako svi bez obzira lijevi ili desni ne mogu "doktorirati" dok ne dođu na vlast i recimo dobiti kredite bespovratne, ali kad dođu na vlast. prosvijetli se im. svi doktori i kredite dobili po zakonu. NoNo praksa je pokazala sve do jedan do sada takav je propao kad je otišao iz politike.

TM
trade_mark
13:47 21.01.2022.

to prije nego ga OLAF strpa u zatvor? hahaha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije