Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako zaštititi taksiste

Videonadzor je u taksiju izvediv ali ugrožava privatnost pa policija predlaže obične pregrade

taxi
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
06.12.2014.
u 09:45

Kako zaštititi taksiste od agresivnih putnika tema je na koju hitan odgovor traže udruženja nakon nedavno premlaćivanje taksista u Dubravi

Taksisti bi u svoja vozila uskoro mogli ugraditi i videonadzor ili barem pregrade između vozača i putnika. O ideji o kojoj se dugo razmišlja raspravljalo se jučer na Tribini Grada Zagreba, u organizaciji Savjeta za urbanu sigurnost.

Raspravu je potaknulo nedavno premlaćivanje taksista u Dubravi pa mnogi smatraju da su vozači koji u vozila primaju nepoznate ljude izloženi opasnosti.

– Mi smo počeli s idejom ugrađivanja videonadzora i tehnički je sve izvedivo te spremno. Ali, postoji problem zloporabe podataka. Bile su ideje da se snimka iz vozila može zadržati samo 72 sata, no još nismo pronašli način kako do kraja zaštititi privatnost putnika – kazao je Željko Petković iz udruženja Radio Taxi.

Ipak, da se nešto mora učiniti za zaštitu taksista i od neplaćanja vožnje i od fizičkih napada, bili su složni i predstavnici Policijske uprave, Agencije za zaštitu podataka, taksi-prijevoznika... Iako su problemi i na samim stajalištima, većina se izgreda dogodi, kažu vozači, u vozilu, a kako kaže Alen Ostojić, predsjednik Savjeta, o sigurnosti vozača treba se sustavno brinuti.

– Ako postoji videonadzor u javnom prijevozu, mogao bi se uvesti i u taksije – objasnio je on. Za početak bi se mogle, savjetuje policija, staviti pregrade.

– Mi smo uvijek za snimanje jer omogućava identifikaciju putnika. No, preventivno bi se vozači mogli osigurati pregradama – predložio je Tomislav Katinić iz PUZ-a

Komentara 5

KO
Kora
16:59 06.12.2014.

Ako putnik ne želi platiti vožnju pregrada ne pomaže. Ako putnik želi istući vozača - sigurno će razbiti i video kameru.

MR
mrki69tua
16:51 06.12.2014.

Šta su pametni ovi policajci! Taksi spada pod javni gradski prijevoz i ako se može snimati u busu/tramvaju, onda može i u taksiju. A pregrade ostavimo SAD-u i sličnima, ja želim europski taksi, za ljude, a ne za pse.

DA
dastipci
10:22 07.12.2014.

Tko će nas zaštititi od taxista. pa oni misle da su oslobodili zagreb.ok vozite se po žutoj. kaj tam ne vrijedi ograničenje brzine. neku noć me vozi plačući kako je upravo platio kaznu od 500 kn za par km prekoo dozvoljene brzine ujedno prestiže preko duple pune nekog, kako on kaže, luđaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije