Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi incident

VIDEO ZET-ov bus ponovno se samozapalio: 'Zagrepčani se voze u autobusima i tramvajima smrti'

U Zagrebu su ponovno u prometu sve redovite autobusne linije ZET-a
Patrik Macek/PIXSELL
28.02.2024.
u 15:13

Jutros na terminalu u Dupcu, autobusu linije 262 puklo je crijevo rashladne tekućine te je došlo do isparavanja tekućine. Servisna ekipa popravila je kvar na licu mjesta te nije bilo nikakve ugroze sigurnosti putnika. Ističemo kako su sva vozila koja svakodnevno izlaze u promet tehnički ispravna i sigurna za putovanje - poručuju u ZET-u.

Iskakanje tramvaja iz tračnica, njihovo samokočenje i samozapaljivanje kao i samozapaljivanje autobusa je ona razina problema  u ZET-u koja ugrožava živote ljudi, rekla je na pressici Gordana Rusak, predsjednica kluba neovisnih zastupnika u Skupštini Grada Zagreba koja nam je ustupila i video novog incidenta, ovoga puta na busu u Dupcu. 

–Samozapaljenje autobusa na Bundeku, potom samozapaljenje autobusa na Čulinečkoj, slijedilo je samozapaljenje autobusa u Novom Jelkovcu kad je zahvaćeno i stajalište, a vozač se jedva spasio. Potom smo imali samozapaljenje autobusa  u Hercegovačkoj gdje je plamen zahvatio dva automobila, kontejnere sa smećem i fasadu zgrade. To je bio autobus koji vozi na plin pa je sreća da je izbjegnuta tragedija! Slijedilo je samozapaljenje tramvaja u Savskoj jedan dan, već idući dan samozapaljenje autobusa na Gračanima.

U siječnju se zapalio tramvaj na relaciji Maksimir – Prečko. Pred koji dan smo imali iskakanje tramvaja na Zapadnom kolodvoru, a već dan iza samozapaljenje autobusa na Glavnom kolodvoru. Prekjučer smo imali iskakanje tramvaja i sudar dvaju tramvaja, a to je druga tramvajska nesreća u tjedan dana. Tu je i naglo samokočenje tramvaja kao i otkazivanje kočnica o kojem govore vozači tramvaja. Danas imamo autobus u Dupcu iz kojeg curi iz podvozja i dimi se iz motora!  Sve je ovo zasad prolazi bez ljudskih žrtava ali pitanje je do kada - navela je kronologiju sve češćih nezgoda u ZET-u. 

Kako bi se ovi incindenti sprijačili, dodaje, potrbno je detaljno pregledati i isključiti iz prometa sve tehnički neispravne autobuse i tramvaje i osigurati njihov servis te zamijeniti dijelove tramvajske pruge koji su najjače oštećen. 

–Zadnja izmjena obiju tračnica dijela tramvajske pruge u Zagrebu napravljena je u svibnju 2021. u Ilici! Otad se tračnice samo krpaju i to varenjem elektrodama, jeftinom i neadekvatnom metodom. Ozbiljno varenje tramvajske pruge traži   tvz. termitno varenje koje spada u skupinu zavarivanja taljenjem. Takvo zavarivanje puno više košta i traži tešku mehanizaciju i obučene ljude! Broj ljudi u servisu ZET-a u Dubravi pao je s 500 na 200 ljudi, a mehanizacija za održavanje pruga gotovo da i ne postoji! Prema procjeni stručnjaka ZET-a u ovom trenutku imamo oko 15000 puknuća tramvajskih tračnica i oko 12000 neadekvatno zavarenih varova - ističe zastupnica koja upozorava kako Tomašević novaca u blagajni ima, a Zagrepčani se voze se u autobusima i tramvajima smrti. 

A o novom zapaljenju oglasili su se i priopćenjem iz ZET-a. 

–Jutros na terminalu u Dupcu, autobusu linije 262 puklo je crijevo rashladne tekućine te je došlo do isparavanja tekućine. Servisna ekipa popravila je kvar na licu mjesta te nije bilo nikakve ugroze sigurnosti putnika. Ističemo kako su sva vozila koja svakodnevno izlaze u promet tehnički ispravna i sigurna za putovanje, no kvarovi uslijed eksploatacije vozila su mogući i u takvim situacijama interveniraju servisne ekipe, a ukoliko ne mogu kvar otkloniti na licu mjesta, vozilo se šalje u garažu te se u promet uključuje zamjenski autobus - poručuju u ZET-u. 

Komentara 1

DA
Daisy55
15:28 28.02.2024.

Ovi aktivisti nas budu glave koštali! Još stoje ploče od nevremena kao upozorenje o opasnosti od pada drveća pa sad to upozorenje lijepo stavite i na tramvaje i autobuse. Vožnja na vlastitu odgovornost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije