Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vesna Škare Ožbolt: Zakon o obnovi treba hitnu izmjenu

- Iako se u Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom od veljače 2021. spominju višestambene zgrade, regulativa nije dorečena - kazala je Škare Ožbolt.
28. ožujka 2021. u 14:15 2 komentara 361 prikaza
Vesna Škare Ožbolt
Foto: WAVES KOMUNIKACIJE
Pogledajte galeriju 1/4

Zakon o obnovi ima ozbiljnih nedostataka, a osim toga njime je povrijeđeno pravo jednakosti građana pred zakonom, ustvrdila je danas kandidatkinja za gradonačelnika Vesna Škare Ožbolt. Danas je ispred HNK održala konferenciju za novinare, s fokusom na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom. Problemima su posebno pogođeni, naglašava, građani koji žive u višestambenim zgradama koje su predviđene za rušenje. 

VEČERNJAKOVA DESETKA Tomašević odgovorio na brzih 10: Zašto ga zovu Senf, hoće li ući u Bandićevu žičaru, sluša li Škoru...

- Iako se u Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom od veljače 2021. spominju višestambene zgrade, regulativa nije dorečena, jer zakon nije predvidio niti regulirao način izgradnje zamjenskih višestambenih zgrada. Dakle, može se zaključiti da zakonodavac nije imao namjeru regulirati financiranje takve zamjenske gradnje - naglasila je Škare Ožbolt. 

U gradu, posebno u centru i širem centru grada, odnosno u kvartovima poput Gornjeg i Donjeg grada, Trnja i Maksimira, postoje stotine stanova u višestambenim zgradama koje su predviđene za rušenje, a stanari su odavno iseljeni i žive na drugim mjestima. Zemljište, na kojem se nalazi takva zgrada,  objašnjava Škare Ožbolt, upisano je na stare institute socijalističkog društvenog vlasništva. Na koji se način gradi takva zamjenska višestambena zgrada, tko je gradi, čijim sredstvima, tko daje suglasnost za gradnju samo su neka ključna pitanja na koja, za sada, nema odgovora.

U središtu Zagreba Čak 120 stručnjaka radilo na Bloku 19: Centar mu je park, a u njemu su Džamonjin muzej i amfiteatri

- Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom propustio je regulirati situaciju izgradnje zamjenske višestambene zgrade. Tako se brojni vlasnici stanova u takvim zgradama, a koji su sada iseljeni, nemaju načina vratiti se u svoj stan-  rekla je Škare Ožbolt te dodala kako Zakon poznaje samo zamjensku gradnju obiteljske kuće, ali ne i zamjensku gradnju višestambenih objekata. Tako je povrijeđeno, naglašava, načelo jednakosti građana pred zakonom, jer pravo na zamjensku kuću imaju građani čije kuće nije moguće obnoviti, a pravo na zamjenski stan u višestambenoj zgradi zasada građani nemaju, jer to nije regulirano zakonom

- Predlažem da se odmah, po hitnom postupku, izmijeni Zakon o obnovi i regulira ova situacija, na isti način kako je reguliran status vlasnika zamjenskih obiteljskih kuća - govori Škare Ožbolt. 

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • sohnahoakasaa:

    Ne mora nam biti draga, simpatična ili bilo kaj od površnih zaključaka. Znam samo da je rođeni operativac, znam da je neustrašiva i znam da zna detektirati problem i promntno ga rješavati. Za mene ima još jednu dobru osobinu. Zna ... prikaži još! slušati i stvarno čuje svačije mišljenje i ne 'boji' se pametnijih. Dapače uvijek je htela abiati u blizini pametnih i željela učiti. Jedina mana često ne zna artikulirano objasniti za onima koji je ne žele čuti i onima koji ne razumiju. Kad bi bil netko sposobniji i bolji a ne 'šarene laže' bi se glasalo a ovak ....VŠO

  • Stipan:

    Aaaa, vidi nje...