Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolnička hrana

Veseli tanjur u obliku životinja protiv pothranjenosti djece

Doktori
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
08.11.2013.
u 18:07

Prvi rezultati pokazali su da samo jedna trećina djece jede bolničku hranu, a lani je taj broj bio tri četvrtine

Kamuflaža zdrave hrane i zabavan način serviranja bitne su promjene u prehrani djece u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.  Uveli su ih prije nekoliko godina potaknuti rezultatima međunarodnog projekta Nutrition day. Hrana na tanjuru servirana u obliku, primjerice, nasmijana lica ili životinja može privući djecu da jedu ili više jedu ono što bi trebala prema preporuci liječnika i nutricionista.

Jedina dječja bolnica

Cjelodnevno je ispitivanje jučer održano u Klaićevoj bolnici i to četvrtu godinu zaredom.

– Nakon prvog istraživanja dobili smo rezultate da je samo jedna trećina djece u našoj bolnici htjela jesti hranu s menija, dok smo lani zabilježili čak tri četvrtine. To je zaista veliki pomak – kazala je Tena Niseteo, jedina dječja nutricionistica u Hrvatskoj.

Nutrition day jednodnevno je ispitivanje bolničke prehrane radi rješavanja često zanemarene problematike – pothranjenosti hospitalizirane djece. Klaićeva je jedina dječja bolnica na svijetu koja sudjeluje u ovom projektu. Studentima nutricionizma s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta koji provode ispitivanje jučer su se pridružili i kolege s Agronomskog fakulteta koji će dodatno istražiti učestalost i količinu konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda.

Rezultati za pet dana

Roditelji i više od 120 djece u Klaićevoj jučer su sudjelovali u desetominutnoj anketi.

– Naša je Chiara rođena mjesec dana ranije i tu smo na pretragama jer je, čini se, alergična na mlijeko. Rado smo riješili anketu i dobro je da se ovako detaljno pazi na bolničku prehranu – poručio je otac Zvonimir Gutić.

– Gubljenje na kilaži fatalno je za odrasle pacijente, a za djecu još i gore. Rezultate očekujemo za pet dana. Pomoći će nam da budemo još bolji – kaže Tena Niseteo.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije