Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko će biti opskrbljiva

Već satima traje rasprava o budućnosti zagrebačke plinare: Što za građane znači dogodi li se promjena?

Zagreb: GPZ Opskrba gubi koncesiju?
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
29.05.2024.
u 18:05

Satima se iza zatvorenih vrata u zagrebačkoj Vukovarskoj vodi rasprava koja bi uvelike mogla odrediti budućnost Gradske plinare Zagreb-Opskrba (GPZO) jer na svojoj bi sjednici Hrvatske energetska regulatorna agencija (HERA) trebala odlučiti tko će dobiti vrijedan posao opskrbe plinom najvećeg distributivnog područja, Grada Zagreba, koji je ujedno trećina količina plina u cijeloj državi.

Već drugi put u mjesec dana tvrtka Međimurje plin dala je povoljniju cijenu, nakon što je HERA poništila prvi natječaj, pa sada gradskoj tvrtki ponovno prijeti opasnost da nakon 162 godine izgubi svoje jedino i najveće tržište, glavni grad. Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec u emisiji Zagrebi po Zagrebu Radio Sljemena opravdavala je ponudu Gradske plinare Zagreb-Opskrba.

- Javili smo se za svoje područje s cijenom koja je minimalna da bi poduzeće poslovalo s pozitivnom nulom. Mislim da je važno za građane Zagreba znati da je to zajamčena javna opskrba, to znači da, bez obzira na to tko u konačnici bude opskrbljivač, uvijek građani imaju plin i ta cijena je regulirana na tržištu. Kad bi se i dogodila neka promjena, to bi se odnosilo samo na to tko vam ispostavlja fakture – naglasila je Dolenec.

Građani u svakom trenutku mogu promijeniti opskrbljivača plinom i za njih nema većih promjena po pitanju cijene, potvrdio je za HRT-ov radio predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor PudićNo, to bi svakako bila velika promjena za obje tvrtke.

POVEZANI ČLANCI:

- Sigurno bi to bio značajno veći zahvat za Međimurje plin, značajno veća količina potrošača od one za koju su dosad dobavljali plin. I zagrebačka plinara trebala bi prilagoditi svoje poslovanje s obzirom na to da gubi velik broj potrošača odnosno kućanstava. To znači da će vjerojatno morati smanjiti broj djelatnika koji tamo radi – navodi Pudić u izjavi za radio.

Od otpuštanja radnika strahuje i predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske Vlatko Kottnig koji kaže da se u pitanje dovode radna mjesta 100 radnika. Pudić kaže da bi dio kupaca Gradska plinara Zagreb-Opskrba ipak mogla zadržati na drugi način.

- Moguća je situacija da možda pridobiju te potrošače na tržišnu uslugu. To znači da bi potrošači s njima potpisali ugovor o tržišnoj usluzi koja se, u ovom trenutku, sigurno ne bi značajno razlikovala u cijeni u odnosu na javnu uslugu.  Ako HERA ponovno poništi natječaj, tvrtke će svoje ponude morati predati treći put, dobro odvagnuvši posljedice u svakom slučaju.

POVEZANI VIDEO: U Šibeniku predstavljen mega projekt izgradnje novog stadiona

Komentara 5

IG
IgorY
19:47 29.05.2024.

Što je NEmožemo dulje na vlasti bolje vidimo kakav je za njih genijalac bio Milan Bandić. Bandić je za ove stručnjak nad stručnjacima. Ovo je šaka nesposobnjakovića. U svemu ovom pravo je pitanje, a kakvi su tek oni koji su koji su za ovo glasali.

MO
moroder12
18:24 29.05.2024.

Možemo?

OR
OPG Rasprdić
18:16 29.05.2024.

Može pojašnjenje od kuda tvrtki Međimurje plin plin? Ne sjećam se da sam vidio ikakve plinske bušotine u Međimurju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije