Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTENCIJALNI SLOM

Danas stiže odluka HERA-e: Gubi li Gradska plinara Zagreb koncesiju nad glavnim gradom?

Zagreb: GPZ Opskrba gubi koncesiju?
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.05.2024.
u 08:46

Konačna odluka HERA-e stiže danas, a brojni su već i sada najavili kako bi to moglo značiti i slom tvrtke

Ove srijede trebao bi stići epilog koji bi mogao odrediti sudbinu Gradske plinare Zagreb (GZPO), nakon što je objavljeno kako bi mogli ostati bez koncesije nad opskrbljivanjem 230.000 građana Zagreba plinom. Sve je to isplivalo nakon nedavnog natječaja Hrvatske energetske regulatorne agencije na kojem je najpovoljniju ponudu dao distributer iz Međimurja, a ne GZPO koji je godinama bio zadužen za glavni grad. 

Konačna odluka HERA-e stiže danas, a brojni su već i sada najavili kako bi to moglo značiti i slom tvrtke. Oporbeni zastupnici još su na sjednici u utorak poručili kako je gradska vlast uništila tvrtku koja postoji već 162 godine, smatrajući kako bi radnici mogli posljedično ostati na cesti. Jedan od glasnijih iz redova oporbe bio je i Ivica Lovrić, kojem je i stigao odgovor gradonačelnika Tomislava Tomaševića. 

- Što se tiče prijedloga oporbe za stavljanje na dnevni red raspravu o natječaju, ja ću ponoviti ono što HERA-a tvrdi,a to je da je natječaj u tijeku i da ga ne može komentirati. Ne možemo ga komentirati ni mi, pa mi ne možemo raspravljati o natječaju koji je u tijeku. Besramno je osim toga, zastupniče Lovrć, što ste rekli da ste nam ostavili uspješnu Plinaru, a vi ste nama ostavitli štetan ugovor jer ste se igrali i kladili da će cijene ići gore, a cijene su otišle u nebo. I zbog toga je već tada bilo pitanje hoće li GPZO otići u stečaj. Imali smo gubitak od 70 milijuna eura, a na kraju prošle godine Plinara je poslovala pozitivno - odgovorio je. 

Zasad ostaje pitanje hoće li doista GZPO ovim natječajom doživjeti slom. Radnici, njih 100-tinjak, strahuju za svoja radna mjesta, a predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske Vlatko Kottnig smatra kako bi velik broj njih mogao biti višak čak i ako se poslovanje nastavi.

POVEZANI ČLANCI:

- Direktor je objašnjavao da je to dogovarao s vlasnikom u suradnji s gradonačelnikom. Ne znam koje su to kompetencije i znanja gradonačelnika u plinskom biznisu da bi otišao tako rapidno s cijenom i ugrozio dobivanje natječaja za opskrbu plinom Grad Zagreb - objasnio je.

>> VIDEO Kaos u dijelovima Karlovca: Udar groma izazvao požar, padala tuča, auti 'plivali' u podvožnjaku

Komentara 5

EJ
ejStef
09:13 29.05.2024.

To je valjda namjerno, kao što su namjerno stvorene gužve u gradu, prometna regulacija nikada gora, kao što je namjerno degradiran javni prijevoz, kao što je problem sa smećem veliki i kao što namjerno nisu smanjeni porezi... A što sad,, građani su ih birali, mediji ih neograničeno štite, reklamiraju se svime i svačime, da će napraviti, ali nikada ne naprave itd. Očito je građanima bitna priča, tj. reklama, a ne djela. Očito je bitnije vješati šarene zastave i bojati klupice nego krpati rupe na cesti.

TM
trade_mark
09:52 29.05.2024.

samo malo... samo malo. živimo u državi koja se kune u slobodno tržište i tržišno natjecanje, i onda se predstavnici kriminalne organizacije i onaj lovrić žale kad neka firma dobije natječaj jer je dala najpovoljniju ponudu? a razlog je taj što bi neka tvrtka koja njima služi za uhljebljivanje i pranje love mogla propasti? pa nije zagrebačka plinara kulturno dobro da ga moramo spašavati. i zašto bi zagrepčani plaćali skuplji plin ako ne moraju? da bi hadezenjare mogle i dalje ništa ne radit i dobivat plaću u plinari? e da ne bi. propalo je puno zagrebačkih firmi pa se hadezenjare nisu bunile. neka propadne uhljebnička firma iz zagreba, veseli me!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije