Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVLJENA METROPOLA

Strašne scene iz Zagreba: Palo je više od 70 litara kiše, vatrogasci imali 200 intervencija

Foto: PIXSELL/SNIMIO ČITATELJ
1/11
Autori: Romana Kovačević, Andrea Pavlović
25.07.2020.
u 16:48

Tijekom jedne od sinoćnjih intervencija, preminuo je vatrogasac iz DVD-a Kustošija

Nakon jakog nevremena koje je u petak zahvatilo zapadnu Hrvatsku te oko 21 sat i Zagreb, na teren su izašle sve ekipe zagrebačkih vatrogasaca zbog poplavljenih ulica i zgrada. Jaka kiša poplavila je brojne prometnice i domove. Kako doznajemo od vatrogasaca odrađeno je 200 intervencija

Tijek događanja:

16:45 – Na Britanskom trgu koji je noć prije 'plivao', život se vratio u normalu, a posljedice poplave nisu vidljive. Tržnica je radila u subotu, a kako doznajemo od prodavača, bit će otvorena i u nedjelju.

"Imali smo potres i poplavu, sad još očekujemo samo požar da katastrofa koju je pretrpio Britanac bude potpuna ", kazao nam je prodavač Štef, a njegov susjed Ivan dodao kako poplavu nisu osjetili te da će tržnica normalno raditi.

15.00 - Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je izrazio sućut obitelji i kolegama vatrogasca Davora Kovačića, preminulog tijekom intervencije za vrijeme kišne nepogode u Zagrebu. "Davor i njegovi kolege pokazali su i u ovoj situaciji koliko su požrtvovni kada je potrebno pomoći drugim ljudima u nevolji", napisao je Milanović na Facebooku.

14.30 - Tržnica na Britancu danas radi normalno, a prodavači nam kažu da će raditi i sutra

14.15 - Ministar unutarnjih poslova izrazio je u subotu sućut obitelji i kolegama poginulog vatrogasca Davora Kovačića preminulog tijekom intervencije zbog nevremena u Zagrebu.

"U jučerašnjem nevremenu u Zagrebu, vatrogasci su kao i uvijek bili prvi koji su ljudima i gradu priskočili u pomoć.

Nažalost, izgubili smo Davora Kovačića iz DVD Kustošija, požrtvovnog vatrogasca koji je pomagao i u brojnim intervencijama nakon potresa u Zagrebu", objavio je Božinović na svom twitter profilu.

12:38  Invalid koji je ostao zarobljen u bujici u Miramarskoj ispričao kako ga je spasila slučajna prolaznica. 

Bez razmišljanja je skočila u bujicu i pomogla mi - kazala je. Više pročitajte ovdje.

12.33 - Vatrogasci su, također, malo odahnuli, no, njihova je postrojba trenutačno i u koroti jer je, podsjećamo, na intervenciji preminuo njihov kolega Davor Kovačić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kustošija. Same riječi hvale imaju za njega, kažu, jer je metropola zaista ostala bez jednog sjajnog čovjeka, supruga, oca i radnika.

- Požrtvovan, hrabar, vrlo vrijedan... Bio je tu u najtežim situacijama, posebice sad kad su se sanirale štetne posljedice od potresa - govori zapovjednik JVP Zagreb, Siniša Jembrih. A nedostajat će ovaj sjajan čovjek zasigurno i svojoj obitelji, posebice kćeri i sinovima koji su, kao i tata, neustrašivi članovi vatrogasne zajednice.

12.30 - "Voda se povukla i stanje se stišava te smiruje. Najviše su poplavom pogođeni prizemni stanovi i podrumi te poslovni prostori, posebice u centru. Iza nas je besana noć, a bilo je 60 naših ekipa na terenu",  kaže čelnik zagrebačke sigurnosti, Pavle Kalinić. Procjenjuje se, dodaje, da je bilo palo 70 litara kiše po metru kvadratnom.

12.35 - Evo kako izgleda poplavljena dvorana vrtića Budućnost u Mihanovićevoj ulici: (Video Mia Mitrović)

12.30 - Sanacija nakon poplave u Mihanovićevoj ulici (Foto Mia Mitrović)

Foto: Mia Mitrović

12.20 - Podvoženjak u Miramarskoj je sada otvoren za promet (Video: Mia Mitrović)

12:00 Gradski zastupnik Tomislav Stojak prozvao je gradonačelnika Bandića zbog loše komunalne infrastrukture. Više pročitajte ovdje.

11:00 Gradska uprava održala je izvanrednu konferenciju za medije kako bi izvijestila javnost o učinjenim sanacijama i šteti koja je zadesila grad. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je šteta minimalna te je istaknuo žaljenje zbog preminulog vatrogasca. Više pročitajte ovdje.

10:05 Vakula otkrio koliko je kiše palo u Zagrebu, a kaže da je u Varaždinu bilo još i više. Otkrio i kakvo nas vrijeme čeka dalje. Više pročitajte ovdje.

9:43 Zagrepčanka Mirna Mrčela tijekom jučerašnjeg nevremena u Zagrebu zajedno s vatrogascima je spasila vozača Josipa Šimića kojega je u Miramarskoj voda zarobila u autu i nije mogao izaći. Vidjela je kako auto tone pa se probila kroz bujicu vode, pomogla muškarcu da izađe na krov automobila te zatim isplivala s njegovom protezom jer, naime, čovjek nema nogu. Više pročitajte ovdje.

9:10 Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni u većem dijelu zemlje, uključujućo i središnju i sjeverozapadnu Hrvatskoj, izvijestio je jutros HAK.  Mogući su odroni pa HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Više o stanju na cestama pročitajte ovdje

8:36 Za promet je zatvoren podvožnjak u Miramarskoj. U tijeku je čišćenje prometnice koja će nakon policijskog očevida biti puštena u promet.

8:35 Nakon što je nevrijeme u jednom trenutku sinoć potpuno prekinulo javni prijevoz, Zagrebački holding javlja da su "na mreži javnog gradskog prijevoza stvorene sve pretpostavke za sigurno prometovanje i nema poteškoća na linijama ZET-a". Upozoravaju da su i dalje na snazi upozorenja za opasne vremenske prilike, ali niže razine od jučerašnje.

8:14 Poplavljena je i Klinika za dječje bolesti Zagreb. Popularna 'Klaićeva' tek se oporavljala od posljedica potresa, a sad ju je zadesila nova nepogoda. Djelatnici klinike pokušavaju sanirati poplavu, ali očito je da je počinjena velika šteta.

1/5

U Klaićevoj je poplavljena bolnička ljekarna, uništena je velika količina lijekova i sanitetskog materijala te zaštitne obuće i opreme.

- Šteta se trenutno popisuje, ali bjimo se da je vrlo velika. I sve to u trenutnu dok krpamo rane od potresa - kaže nam ravnatelj prof. Goran Roić.

>> VIDEO Poplavljena dječja klinika u Klaićevoj

7:54 Vodena bujica je uzrokovala je podizanje šahta za vodu i pucanje asfalta u Ulici Fraterščica pa je promet u tom smjeru onemogućen. 

1/7

7:48 Jaka kiša poplavila je domove mnogih građana.

Voda se stalno ispumpava, da nema vatrogasaca izlazila bi kroz prozore. Strahota - kazala nam je sinoć jedna od potresenih stanovnica Buzina.

Poplavljene su sinoć i brojne prometnice zbog čega je tramvajski promet bio u prekidu, a neki su zapeli u bujicama ispod podvožnjaka poput vozača u Miramarskoj kojeg su spašavali zagrebački vatrogasci. U istom problemu našla su se dva vozača mercedesa, jedan na Jankomiru, drugi u Strojarskoj.

>> VIDEO Jaka kiša paralizirala Zagreb

7.30 Da, ovako je sinoć izgledalo u pothodniku Importanne centra:

Foto: Snimio čitatelj

7:20 Većina od 200 odrađenih intervencija, odnosi se na ispumpavanje vode.

- Bilo je par spašavanja starih i nemoćnih ljudi, kao i iz podvožnjaka. Bio je i jedan požar u stanu koji smo na vrijeme ulovili - kažu nam iz VP Zagreb.

7:15 Zagreb se probudio uz tužnu vijest. Tijekom jedne od sinoćnjih intervencija vatrogasaca, preminuo je vatrogasac iz DVD-a Kustošija. Više pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 88

PU
paul-umpe
07:51 25.07.2020.

smjesno. prave se trzni centri i fura se glamur a infrastruktura jos od Franz Jozefa

IV
ivanjoksimovic
08:37 25.07.2020.

Problem prenaseljenosti koji ne prati infrastrukturni razvoj. Isti je problem i Beograda. Grad sa 3 mil stanovnika gradjen za 1 mil. Bas kao i Zagreb grad od 1. 5 mil gradjen za upola toga. Zato što je politika uništila selo. Ruralne sredine propadaju i narod se iseljava zbog posla u veće gradove, pa zbog nedostatka prostora ruše se lepe stare dvospratnice i grade desetospratnice, a kanalizaciona mreža ostaje ista, ona projektovana za dvospratnice. U Beogradu samo Novi Beograd nema taj problem, dok u starom delu grada pri velikoj količini padavina kolektori nemaju kapacitet da prime tu količinu vode.

DU
Deleted user
07:51 25.07.2020.

Zagreb zbilja nema sreće: potres, korona, hdz, bandić, poplava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije