Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogradonačelnica Zagreba

Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: Stajala je 1,8 milijardi kuna i imala niz štetnih posljedica

Zagreb: Danijela Dolenec o odluci suda o mjeri roditelj-odgojitelj
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
25.04.2022.
u 12:26

Sada slijedi neizvjesnost. Ako sud ubrzo ne donese konačnu odluku, možda će ići rebalans proračuna, kaže Dolenec

Visoki upravni sud u Zagrebu privremeno je obustavio izvršenje odluke o izmjenama mjere roditelj odgojitelj. To znači da će se isplata naknada od 1. svibnja nastaviti normalno, odnosno da neće biti smanjenja na iznos od 1000 kuna mjesečno.

Zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec obratila se javnosti u povodu odluke Visokog upravnog suda.

– Sada slijedi neizvjesnost i žao nam je što sud nije donio konačnu odluku. Slijedi neizvjesnost za grad Zagreb, ali i korisnike. Voljela bih da ishod nakon današnje odluke bude skora odluka o zakonitosti. U interesu svih je da ona bude što prije – kazala je Dolenec te dodala kako su sredstva za mjeru roditelj odgojitelj planirana za isplatu u svibnju, no ako nakon toga sud ne donese konačnu odluku, postoji mogućnost i za rebalans proračuna.

– Jer tu se radi o 40 milijuna kuna mjesečno. Za taj novac možemo napraviti novi vrtić - rekla je zamjenica gradonačelnika te napomenula da je na mjeru roditelj odgojitelj potrošeno 1,8 milijardu kuna, a da je ona imala niz štetnih posljedica – onemogućuje zapošljavanje žena i upis djece u vrtiće.

Dolenec je istaknula da je Grad Zagreb poslao upitnike 5800 korisnika mjere kako bi doznali njihove socijalne profile, no stigao je odgovor tek tri posto korisnika mjere.

Predstavnica roditelja odgojitelja pitala je Dolenec je li današnja odluka suda dovoljna da se ispričaju majkama koje su pretrpjele nasilje na internetu potaknuto odlukama gradskih vlasti

– Tomislav Tomašević i ja nikad, ni jednom riječju nismo govorili negativno o korisnicima ove mjere. Na nama je da obrazložimo zašto mjera nije bila učinkovita. Ne smatramo ni da je zdrava – odgovorila je Dolenec

Komentirala je i status Ivice Lovrića.

– Njega smo zatekli na mjestu posebnog savjetnika, mi smo to mjesto ukinuli, a sada je u tijeku nova sistematizacija da ga možemo zakonski otpustiti.

Inače, spomenutu odluku suda o mjeri roditelj odgojitelj priopćio je danas bivši pročelnik Ivica Lovrić.

Komentara 140

ST
stefj
12:24 25.04.2022.

Možda su mogli ukinuti mjeru za dalje, međutim, za ove kojima je ta mjera odobrena, grad ima status ugovorne stranke, tako da se ukidanje mjera može protumačiti kao jednostrani raskid ugovora. E a to ne ide samo tako... Ukinite mjeru za ubuduće, a ne za one koji je već primaju... I inače, tvrdnja da broj novorođenih od uvođenja mjere pada nije točna. Npr. 2018 ima više rošenih nego 2016, a i broj zahtjeva za upis u vrtiće 2021 je veći nego 2020... Tako da treba malo paziti s tvrdnjama i izjavama...

SN
Samo naprijed
12:17 25.04.2022.

Teški amateri…

MA
marta22
12:54 25.04.2022.

Nemojte više tupiti s vrtićima. Naime, većina majki odgojiteljica neće raditi za plaću od deset tisuća niti im je radno vrijeme od 9 do 5, a vikendi slobodni. Te žene rade za minimalac ili negdje oko toga, po trgovinama, u smjenama, do kasno navečer, vikendom kada vrtići ne rade. Jasno, o tome birokracija nema pojma . Tu i tamo se sažale nad kakvim psom i to je njihov maksimum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije