Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UDAR NA BUDŽET GRAĐANA

Zagrebački holding pred blagdane objavio: Voda poskupljuje 20 posto, u centru grada rastu cijene parkiranja

Uprava Zagrebačkog holdinga najavila poskupljenja
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
28.11.2022.
u 15:09

Od 1. siječnja 2023. u centru grada izjednačit će se cijene parkiranja u garaži s cijenama vanjskog parkinga u prvoj zoni, odnosno od 12 kuna po satu

Zagrebački holding predstavio je rezultate restrukturiranja i poslovanja u 2022. godini te planove za 2023. Ističe se kako je smanjen broj zaposlenika u administraciji za preko 700, da su uspješno reprogramirane sve kreditne obveze te da više ne prijeti nelikvidnost Zagrebačkog holdinga, kao i da je započela provedba novog sustava gospodarenja otpadom. Također, ističe se kako je, zbog inflacije i ulaganja u vodoopskrbu, početkom godine planirano povećanje cijena vode za oko 20% te će se od 1. siječnja izjednačiti cijene parkiranja u garažama Tuškanac, Langić, Petrinjska, Gorica i Kvatrić s cijenama vanjskog parkiranja u 1. zoni. Javne garaže, napominje se, ostaju jeftinije od privatnih. 

- Zatekli smo poduzeće na rubu bankrota, uz višak radnika u administraciji, manjak operativnih radnika, kao i zastarjelu opremu. Situaciju su dodatno otežale posljedice potresa i COVID-a te energetska kriza - istaknuo je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković

Ističe se kako je Holding, nakon godinu dana, uspješno proveo restrukturiranje te je "na putu ozdravljenja". 

- U skladu s predviđanjima, smanjen je broj zaposlenih u administraciji za preko 700 radnika. Holding je uspio reprogramirati sve kreditne obveze te mu više ne prijeti nelikvidnost, tj. nemogućnost vraćanja naslijeđenih kratkoročnih kredita. Uspostavljen je sustav racionalnog upravljanja troškovima. Primjer je zbrinjavanje glomaznog otpada koje su prije obavljale privatne tvrtke, a sada to radi ZGH, čime se štedi preko 40 milijuna kuna godišnje - navodi se. Uspješno je, dodaje se, pokrenut novi sustav gospodarenja otpadom. Iz Holdinga navode da je u prva dva mjeseca prodano 13 milijuna ZG vrećica

- Već sada, nakon manje od dva mjeseca, odlaže se 27% manje miješanog komunalnog otpada, a povećao se udio recikliranja. Imamo 40% više odvojene plastike, 36% više odvojenog bio otpada i 9% više odvojenog papira. Zbog toga, sljedeći tjedan kreće odvoz plastike i papira jednom tjedno za sve višestambene zgrade - tvrdi Novaković. 

Kao osnovni cilj grupe Zagrebački holding ističe se kvalitetno isporučivanje komunalnih usluga i odgovorno upravljanje novcem građana Zagreba. Dodaje se kako, nažalost, unutarnje rezerve više nisu dovoljne za amortizaciju inflacije i kriza. 

Poskupljenje usluga

Početkom 2023. godine, Vodoopskrba i odvodnja morat će, kako je priopćeno iz Holdinga, podići cijene vode za oko 20%, čime bi se prestali stvarati gubici te započeo nužni investicijski ciklus.

- Povećanjem cijena, fiksni dio naknade ostaje medu jeftinijima u Hrvatskoj, dok cijena kubika vode raste s 15,29 kuna na 17,75 kuna, što uključuje pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Bez iznosa za pročistač, Grad Zagreb i dalje ima nižu cijenu kubika vode od ostalih većih gradova u Hrvatskoj - navodi Holding. 

Od očekivanih oko 200 milijuna kuna tako prikupljenih sredstava, nastavlja se, oko četvrtine ići će na operativne troškove, a tri četvrtine na investicije. 

- Ujedno, Zakon o financiranju vodnog gospodarstva nalaže da se od 1. siječnja 2023. naknada za korištenje voda plaća po zahvaćenoj, a ne više po isporučenoj vodi. Podsjećamo, zbog desetljeća neulaganja u vodnu infrastrukturu, trenutno se u Zagrebu gubi oko 50% vode, što se značajno može smanjiti samo ozbiljnim investicijama. U pripremi je i Projekt Zagreb, vrijedan oko 2 milijarde kuna, koji će omogućiti obnovu i izgradnju značajnog dijela infrastrukture što će smanjiti pucanja cijevi i gubitke vode. Taj projekt planiramo prijaviti na financiranje iz EU fondova, uz očekivani udio sufinanciranja od 30%, što je također velika investicija. Zbog svega navedenog, podizanje cijena je nažalost neminovno - ističu iz Holding. 

Ujedno, od 1. siječnja 2023. u centru grada izjednačit će se cijene parkiranja u garaži s cijenama vanjskog parkinga u prvoj zoni, odnosno od 12 kuna po satu.

- I nakon te promjene, cijene u garažama Zagrebačkog holdinga bit će niže od cijena parkiranja u privatnim garažama koje su unatoč tome dobro popunjene. Radi se o promjenama koje utječu na manje od 5% ukupnog broja parkirališnih kapaciteta u gradu Zagrebu. S novim sredstvima, ZG parking će graditi nove garaže. istovremeno, u 2023. godini Zagrebački holding planira predstaviti novi sustav parkinga. 

- Navedene reforme i mjere ključne su za razvoj. Njima su trendovi preokrenuti, napravljeni su nužni rezovi i Zagrebački holding je pripremljen za daljnji, održiv razvoj. Građani uskoro mogu očekivati rast kvalitete usluga - zaključio je predsjednik Uprave ZGH Ivan Novaković.

Komentara 71

KL
Klavocin
15:20 28.11.2022.

Nijemci bi rekli partizanen banditen, a mi banda crvena

ND
Necijepljeni degenerik
15:51 28.11.2022.

Muahahahaha, pozdrav svim glasačima Senfa i Možemo.

LU
LudiAlen
15:38 28.11.2022.

Koja bagra to nisu istine. A većinu ljudi koju su otpustili su zvali i molili da se vrate natrag jer su otpustili ljude sa stvarnih poslova a ne ovih izmišljenih. Tako da sve skupa nisu napravili ništa a još su i zaposlili svoju žgadiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije