Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Utišali smo Bogdana pa je svoju najmiliju za stoti rođendan zapjevao Tadija

Naš je velik lirik volio da mu glumica Nada Subotić recitira pjesme. Naravno, uglavnom njegove
27. veljače 2018. u 19:06 0 komentara 594 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sava je samo u prolazu

Često u posljednje vrijeme hodam savskim nasipom. I gledam Savu, tu rijeku, tu vodu koja dolazi iz susjedne Slovenije i juri prema susjednoj Srbiji.

Zagreb Zagrebačke priče Od kafića do kafića i po kmici znam, gde krletka treba tića, Đukica je tam

U Sloveniji je bila još mala i nevina.

Zna li ta mala Slovenka na privremenom radu u Hrvatskoj da će je ondje dočekati onaj Dunav, koji ima međunarodno austrougarsko, a i bugarsko iskustvo, da će je zagrliti i da će zajedno s njime skončati u Crnom moru. Sigurno ona zna da je čeka crna sudbina, zato i ne mari za sebe, dosta je mutna i prljava, a ni mi je ne pazimo, ne uređujemo i ne čistimo. Nekada je veća, nekada manja… Najšira je bila 1964., sve do Savske ceste.

Inače, Sava je ovdje samo u prolazu. Ne zaustavlja se ni na granici.

Rijekama, bez obzira na to kakve su i kamo putuju, ne trebaju ni vize ni putovnice.

Jeste li i vi slušali te rečenice?

Strašno mi je u mladosti išla na živce rečenica starijih, pogotovo mojih roditelja: “Dobro, dobro. Vidjet ćeš ti kad dođeš u naše godine.” Jeste li i vi to slušali? Nažalost, sada ih više nema pa im ne mogu reći da su bili u pravu.

I ona druga me je nervirala, a i ta je bila istinita: “Kad odrasteš, kazat će ti se samo!”

A i ona treća mi još zvoni u ušima i ostvaruje se: “Sve će to tebi vratiti tvoja djeca.”

Znajući na kakav bi prijam naišle te rečenice, zasad još nijednu nisam rekao svojoj kćeri.

Vidjet će ona kada dođe u moje godine!

Milovo sam garave i plave

Velike sam razgovore za radio i na javnim tribinama vodio s Dragutinom Tadijanovićem. Posljednji je bio Doručak s autorom na Sajmu knjiga u Puli. Tada je uvaženi Tadijanović bio u stotoj godini.

Na takozvanoj slavonskoj turneji 1976. intervjuirao sam književnike Dragutina Tadijanovića i Juru Kaštelana, slikara Otona Glihu i tada mladog političara Vladimira Pezu. U to je vrijeme Tadija imao 70 godina, Jure Kaštelan 50.

ljudi zagrebačke priče Nije bilo mobitela, imali smo zvižduk. I svaka klapa svoj tajni znak

– Poštovani druže Tadijanoviću, što vama znači Tadeon? – upitao sam ga u Slavonskom Brodu.

– Tadeon, Tadeon? – zamislio se Tadija. – Šiljak, pa vi ste mene stvarno iznenadili. To je bio moj prvi pseudonim…

Prije sljedećeg nastupa u Vinkovcima Tadijanović mi je rekao da ga pitam opet ono isto, pa sam ga pitao.

– Poštovani druže Tadijanoviću, što vama znači Tadeon?

– Tadeon? Tadeon? Pa Šiljak, vi ste mene stvarno iznenadili…

I tako sam ja svake sljedeće večeri u drugom mjestu po njegovoj želji ponavljao isto pitanje, a moj dragi Tadija svaki se put iznenađivao.

A poslije nastupa gostoljubivi domaćini Slavonci priredili su nam prave fešte pa smo zapjevali i najmiliju Tadijinu koju znamo kao “Zbog tebe sam tarabe preskako”. To je pjesma pisca Josipa Kozarca koju je uglazbio Ivo Tijardović. Naslov je “Milovo sam”.

Milovo sam garave i plave,

Dosta cura za života svoga,

Al što tebe – to nijednu tako,

Curo draga iz sokaka moga.

U početku sam napisao da je uvaženi Tadijanović bio gost na tribini “Doručak s autorom” koju sam 16 godina vodio na Sajmu knjiga u Puli. Na kraju razgovora čestitao sam mu okrugli rođendan. Svi su ustali i pljeskali, a s CD-a je emitirana pjesma koju sam spomenuo.

– Tko ovo pjeva? – upitao me Tadijanović.

– Zvonko Bogdan.

– Ma, ja bolje pjevam.

Utišali smo Bogdana, Tadija je zapjevao. Zaista, glas mu je bio vrlo dobar. Za stogodišnjaka odličan! Pljesak je bio još jači.

Dragutin Tadijanović i njegova supruga Jela, poznata iz pjesme u kojoj joj nosi torbu u školu, stanovali su u Gajevoj ulici. Nakon njene smrti Tadijanović je još nekoliko godina živio u Gajevoj, a onda u Domu za umirovljenike na Peščenici, u nekadašnjem samačkom hotelu Park. Redovito ga je posjećivala glumica Nada Subotić. Nažalost, ni nje više nema. Pričala mi je da je Tadija volio da mu recitira pjesme. Naravno, uglavnom njegove.       

konjak zagrebačke priče Kad piće nudi netko tko ima beriva kao Krleža, bira se francuski konjak mikrofon zagrebačke priče Kuntarić je za pobjedu na prvom Zagrebfestu saznao u rovu kod Trsta vjenčanje zagrebačke priče Na vratima jednosobnog stana ima mjesta i za sedmo prezime
Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.