Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU PROJEKT

Tomašević: Zagreb će do kraja mandata imati vlastitu sortirnicu i kompostanu

Zagreb: Predstavljanje projekta smanjenja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
08.12.2021.
u 09:24

Ukupna vrijednost projekta je 93.973.317,60 kn, od čega je udio EU sufinanciranja 75.678.598,97, a provodi se od 10. studenog 2015. do 31. prosinca 2022. godine

U prostorijama Zagrebačkog velesajma s početkom u 9 sati održat će se početna konferencija EU projekta 'Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu'.

Konferenciji prisustvustvuje i gradonačelnik Tomislav Tomašević, a kako su napisali iz Grada, najavljenim projektom će se unaprijediti sustav odvojenog prikupljanja otpada te time postići smanjenje odlaganja miješanog komunalnog otpada sukladno obavezama propisanim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017. - 2022., povećanje odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada te smanjenje udjela biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta.

S terena izvještava Mia Mitrović. 

Ukupna vrijednost projekta je 93.973.317,60 kn, od čega je udio EU sufinanciranja 75.678.598,97, a provodi se od 10. studenog 2015. do 31. prosinca 2022. godine.

- Projekt ima za cilj unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom kroz smanjenje količina miješanog komunalnog otpada, povećanje stope odvojenog prikupljanja otpada na području Grada Zagreba i doprinos održivom razvoju i održivosti resursa. Ostvarenje ciljeva postiže se kroz aktivnosti nabave opreme i vozila za odvojeno prikupljanje, prijevoz i obradu otpada, unaprjeđenje informatičkog sustava za praćenje količina otpada te provedbu promotivne kampanje kojom se podiže razina osviještenosti svih građana o važnosti pravilnog odlaganja otpada. Podizanjem svijesti građana smanjit će se odvoz nepravilno odloženog otpada na odlagališta, što podiže kvalitetu života i doprinosi ekološkoj održivosti Grada Zagreba - napisali su iz Grada.

Tom prilikom se obratio i Tomašević koji je najavio velike promjene po pitanju gospodarenja otpadom. 

- Ovo je samo početak, znamo da tu zaostajemo za ostalim europskim metropolama i potreban nam je iskorak u tom smislu. Novi zakon nas i dodatno potiče da taj problem riješimo. Zagreb će uskoro morati donijeti odluku o prikupljanju otpada kako bi što više stimulirali tvrtke i građane da odvajaju otpad, a da što manje ostavljaju miješani otpad - kazao je.

- Čut ćemo i neke primjere iz Barcelone, Bruxellesa i Ljubljane jer mislim da je su to dobri primjeri, no ne možemo kopirati druge primjere, moramo donijeti i vlastita rješenja i tu će trebati vremena. Mi smo obećali da ćemo u najkraćem roku zatvoriti Jakuševac i da Zagreb ima svoju sortirnicu. Isto tako i vezano uz kompostanu, neadevatna je situacija da građani odvajaju biootpad da bi to po većim cijenama naplaćivala privatna poduzeća. Do kraja mandata Zagreb će imati svoju kompostanu i sortirnicu - kazao je. 

Komentara 14

CA
cavecanem
09:41 08.12.2021.

A drobilica, gdje nestade drobilica?

ST
stefj
10:27 08.12.2021.

U svemu ovome od početka nismo vidjeli računicu da li će to biti skuplje ili jeftinije. Jedino što znamo jest da ćemo plaćati komunalne usluge više i da će se zaposliti dodatni ljudi... Inače, vjerujem i da će trošak na kraju biti veći, jer će osim ljudi trebati platiti i koncesije i održavanje o još dosta stvari... Tako da je ovo promašen smjer koji svi mi skupo plaćamo...

Avatar javorko
javorko
10:38 08.12.2021.

to nas uopce ne zanima niti sam zbog toga glasao zanima me kada ces se rjesiti uhljebi iz zag uprave i holdinga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije