Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBALO JE KRENUTI 1. SRPNJA

Tomašević odgodio uvođenje novog sustava odvoza otpada! Poznat i novi datum

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević predstavio aplikaciju "Mentalno zdravlje"
Marko Prpic/PIXSELL
21.06.2022.
u 12:10

Vrećice još nisu nabavljene, Čistoća grca u problemima pa je odgoda sve izglednija

Gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju na kojoj je najavio odgodu uvođenja novog sustava odvoza otpada koji je trebao početi 1. srpnja. 

– Što se tiče uvođenja novog modela, podsjetit ću da je to jedan od najambicioznijih projekata u odvozu, Zagreb je jedini grad koji je krenuo u tom smjeru. Imamo desetak paralelnih procesa na kojima radimo i želimo da sustav bude dobro pripremljen, no ići ćemo na odgodu do 1. listopada – rekao je Tomašević. – Najveći trgovački lanci javili su se za distribuciju po minimalnoj marži i to Konzum, Tisak i Špar – odao je. 

– Radi se o minimalnoj marži od 25 lipa po vrećici i nadamo se da će se pridružiti i drugi lanci. Cijena se ne mijenja – dvije kune za vrećicu od 10 litara, 4 za 20 i osam za 40 litara, a bez obzira na inflaciju, držimo se cijene koja je minimalna i u tom smo smislu zadovoljni – istaknuo je. 

Tri puta produžavali smo rok za iskazivanje interesa za postavljanje boksova za javnu površinu, nastavio je. Do sada se prijavilo oko 4000 predstavnika suvlasnika. U tijeku je poziv za iskazivanje interesa za tipske boksove. U središtu grada postavljat će se podzemni spremnici, no to je kompleksan proces zbog cijevi i kabela. 

– Pronašli smo 20-ak lokacija za sada – otkrio je. Postoji 122.000 spremnika i kanti, što je nedopustivo, kako tvrdi, a dobar dio toga maknut će se s javnih površina. Priznao je i problem s odvozom komunalnog otpada. U zadnjih pet godina, naglasio je, Čistoća nije kupila ni jedan kamion. Riječ je potom preuzeo voditelj podružnice Čistoće, Davor Vić. 

– Neka od vozila iz sredine su 90-ih pa je teško predvidjeti kakvi će biti kvarovi, no Holding je stabilizirao poslovanje pa je sada lakše nabaviti dijelove. Raspisan je i natječaj za nabavu 15 novih vozila i to je dio trogodišnjeg plana za nabavu 60 novih vozila. Sada nam 17 vozila radi bez prestanka. Idemo i u najam vozila koja dolaze tijekom kolovoza – najavio je Vić. Govorio je i o nedostatku terenskog kadra u podružnici koju vodi. 

– Započeli smo proces zapošljavanja 50 komunalnih radnika i očekujemo da ćemo do kraja mjeseca sve oformiti – rekao je. Plastika koja je višak u ''plavom tjednu'' također se kupi. U rujnu kreće opsežna kampanja za pripremu novog sustava kojoj je cilj svakom korisniku objasniti novi sustav. Uvest će se i bonusi za one koji odvajaju dovoljno, kao i kazne za prijestupnike. Edukacije će biti i u gradskim četvrtima, imali smo sastanke u GČ i MO. I s time se kreće u rujnu. Odgodu Tomašević ne smatra porazom s obzirom na to da se radi o radikalnoj promjeni. 

– Zagreb ima više spremnika nego što neki gradovi imaju stanovnika, a mi ih sve digitaliziramo – dodao je Tomašević te obećao da će sve biti spremno do 1. listopada. Novinari su pitali o odvozu komunalnog otpada koji, navodno, na nekim mjestima u gradu kasni i po dva tjedna.

– Te informacije nisu točne, nije istina da negdje nismo bili dva tjedna. Zna se dogoditi da jednom preskočimo, no dva tjedna nije točno jer imamo evidenciju gdje smo sve bili. Možda je to pojedinačni slučaj, no mi nemamo takva saznanja – rekao je Vić. 

Priznao je i da se odbijaju na reciklažnim dvorištima, no da nije riječ o fizičkim osobama već o privatnim firmama kojima ona nisu namijenjena. Koliko ljudi nedostaje u Čistoći, nisu otkrili. Riječi je bila i o reviziji ugovora unutar koalicije sa SDP-om.

– Kada bude vrijeme za to, razgovarat ćemo, ali ne preko medija. O tome ću razgovarati s predsjednikom zagrebačkog SDP-a – rekao je Tomašević. 

Komentara 34

Avatar Zavratnica
Zavratnica
11:28 21.06.2022.

Ekotalibani i lumpenproleterijat iz NEMOŽEMO udaraju na džepove Zagrepčana u jeku najveće svjetske krize nakon Drugog svjetskog rata.

ST
stefj
12:04 21.06.2022.

Vidimo da samo rade novi problem, a uz to i poskupljuju odvoz otpada. Što se tiče samog zbrinjavanja, apsolutno ništa se nije promijenilo... Bez obzira na nevjerojatnu podršku u medijima, na sve strane se vidi nesposobnost ekipe. Uče se raditi na Zagrebu, to im je prvi posao gdje moraju biti i konstruktivni, prvi posao gdje moraju nešto raditi, dati neke rezultate... A jedino što smo dobili od njih su poskupljenja, ukidanja, smanjenja razina usluge, probleme s održavanjem grada i sl. Užas...

RS
rafael.sucic
11:27 21.06.2022.

Ma riješit će oni to do 2030 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije