Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Invazivni alergen

Ured za zdravstvo upozorava građane na pojačanu koncentraciju peluda ambrozije

Ambrozija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
14.08.2020.
u 16:51

Prijavu pojave ambrozije građani mogu podnijeti putem Gradskog ureda za zdravstvo, Odjel zdravstvene ekologije na e-mail zdravstvena-ekologija@zagreb.hr i na tel 01/6585-325.

Gradski ured za zdravstvo i ove godine provodi projekt "Zagreb bez ambrozije" s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi suzbijanja i iskorjenjivanja ove štetne, invazivne, korovne biljke.

Ambrozija je najpoznatija invazivna korovna biljka zbog negativnoga učinka na ljudsko zdravlje jer njezina pelud predstavlja najjači poznati alergen današnjice.

Ovisno o godini, zastupljenost peluda ambrozije u Zagrebu iznosi oko 11,5% od ukupnoga peludnoga spektra. Ambrozija je biljka ljeta čiji pelud prevladava u zraku tijekom kolovoza i rujna. Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti.

Zbog toga Grad Zagreb poziva građane, posebice one kojima ambrozija izaziva alergijske reakcije, da redovito prate alergijski semafor i bioprognozu na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i sukladno tome organiziraju. Besplatno mogu preuzeti i mobilnu aplikaciju Peludna prognoza.

Obveza uklanjanja ambrozije je propisana Naredbom o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, Gradskom
Odlukom o komunalnom redu te Odlukom o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje poljoprivrednih rudina, naglašavaju iz Gadskog ureda za zdravstvo.

Prijavu pojave ambrozije građani mogu podnijeti putem Gradskog ureda za zdravstvo, Odjel zdravstvene ekologije na e-mail zdravstvena-ekologija@zagreb.hr i na tel 01/6585-325.

Komentara 1

BA
barica56
08:37 15.08.2020.

Ured bi mogao upozorit nadležne i privatne osobe da uklone ambroziju al dok nema kazni nikog nije briga sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije