Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošetali smo "Okolo"

Umjetnički projekt zašarenio je metropolu: Prođite uz ružičaste golubove i otkrijte figurice na osam lokacija

Zagreb: Instalacija "Ponjava" Damira Begovića postavljena ispod Dolca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/39
23.08.2023.
u 15:06

Začetnice projekta Ana Mikin i Tina Kovačiček svoj su rad posvetile slavnoj fotografkinji Slavki Pavić, a uključio se i francuski Ememem, koji kolorističkim mozaicima uljepšava napuknute pločnike, kolnike i fasade po cijelome svijetu

Kaptol, Dolac, Ilirski trg, Gajeva, Ilica, Tomićeve stube, Krvavi most... To su samo neke od popularnih zagrebačkih lokacija čije su pomalo skrivene kutke i ove godine odlučili zašareniti brojni lokalni, ali i međunarodni umjetnici i dizajneri. S krajem ljeta šesti se put u metropolu vratio mnogima omiljeni umjetnički projekt Okolo, za koji su, u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom, zaslužne "Nas dve", odnosno Ana Mikin i Tina Kovačiček.

Kružni tok kod placa

– Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik, Okolo oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici – ističe Ana Mikin.

VEZANI ČLANCI: 

U jedinstvenu šetnju možete se zaputiti do 30. kolovoza, a krenete li, primjerice, prema Dolcu, pažnju će vam privući instalacija "Narodni grafiti Ponjava", tekstilni rad dizajnera Damira Begovića, Brođanina koji je inspiraciju pronašao u rodnom kraju i etnografskim motivima. Na žalost, jučer su je, kako doznajemo, pronašli srušenu, no neoštećenu, pa su poručili kako će je vratiti na lokaciju.

Na glavnoj gradskoj tržnici naići ćete i na interaktivni humoristični plakat, odnosno intervenciju pod nazivom "Kružni tok", koju je ondje postavio Zagrepčanin Pavao Kuharić. Instalacije oko kojih ćete hodati, čitati i istraživati, baš kao na kružnom toku, s idejom da potakne javnost da ponovno prihvati pojedine dijelove gradske arhitekture kao simbole metropole, postavio je i na Splavnici te u Praškoj ulici.

23.08.2023.,Zagreb - Projekt Okolo. Na stupovima na Dolcu te Trgu bana Jelacica na uglu sa Splavnicom i Praskom ulicom, niknut ce sest interaktivnih humoristicnih plakata povezanih u "Kruzni tok". Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Nekoliko kutaka metropole ovih je dana postalo dom i minijaturnim figurama španjolskog umjetnika Isaaca Cordala. Intervenciju kojom komentira moderno društvo nazvao je "Pomrčina cementa", a malene je rukotvorine smjestio na čak osam lokacija. Figura proćelavog, sredovječnog i pomalo namrgođenog muškarca tako će vas s visine promatrati na Kaptolu kod kućnog broja četiri, na adresi Dolac 2, kod Tomićevih stuba i prolaza, u Ilici kod broja 12, kod Zakmardijevih i Malih stuba te Krvavog mosta.

21.08.2023., Zagreb - Umjetnicki projekt Okolo. Instalacija "Pomrcina cementa" Isaaca Cordala, na tri lokacije po gradu. Radi se o malim figuricama covjeculjaka, sredisnji lik je stereotipni sredovjecni, celavi, uniformirani muskarac u sivom odijelu. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

– Okolo podržavamo od njegova prvog izdanja 2018. jer smatramo da ovakav oblik umjetničkog izričaja pridonosi našem kulturnom bogatstvu i raznolikosti te dodatno obogaćuje turističku ponudu. Zagreb je, naime, iz perspektive turizma destinacija suvremenog umjetničkog stvaralaštva i predvodnik urbane kulture u Hrvatskoj, a Okolo inspirativnim instalacijama umjetnika stvara poseban doživljaj javnih gradskih prostora, i to na neinvazivan i održiv način. Projekt raste iz godine u godinu, stoga me veseli da će se i ovog kolovoza predstaviti nove urbane intervencije koje svojom originalnošću potiču na promišljanje te time pridonose podizanju svijesti o vrijednostima i utjecaju umjetnosti na našu svakodnevicu – istaknula je direktorica gradske Turističke zajednice Martina Bienenfeld.

Točno u podne u Gajevoj

Autorice projekta koji podržavaju i Grad, Ministarstvo kulture i medija te Fotoklub Zagreb Ana Mikin i Tina Kovačiček odučile su pak intervenirati na Kaptolu 1, u Šoštarićevoj 4, u Varšavskoj 5 te na Zakmardijevim stubama, a svoj su rad posvetile slavnoj zagrebačkoj fotografkinji Slavki Pavić.

23.08.2023.,Zagreb - Projekt Okolo. Izlozba "Foto dnevnici Slavke Pavić" na cetiri lokacije. Dizajnerice "Nas dve" posvecuju fotografsku intervenciju velikoj hrvatskoj i omiljenoj zagrebackoj fotografkinji specificne autorske poetike, Slavki Pavic, iza koje je vise od 70 godina zabiljezavanja gradskih prizora i fotografskih eksperimenata. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

– Kroz više od 20 fotografija velikih formata koje dokumentiraju važan djelić zagrebačke svakodnevice, postavljenih na plakatnim mjestima u nizu, odlučile smo obilježiti njezino umjetničko stvaralaštvo i specifičnu poetiku – kaže Ana Mikin.

Zagonetni francuski Ememem, koji već nekoliko godina tijekom kasnih noćnih sati svojim djelima zacjeljuje ulice Lyona, ali i srca njegovih stanovnika, gostovanjem u metropoli odlučio je popraviti stube u prolazu hotela Jägerhorn te Ilicu kod broja 14, a kako je to zamišljeno, moći ćete pogledati od petka. Na Ilirskom trgu, gdje se nekoć odmaralo u hladovini stabala, a osvježenje tražilo u vodi iz zdenca, ovih ćete dana prošetati ispod "Valova", kako je svoju umjetničku instalaciju nazvala Ida Blažičko.

VEZANI ČLANCI: 

Inspirirana letećim simbolima metropole, golubovima, koji se vinu u zrak na pucanj Gričkog topa, Čakovčanka s adresom u Zagrebu Ivana Mrčela svoje je ružičasto jato odlučila smjestiti kod hotela Dubrovnik. Instalacijom "Točno u podne" poziva posjetitelje da se pridruže jatu i preuzmu dio njihova optimizma.

21.08.2023.,, Zagreb - Instalacija Ivana Mrcele, u sklopu projekta Okolo, "Tocno u podne" u Gajevoj ulici ispred Hotela Dubrovnik. Naziv rada je hommage Zagrebackim golubovima koji se vinu u zrak kada Gricki top pukne tocno u podne. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

A da ljeto može trajati vječno, svojom intervencijom u prolazu kod Tomićevih stuba pokazat će vam Jelena Malenica. "Beskrajno ljeto" višeosjetilna je instalacija kojom je prolaz ispod Uspinjače pretvorila u bogato polje suhog cvijeća, a za izradu se poslužila biljem iz šibenskog zaleđa. 

Komentara 2

RA
Raff2
17:02 25.08.2023.

Jesu li te ponjave reklama za ćevape ili?

GO
gordan0810
16:41 23.08.2023.

Jako lijepo d se barem jedan dio grada uređuje, nekako to uvije bude centar grada, a ostali dijelovi... A istovremeno se Novi Zagreb ne kosi i ne ucrtava se horizontalna signalizacija po cestama. Glavno da gradonačelnik priča kako ima višak u proračunu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije