Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vikend u Zelini

Jedinstvena šatorijada oduševila posjetitelje: 'Nije teško doći iz Mađarske. Svi se druže kao da se oduvijek znaju'

U Svetom Ivanu Zelini održava se šatorijada
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/9
21.08.2023.
u 08:47

Okupljanje u lokalnom parku pravi je gušt, govore nam sudionici šatorijade, jer tri se dana ondje druže, pjevaju, rade roštilj, peku sljezove kolačiće i spavaju pod zvijezdama

Veseli zabavljači koji su do ranih jutarnjih sati podizali atmosferu, Zagrepčani koji su u Zelinu produžili nakon ljetovanja, Katalonac zaljubljen u pitoreskne obronke i kvalitetnu domaću kapljicu pa čak i gradska maca koja je sramežljivo provirivala iz sigurnosti šatora. Društvo je to koje se tijekom vikenda okupilo na šestom izdanju sada već dobro znane Zelinske šatorijade. U petak su se postavljali prvi šatori u parku pored Športsko-rekreativnog centra i uskoro je niknuo pravi mali grad ispunjen dobrom energijom, pjesmom i rekreacijom.

Dobra atmosfera uz zagorske popevke

Zagrebačka obitelj Ivčević dio kolovoza ljetovala je na Visu, a prilika da još pokoji dan s djecom provedu u prirodi privukla ih je na ovu jedinstvenu trodnevnu manifestaciju u Zelini.

– Na šatorijadi smo debitanti. Svake godine se dvoumimo hoćemo li doći i inicijalno smo si čak našli i ekipu, a onda su oni u posljednji tren odustali. Pa ipak, ovo je bila prilika da se mi roditelji malo podružimo u miru i bez užurbanog rasporeda koji nas prati u Zagrebu, a klincima je super došlo za sklapanje nekih novih prijateljstava – govore nam Ivčevići koji su si uz dva šatora za svoju peteročlanu obitelj instalirali i viseću mrežu kako bi hedonizam okružen raskošnim zelenilom bio na vrhuncu. Govore nam i kako je poseban gušt okupiti se u smiraj oko logorske vatre i peći kukuruz i sljezove kolačiće.

U Zelini se, doduše, nije samo ljenčarilo već je subotnje i nedjeljno jutro bilo ispunjeno vježbama rastezanja, a klinci su se, osim razonode u uređenom parku, mogli priključiti i odbojci na pijesku, graničaru te natjecateljskim igrama koje je organiziralo zelinsko Društvo Naša djeca. Kuhao se i mirisni grah, a uz pripremljena drva i pribor moglo se i roštiljati.


>>VEZANI ČLANCI: 


Svoje je mjesto na šatorijadi pronašao i Isidre de Diago, Katalonac s adresom u susjednoj nam Mađarskoj, koji će za sebe reći da je napola Zelinčanin. Zagrebačka županija osvojila ga je ponajviše svojom jednostavnošću i prirodnim ljepotama.

– Posljednje tri godine redovni sam gost na šatorijadi, ovdje imam prijatelje s kojima rado bicikliram, obilazim šumu, uživam u dobroj hrani i piću. Šator, doduše, ne posjedujem, pa sam se morao snaći i prenamijeniti kombi koji mi sada služi kao sobica pod zvijezdama. Najviše me oduševljava topla atmosfera, svi se druže kao da se poznaju sto godina – komentira De Diago koji nam priznaje da je uživao i u melodijama Dalmacije te zagorskim popevkama koje su dolazile iz obližnjeg šatora.

A za njih je bilo zaslužno najbrojnije društvo, njih čak 23, što članova obitelji, što prijatelja, koji su se okupili, kao i svake godine, na druženju kod ŠRC-a. Tradicionalno su roštiljali, razmjenjivali dojmove s ljetovanja i, naravno, bili odgovorni za dobru atmosferu. – Ovo nam je pravo veselje, redovito dolazimo iako većina živi na pet minuta autom od parka. Ta tri dana se maknemo od digitalnih čudesa koja su nam okupila svakodnevicu, pjevamo, razgovaramo, kartamo i guštamo u dobroj hrani – govori nam veselo društvo.

Više od sedamdeset entuzijasta kod ŠRC-a

U njihovoj je pjesmi, priznaje nam njezina vlasnica Maja, uživala i zagrebačka kućna mačka Toto.

– Nisam je mogla ostaviti da tri dana čami sama u stanu na ovim vrućinama pa sam je odlučila povesti na kampiranje. Kažu mi i da je to prva i dosad jedina maca na šatorijadi. Sramežljiva je i ne voli baš izlaziti, ali navečer je njezino vrijeme pa uspijemo malo i prošetati. Ovo je dobra prilika i za mene i za nju da malo provedemo vrijeme u prirodi, mislim da nam toga u ovom užurbanom svijetu baš nedostaje – govori Maja.

>>VIDEO: Pogledajte kako je bilo an Zelinskoj šatorijadi 

A s time se slaže i Sanja Leskovčak, socijalna radnica preko dana i fitness-trenerica preko noći, koja je vodila jutarnje razgibavanje u Zelini. – Svima nam nedostaje spontanosti, a šatorijada je prava prilika da vikend uz televiziju i društvene mreže zamijenimo druženjem na svježem zraku. Ljudi se pitaju kako se tu sad tuširati, što je s komarcima, što ima za jelo, ali treba samo spakirati stvari i probati i svima se uvijek svidi. Zelina je predivna i mi koji živimo ovdje nekad to zaboravimo pa mi je gušt vidjeti dobru atmosferu u našem malom mjestu –smatra Leskovčak.

Ovogodišnja šatorijada, unatoč tome što je dosta prijavljenih odustalo zbog straha od kiše i nevremena, prava je oaza mira kojoj se većina rado vraća, a mnogo je onih do kojih je prvi put doputovao dobar glas o ovoj manifestaciji, govori direktorica zelinske Turističke zajednice Marinka Zubčić Mubrin.

– Tijekom vikenda parkom ŠRC-a prošlo je sedamdesetak sudionika, iako ih je inicijalno bilo prijavljeno više od sto, ali s druge strane atmosfera je intimna i opuštena, kao u kakvom zelenom utočištu udaljenom tek pola sata vožnje od Zagreba – zaključuje M. Zubčić Mubrin.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije