Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Šumoborci planiraju u ovoj godini posaditi čak 80.000 novih sadnica

14.03.2022.
u 21:16

Započela je nova sezona pošumljavanja u kampanji Šumoborci, a projekt provodi Savez izviđača Hrvatske

Čak 8000 novih sadnica hrasta posađeno je ovaj mjesec u šumi Marča kod Kloštar Ivanića i u šumi kod Draganića. Zasluga je to mladih volontera koji djeluju u sklopu novu sezone “Šumoboraca”. Riječ je o kampanji, odnosno volonterskom programu pošumljavanja koji se odvija u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog hrvatskog programa neutralizacije ugljičnog dioksida sadnjom stabala. Projekt provode Savez izviđača Hrvatske, agencija HEARTH i Hrvatske šume kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena

– U sklopu projekta, osim akcija pošumljavanja u kojima sudjeluju izviđači, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, ali i svi drugi zainteresirani građani, održavaju se i edukativne radionice u školama na temu klimatskih promjena, važnosti šuma i zaštite okoliša – poručuju iz Saveza izviđača Hrvatske koji djeluje u suradnji s Rezolucijom Zemlja, najvećom ekološkom akcijom u Hrvatskoj koju je pokrenuo Večernji list. 

Savez je prve akcije s volonterima Šumoborcima započeo krajem prošle godine kada je u nepuna dva mjeseca više od 1500 Šumoboraca, uz pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, posadilo 26.000 novih sadnica na lokacijama u okolici Zagreba, Velike Gorice, Ivanić Grada i na otoku Čiovu. Uz akcije pošumljavanja, održane su i 24 edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama u suradnji s udrugom Tatavaka, Hrvatskim šumama i Ravnateljstvom civilne zaštite.

– Kroz kampanju Šumoborci, omogućavamo djeci i mladima, ali i svima drugim zainteresiranima, da uz pomoć šumarske struke posjete šume, uče o njihovoj važnosti, ali i ranjivosti te uvide da su klimatske promjene prisutne svugdje oko nas. Pritom, sadnjom novih sadnica zajedno pomažemo obnovi šuma i nastanku novih šumskih sastojina koje ćemo ostaviti generacijama iza nas – izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske. Iz Hrvatskih šuma naglašavaju pak kako Hrvatske šume godišnje posade preko 9 milijuna sadnica, ali da je svaka sadnica koju dođu posaditi volonteri izuzetno vrijedna jer pomaže u podizanju svijesti o važnosti šuma i brizi za okoliš.

Već ovog tjedna akcije pošumljavanja se nastavljaju uz pomoć stotina novih Šumoboraca i tisuća novih posađenih sadnica, a najavljeno je kako je cilj posaditi 80.000 sadnica na više lokacija u Hrvatskoj. 

Komentara 1

TI
tico123
06:51 15.03.2022.

imamo predivnu zemlju samo ju političari kvare i dalje iskvaruju njima je bitna njihova guzica a ne narod koji rinta za njih i za ovu jadnu napačenu državu imam gotovo sve a oni gledaju samo sebe i zbog toga nejdemem više nikad na izbore jer nemam kome dat glas niti ja i nitko iz moje kuče mada to njima ništa neznači oni se međusobno posvade a i dogovore za razne miliune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije