Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uče peći pastrve u glini, datulje u medu...

Uz školu kulinarstva bit će održana i dodatna radionica posvećena izradi predmeta od pruća i slame.
16. rujna 2010. u 08:00 0 komentara 10 prikaza
Radionica
Foto: VL

Arheološki park u Budinjaku ovog će vikenda ponovo ispuniti mirisi pretpovijesnih, rimskih, srednjovjekovnih i tradicionalnih žumberačkih delicija. Razlog - šesta radionica “Tisućljeća kulinarstva”, ove godine obogaćena programom tradicijske izrade predmeta od pruća i slame “Lucanjka, procanj, pejarac”. Što će se sve sljedećih dana u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje događati upitali smo stručnu savjetnicu Parka, arheologinju Morenu Želle.

– Program će početi u 10 sati, dvosatnim obilaskom 4,2 kilometra duge Staze kneževa, a zatim se nastaviti u Ekocentru Budinjak predavanjima Tradicijski obrti kao dio hrvatske kulturne baštine, Tradicija košaraštva i Uzgoj i obrada materijala za izradu košara – najavljuje M. Želle i dodaje da će same radionice započeti tek u 12 i trajati sve do 18 sati. Dok će radionica neobična naziva “Lucanjka, procanj, pejarac” polaznicima omogućiti da tehniku izrade predmeta nauče od lokalnog stanovništva, koje se tom tradicijskom granom bavi već dugi niz godina, “Tisućljeća kulinarstva” zainteresiranima će i ove godine otkriti čitav niz najukusnijih recepata iz originalne kuharice rimskog autora Apicija.

– Jedno od najatraktivnijih jela i ovaj će put biti datulje u medu i papru te pretpovijesna pastrva, koja se nakon začinjavanja solju i majčinom dušicom zamata čičkovim listom i peče u tankom sloju gline – objašnjava Morena Želle, dodajući da polaznici radionica većinu začina skupljaju sami s voditeljima na okolnim obronicima. Kako postati polaznik radionice? Dovoljno je, kaže M. Želle, svoje mjesto rezervirati pozivom na telefonski broj 33 27 682 ili mailom poslanim na adresu arheolog@pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr. Sudjelovanje odraslih osoba naplaćuje se 40 kuna, dok djeca mlađa od 12 godina radionicu pohađaju besplatno.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.