Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Skupštine

Počela rasprava o rebalansu proračuna, Ferdelji: Ovaj proračun nema veze sa stvarnošću

34. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.06.2020.
u 12:51

Kao što su i najavili, HDZ je danas predložio da se točka dnevnog reda o prodaji 49-postotnog udjela u tvrtki APIS IT Republici Hrvatskoj skine s dnevnog reda, no Bandić je to odbio.

Umjesto preko Hangouts Meeta, kao prošli puta, današnja sjednica Gradske skupštine održava se fizički, i to u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Glasa se, kao i inače, elektronski, no zbog tehničkih poteškoća zastupnici su o uvrštavanju hitnih prijedloga odlučivali na stari način, kartonima i rukama. 

Kao što su i najavili, HDZ je danas predložio da se točka dnevnog reda o prodaji 49-postotnog udjela u tvrtki APIS IT  Republici Hrvatskoj skine s dnevnog reda, no Bandić je to odbio.

- Na tome radimo dvije godine - ako se nešto dogodilo preko noći, ja za to ne znam i zato ostavljam na dnevnom redu, a svatko će glasati po svojoj savjesti - rekao je Bandić, a prijedlog nisu prihvatili ni zastupnici, pa je točka je ostala na dnevnom redu. 

Od prijedloga koji su pristigli po hitnom postupku na dnevni red uvršteni su prijedlozi poputt onog zastupnika Marka Torjanca koji je zatražio da se izvan snage stavi zaključak koji je stavio izvan snage izvan snage Zaključka o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad.

16:20 - Tomislav Tomašević replicirao je zamjenici gradonačelnika Pavičić Vukičević koja je navela da se u objekte ulagalo 900 milijuna kna u posljednje tri godine, a na to da se za proteklih nekoliko godina trošilo 12 milijuna kuna godišnje na predškolske objekte a to je, kaže, jedno Ljeto na Savi. 

16:15 -  Vladimir Andrić (HSLS) bavio se matematikom proračuna, naglasivši da smo upravo uzeli najviše sredstava onima kojima je to najviše potrebno - školstvu, predškolstvu, kulturi i sportu. 

- Upravo sad dok nije bilo škola i aktivnosti vrijeme je da se u te strukture ulože novci. A to nismo napravili, već smo te novce preusmjerili onima kojima je  to povećanje dohotka. To govori da Grad ne razmišlja o svojim građanima - kazao je. 

16:05 - Davor Filipović (HDZ) također je rekao da je rebalans nedovoljan, a dodao je da će potrebno, kako je najavio Bandić, biti potrebno ići na nove rebalanse. Rekao je i da će HDZ podržati ovakav rebalans. 

16:00 - Anka Mrak Taritaš (GLAS): -  Mi smo ušli u četvrtu godinu mandata i Skupštine i naučili smo se o tome kako ide taj igrokaz vezan uz proračun. Prvo lista želja, pa amandmani, pa kad je rebalans onda se vidi da su amandmani samo da se ne realizira ništa, pa onda rebanals, i onda proračun za sljedeću godinu. Ovaj proračun mogao bi se opisati rečenicom - selo gori, baba se češlja. Nema da omane oni koji su gradonačelniku važni. Oni koji i dalje ostaju su pročistač, žičara i rotor. Ovaj rebalans se ponaša kao da grad nisu zadesili dvije katastrofe, COVID i potres koji je nakon 140 godina zaista bio ozbiljan. Proračun se ponaša kao da nema pada osobne potrošnje i privatnih investicija. 

15:50 -  Vladimir Ferdelji kaže da je  ovo iznuđeni proračun koji nema previše veze sa stvarnošću, a kroz njega se reflektiraju budući potezi koji će se događati po Zagrebu. Donosi se u trenutku pandemije, potrese i nakon 10 milijardi kuna zaduženja koji je grad kroz godine diknuo. Treba se napraviti krizni menadžment, a ovdje se donosi šminka kao da se ništa nije dogodilo. Što se tiče poreza na dohoddak i prireza koji su najizdašniji prihodi, a ako se doda komunalna i ostale naknade manje za 40 milijuna, u stvari potpuno nerealno ocjenjena događanja kako će se odvijati ključni porezni prihodi u ovoj godini. 

Rebalans se odvija tako da je obrazovanje izgubilo 101 milijun, predškolstvo 46 milijuna, osnovno školstvo 34 milijuna, srednje 21 milijun. Istovremeno kultura je izgubila 47,9 milijuna, sport 67,2 milijuna, samouprava 40,7 milijuna, gospodarstvo samo 31 milijuna ali prije svega zato jer u temeljnom proračunu nije ukalkulliran povrat kredita ZET-a od 102 milijuna. Predviđeno je za gospodarstvo da ćemo za pročistać potrošiti 128 više od 130 planiranih dosad. To je jedan dosta čudan splet događaja. I dalje mislim da ovaj plan nema veze s time šta će se dogoditi. 

15:37 - Mudar gospodar bi stavio malo više sredstava u rezerve, promislio bi da li stvarno treba investirati dalje u vleike projekte od kojih građani neće imati izracvne koristi. Što znači imati 150 milijuna kuna uštede, kad govorimo o procjeni 40 milijardi kuna štete? - pita Marijana Sumpor (Nezavisna lista Zagreb) 

15:20 - Sjednica Skupštine je službeno i počela, a prva je točka Rebalans proračuna, prvog od nekoliko kako je ranije najavio gradonačelnik Bandić. 

- Kod nabrajanja razloga zašto idemo u rebalans proračuna, ako pogledamo najveće "dobitnike" u ovom rebalansu, pročistač je 130 milijuna, saniranje posljedica potressa je 114 milijuna, rotor je 65 milijuna, COVID pandemija i troškovi uz to 43 milijuna, obnova pročelja vjerskih zajednica  13 milijuna i žičara 7 milijuna  Kad gledamo redosljed "dobitnika" bilo bi ispravno reći da u rebalans ulazimo zbog - osiguranja sredstava za poslovne partnere našeg gradonačelnika, drugo je za saniranje posljedica potresa, a treće je za pokriće troškova borbe protiv pandemije u prvom valu, jer smo čuli da će doći drugi pa zato idemo odmah na izbore - kazao je Stanko Kordić. 

14:00: HNS-ov Tomislav Stojak pita što je s problemom u Rudešu, gdje se tridesetak obitelji nakon svake kiše kupa u fekalijama. Jučer je potpuno iznenada, kaže, došla informacija da je predsjednik Mjesnog odbora Rudeš dao ostavku jer se mjesecima ne rješava taj problem, unatoč Bandićevom obećanju da će se to promptno riješiti. 

- Prekosutra ću biti u Rudešu s Igorom Dundjerom, predsjednikom mjesnog odbora - kazao je Bandić, a Marina Galijot, direktora Vodoopskrbe i odvodnje, objasnio je da je bilo nekoliko sastanaka sa stanovnicima Rudeša te da su izvedeni elaborati za svaku od stotinu kuća. 

- Nekakvo trajno rješenje rješavanje je dotoka oborinskih voda iz Svete Nedelja preko Jankomirskog mostga i konačno ispusta Horvaćanska u rijeku Savu, a što se tiče samog Mjesnog odbora Rudeš redovno se čiste javni kanali koji gravitiraju Rudešu - kaže Galijot.  

Proglašena je stanka do 15 sati. 

13:50: Stanko Kordić (GLAS) napominje da postoje problemi s plaćama u Holdingu, Gradu i proračunskim korisnicima, tamo je 24 tisuće zaspolenih. 

- Mi sa sindikatima pregovaramo 21 godinu i nikad nije bilo da ljudi nisu dobli plaće. Tako će biti i za šesti mjesec i svaki naredni. Izvještavat ćemo vas, zasad ide sve po planu - odgovara Bandić. 

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš pitala je zašto oni koji su dobili od Grada stan u najam nakon potresa moraju plaćati zaštićenu najamninu, dok oni koji su dobili pomoć od države pri najmu stana ne moraju plaćati ništa. Zašto nisu isti kriteriji? 

- Stvari su puno slojevitije, nije to tako jednostavno. Grad Zagreb je predložio sukladno svojim ovlastima odluku da iziđe ljudima koji su najpotrebitiji da im dodjeli stan u najam. Ne stan na tržištu već svoj stan i to onima koji nemaju nikakvu drugu nekretninu i ne mogu se vratiti doma, da imaju djecu i nedajbože bolest. Takvih je trenutno ispunilo kriterije njih 11. Pozdravljam odluku vlade da oni koji se jave na natječaj da im se pomogne. Ne vidim razloga da se to kosi i da se nisu trebali usuglašavati kriteriji - odgovorio je Bandić. 

13.25: Kazimir Ilijaš (HDZ) Traži od pročelnika Lovrića informaciju da li se nastava u školama obavlja redovno, a što se tiče Osnovne škole Petra Zrinskog, traže da se nastava odvija u izdvojenim objektima, u lokacijama koje su bliže mjestu stanovanja kako učenicima, tako i roditeljima.

- Od 32500 učenika 1. do 4. razreda 73 posto u klupama, negdje ih i dolazi ove dane na nastavu, sustav funkcionira dobro, iz 22 objekta - iz 15 osnovnih i 7 područnih djecu smo premjestili u druge školske objekte, imamo orgnaiziran i prijevoz školskim autobusima. Što se tiče nastve od 1. rujna, učenici u OŠ Petra Zrinskog ići će u nekoliko drugih osnovnih škola, a mi ćemo pokušati dogovoriti da idu u škole što bliže mjestu stanovanja - objasnio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić

13.20: SDP-ov Zvane Brumnić traži odgovor na pitanje zašto nisu ispunjeni uvjeti izgradnje trećeg stupnja pročiščavanja otpadnih voda, a Bandić je obećao odgovoriti pismeno. 

13.05: Nezavisni zastupnik Renato Petek napominje kako se već neko vrijeme ne spominje projekt Zagrebački Manhattan. Gdje je stalo, pita Petek? Jedan od uvjeta je bilo da se izglasaju izmjene GUPa, no do toga još nije došlo?

- Zašto to niste stavili ponovno na glasanje, odnosno što se dešava sa projektom Zagrebački Manhattan? - postavlja pitanje Petek. 

- Blago siromašnima duhom, jer njihovo je kraljevstvo nebesko - kratak je bio Bandić, a istu izjavu je naložio i da se zastupniku odgovori pismenim putem.  

12.55:  SDP-ov zastupnik Matej Mišić pitao je zašto je u sklopu rebalansa proračuna dodano 64 milijuna kuna za projekt izgradnje rotora Remetinec te radi li se o probijanju financijskih limita. 

- Ne radi se o nikakvom probijanju dodatnih troškova, već usklađivanju, a ta će se sredstva refundirati iz  sredstava Europske unije - objasnio je Bandić.  

12.45: Počinje aktualni sat. Prva tema je prometna regulacija na Vrhovcu, gdje se stvorio prometni kolaps i stanovnici su potpisali peticiju da se regulacija vrati u razdoblje prije 29. svibnja. Gradonačelnik je obećao posjetiti kvart i riješenje izroditi do ponedjeljka.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
13:22 09.06.2020.

Za sada HDZ podržava i dalje Bandića. To nije dobro

TR
traktorskaguma
19:06 11.06.2020.

Jedan od većih ako ne i najveći kriminalac upravlja i na čelu je glavnoga grada. Sramota za sve nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije